Vágólapra másolva!
A kispesti tábor gúnyos ünneplésének hangja töltötte be a felcsúti Pancho Arénát, a Puskás Akadémia ugyanis hiába győzte le 2-1-re a Budapest Honvédot, mégis kiesett, mert a Vasas is begyűjtötte a bennmaradáshoz szükséges három pontot az OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában.

OTP Bank Liga, 33. (utolsó) forduló:
Puskás Akadémia - Budapest Honvéd 2-1 (2-0)
Felcsút, 3613 néző
v.: Iványi
Puskás Akadémia: Pogacsics - Pauljevic, Tar, Fiola, Nagy Zs. - Pekár, Polonkai (Márkvárt, 72.), Zsidai, Zsótér (K. Mészáros, 68.) - Bacelic-Grgic, Castillon (Sallai, 60.)
Honvéd: Horváth A. - Baráth (Botka, 62.), Bobál D., Kamber, Ikenne-King - Hidi, Nagy G., Vasiljevic - Holender (Kovács D., 79.), Youla (Constantinescu, a szünetben), Eppel
gól: Bacelic-Grgic (20.), Tar (31.), illetve Bobál D. (90+1.)
sárga lap: Sallai (81.), Pogacsics (84.), illetve Ikenne-King (73.)

Meglehetősen eseménydús felvezetés után kezdődött meg az utolsó forduló egyik legfontosabb mérkőzése, a Puskás Akadémia-Honvéd meccs, ahol a felcsútiaknak a bennmaradásért mindenképpen le kellett győzniük a budapestieket. Még a győzelem sem jelentett automatikus sikert, hiszen ha a felcsúti meccsel egy időben lejátszott MTK–Vasas mérkőzésen a Vasas nyer, akkor mindenképpen kiesik a Puskás.

Az utolsó forduló előtti napokban sok minden történt, előbb az MTK meccsét vitte Dunaújvárosba az MLSZ a Fáy utcából, mondván, versenyhátrányba kerül az MTK, ha ellenfele pályáján kell lejátszania hazai meccsét. Aztán az elutazó Vasas-szurkolók számát akarták korlátozni, majd jelezték, csak szurkolói kártyával lehet bemenni a meccsre (utóbbi két intézkedést pénteken visszavonta a szövetség). Az egészből az MTK-tábornak lett először elege, közölték, ők így nem is akarnak szurkolni.

A hazai drukkerek hiába bizakodtak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A felcsúti mérkőzés fontosságát mutatja, hogy a PFLA honlapján maga Orbán Viktor is megszólalt, és elmondta, férfias küzdelemben ki lehet esni, és megérti, hogy a személyéhez köthető klubot nem mindenki kedveli.

Mivel a kispestieknek teljesen mindegy volt, milyen eredmény születik, a meccs előtt a legfontosabb kérdés az volt, hogy ki nyom többet a latban a Honvéd-játékosoknál: a szurkolótáboruk, amely feneketlenül gyűlöli a klub legnagyobb alakjának nevét, örökségét elbirtokló felcsúti csapatot, vagy a tulajdonos, George F. Hemingway, aki Orbán Viktor őszinte híve.

Új felállásban a Honvéd

Bár arról szóltak a hírek, hogy minden jegyet eladtak, közel sem volt telt ház a Pancho Arénában, bár a vendégszektor szépen megtelt. A Honvédnál, amely egész tavasszal négyvédős felállásban játszott, Marco Rossi edző erre a mérkőzésre egy új felállást, 3–5–2-es hadrendet érezte a legjobbnak, és nem játszott a kispestiek egyik kulcsembere, Ivan Lovric sem.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hogy a fentiek miatt történt-e, azt nem tudhatjuk, de mire a felcsútiak megszerezték a vezetést, már túl voltak egy üres kapus helyzeten, és Horváth kapus egy komoly védésen. A 33. percben a kispesti tábor „bunda! bunda!” rigmussal jelezte, mit gondol csapata védekezéséről, de pár perccel később már újra a „mindent bele!” zúgott. Stipe Bacelic-Grgic gólja után tíz perccel Tar Zsolt bombázott a léc alá egy lecsorgó labdát, így az első félidő végén teljesen megérdemelten vezetett 2-0-ra a Puskás Akadémia.

Feljött a Honvéd

A második félidőben sokkal jobban kezdett a Honvéd, a kapujához szegezte a Puskást, egy büntetőgyanús esetig is eljutott, de Iványi Zoltán nem adott 11-est. A Honvéd-tábor legközelebb akkor élénkült meg, amikor a 67. percben Dunaújvárosban a Vasas megszerezte a vezetést az MTK ellen. Ekkor teljes hangerővel szólalt meg

a többször is felcsendülő „Legendát nem lehet venni!” kezdetű dal

a kispesti szektorból.

Kispesti szurkolók a Pancho Arénában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Pár perccel később újra egy elmaradt büntetőt kértek számon Iványin a vendégek. A hajrához közeledve már nyomasztó volt a Honvéd fölénye, de ez nemhogy gólokban, még nagyobb helyzetekben sem mutatkozott meg. Csordogáltak a percek, a végére a Honvéd is kiengedett, így az utolsó percekbe már csak egy újabb felcsúti büntetőterületen történt ütközés (ezért sem járt 11-es) csempészett izgalmakat.

Éppen a 90. percbe lépett a mérkőzés, amikor dupla csapás érte a Puskás Akadémiát: előbb Dunaújvárosból érkeztek meg a hírek, miszerint a Vasas már 2-0-ra vezet, majd egy szöglet után a Honvédnak is összejött a szépítés, Bobál Dávid stukkolt közelről a felcsúti kapuba.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Több gól már nem született, így bár a Puskás Akadémia megnyerte a mérkőzést, mégis a kispesti tábor gúnyos ünneplése közepette hagyták el a pályát az akadémisták, hiszen a Vasas győzelmével kiesett az NB I-ből a Felcsút.

Szíjjártó mandátuma lejárt

„Az ellenfél megérdemelten nyert, az első 20-25 percben nem voltunk elég agresszívek, itt dőlt el a mérkőzés. Sajnálom, hogy így alakult, mert nagyon sok szurkolónk volt itt, és szerettünk volna örömet szerezni nekik. Kambert kénytelen voltam belső védőként használni négyvédős rendszerben, pedig korábban csak háromvédős formációban játszott itt, és kicsit fejetlen volt a védekezésünk az elején” – nyilatkozta Marco Rossi, a Honvéd edzője.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Az első félidőben a motivációnk erősebb volt, több ziccerünk is volt, ezek közül kettőt kihasználtunk. A második félidőben megmutatkozott, hogy nagyon jó csapat a Honvéd. A vezetőség majd összeül, és kitalálják, hogyan tovább. Az én mandátumom ezzel lejárt, úgy gondolom, becsülettel elvégeztem a rám bízott feladatot” – mondta Szíjjártó István, a Puskás Akadémia szakvezetője.

A bajnokság végeredménye:

1. 33 24 4 5 69-23 76
2. 33 17 4 12 42-29 55
3. 33 14 11 8 48-34 53
4. 33 14 9 10 39-37 51
5. 33 13 11 9 33-37 50
6. 33 11 13 9 42-37 46
7. 33 12 7 14 41-40 43
8. 33 12 7 14 40-39 43
9. 33 10 8 15 37-47 38
10. 33 9 5 19 32-54 32
11. 33 7 10 16 35-51 31
12. 33 6 9 18 25-55 27

A Ferencváros Bajnokok Ligája-selejtező 2. fordulójában kapcsolódik be, a Videoton, a Debrecen és az MTK az Európa Liga-selejtező első körében kezd. A Puskás Akadémia és a Békéscsaba kiesett.

A góllövőlista élcsoportja:
17 gólos: Böde (Ferencváros)
11 gólos: Diagne (Újpest), Torghelle (MTK)
9 gólos: Kamber (Honvéd), Sesták (Ferencváros)
8 gólos: Lencse (Puskás Akadémia/Újpest), Novothny (Diósgyőr)
7 gólos: Gaál (Haladás), Gyurcsó (Videoton), Hahn (Paks), Kanta (MTK), Lamah (Ferencváros), Németh M. (Haladás), Pekár (Puskás Akadémia), Varga R. (Ferencváros)
6 gólos: Horváth Zs. (Debrecen), Nego (Videoton), Remili (Vasas), Radó (Ferencváros), Tisza (Debrecen)
5 gólos: Bartha (Paks), Birtalan (Békéscsaba), Eppel (Honvéd), Feczesin (Videoton), Sidibe (Debrecen), Strestík (MTK), Szakály D. (Paks), Takács T. (Debrecen), Tischler (Puskás Akadémia/Videoton), Youla (Honvéd)