A frászt hozta a Veszprémre a Szeged

Vadkerti Attila Veszprém, 2014. március 1.
A veszprémi Jose Rodriguez (b) és Vadkerti Attila, a Szeged játékosa a férfi kézilabda NB I MKB-MVM Veszprém - Pick Szeged találkozóján a Veszprém Arénában 2014. március 1-jén.
MTI Fotó: Kovács Anikó
Veszprém, 2014. március 1. A veszprémi Jose Rodriguez (b) és Vadkerti Attila, a Szeged játékosa a férfi kézilabda NB I MKB-MVM Veszprém - Pick Szeged találkozóján a Veszprém Arénában 2014. március 1-jén. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A sérülésektől tizedelt Pick Szeged óriási küzdelemre kényszerítette a favoritnak számító MKB-MVM Veszprémet a kézilabda-bajnokság alapszakaszát eldöntő rangadón. A vendégek az első félidőben szinte végig vezettek, és jobban is játszottak a BL-nyolcaddöntőre készülő Veszprémnél, de a második félidő elején a hazaiak feljavuló védekezésüknek, jobb kapusteljesítményüknek, és a szegediek fáradtságának köszönhetően 25-22-re megnyerték a derbit.

Kézilabda NB I, 20. forduló:
MKB-MVM Veszprém-Pick Szeged 25-22
(12-13)
Veszprém: Alilovic, Fazekas (kapusok), Chema Rodriguez 2, Gulyás 1, Gyene, Ilics 4 (3), Iváncsik G. 1, Iváncsik T., Jamali 3, Ligetvári, Mocsai, Nagy L. 6, Pásztor, Ruesga, Schuch, Sulic 3, Terzics, Ugalde 5, Vilovszki. Edző: Carlos Ortega.
Szeged: Mikler, Tatai (kapusok), Ancsin 3, Blazevic, Czina, Fekete, Gidai, Hegedüs, Ilyés 3, Källman 4, Larholm 3 (2), Laszica, Mindegía 3, Prce 2, Vadkerti 2, Zubai 2. Edző: Juan Carlos Pastor.
Kiállítások: 12, ill. 18 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 2/2

A kézilabda-bajnokság csúcsderbijét természetesen telt ház várta Veszprémben, a Szegedet sújtó komoly sérüléshullám ellenére minden korábbinál több, mintegy 250 bizakodó vendégszurkoló utazott el Veszprémbe, hogy segítsen megtörni a Pick hét éve tartó veszprémi vesszőfutását. A Pick egy döntetlennel is megőrizte volna vezető helyét az alapszakaszban, sőt, az egygólos vereség is belefért, ha nem kap 22 gólnál többet.

A szinte egy fél kezdőcsapatnyi játékosát nélkülöző Szeged gyorsan hátrányba került, de a 8. percben a remeklő Jonas Källman góljával kiegyenlített, és óriási meglepetésre az első félidőben már nem is tudta visszavenni a vezetést a bombafavoritnak vélt MKB-MVM Veszprém. A szegediek (ahogy a hazai pályán aratott, 23-22-es győzelmük során) határozottan védekeztek, remekül kapcsolták ki a veszprémi átlövőket. A hazaiak nem érezték a ritmust, a Szeged pedig egyre magabiztosabban kézilabdázott, Vadkerti Attila és Niko Mindegía góljaival tartotta előnyét. A Veszprém Nagy László góljaival nem engedte meglépni ellenfelét, de az első félidőt meglepetésre szinte végig a vendégek uralták.

Jose Rodriguez (pirosban) nagyot harcolt Vadkertivel Forrás: MTI/Kovács Anikó

A második játékrész elején egy szegedi emberelőnyt 3-1-re nyert meg a Veszprém, és ezzel átvette a vezetést. Juan Carlos Pastor gyorsan időt kért, Jonas Larholm góljával még egyszer egyenlített a Szeged, de közben összeállt a veszprémi védőfal, Mirko Alilovic pedig sorra mutatta be a bravúrokat a hazai kapuban, így a Veszprém szép lassan kezdett ellépni.

Negyedórával a lefújás előtt állandósulni látszott a négygólos veszprémi előny. Támadásban kezdett megmutatkozni a két keret közti különbség, a Szeged fáradó kulcsemberei helyére nem tudott friss játékosokat behozni, egyre többet hibáztak, amikből a Veszprém könnyű gólokat lőtt lerohanásból. Tíz perccel a vége előtt a nagy szívvel harcoló Szeged feljött két gólra, de támadásban újra hibázott, és az indításnál Tatai Péter leütközte Ugalde Garciát, amiért azonnal piros lapot kapott. A megítélt hétméterest Momir Ilics bevágta, a Szeged ezzel nagyon nehéz helyzetbe került.

Ilic vs Ilyés, Zubai és Källman Forrás: MTI/Kovács Anikó

Alilovic újra védett, az erejével teljesen elkészült Szeged már képtelen volt gólt lőni, pedig játékban teljesen egyenrangú ellenfele volt a nagyobb és erősebb kerettel rendelkező Veszprémnek. Az MKB-MVM végül három góllal, 25-22-re győzött, és ezzel valószínűleg idén is a veszprémiek nyerik az alapszakaszt, és így a pályaelőny birtokában várhatják a rájátszást.

"Ha a körülményeket nézzük, szép eredményt értünk el, de ha azt nézzük, hogy miért jöttünk, már van bennem hiányérzet" - mondta Mikler Roland, a Pick Szeged kapusa. "A második félidő elejét elrontottuk, lerohanásból könnyű gólokat szerzett a Veszprém, és ezt a hátrányt már nem tudtuk ledolgozni. Úgy vélem, nagy eredmény, hogy 25 gólon tudtuk tartani hazai pályán a Veszprémet.”

„Ez az utóbbi évek legjobb szegedi csapata" - értékelt a lefújás után Nagy László. „Juan Carlos. Pastor nagyon jól összerakta ezt a csapatot, nagyon sok gondot okoztak nekünk. Örülünk, hogy a győzelemmel vélhetőleg újra a Veszprém nyeri a bajnokság alapszakaszát, most csak ez volt a fontos.”