Vágólapra másolva!
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint az MLSZ-forrásból támogatott klubok szakmai munkája nem kizárólag az ott dolgozók felelőssége, így Bernd Storck szövetségi kapitánynak igenis van beleszólása abba, ha egy általa tehetségesnek vélt játékost nem játszat a klubja. A német szakember kedden a Puskás Akadémiával kapcsolatban tett megjegyzést, amit a felcsútiak zokon vettek.

Kedden Bernd Storck szövetségi kapitány megtekintette a Puskás Akadémia NB III-ban szereplő második csapatának mérkőzését, majd úgy nyilatkozott az NSO-nak, hogy nem érti, Kocsis Gergőt miért mellőzik a felcsútiak.

A klub közleményben válaszolva azt írta, „a szakmai iránymutatásba és egyes akadémistáink helyzetbe hozásába még a magyar szövetségi kapitány sem avatkozhat bele”.

Ezt azonban már Csányi Sándor sem hagyhatta szó nélkül, az MLSZ elnöke szerint a Puskás Akadémia közleménye egy általános félreértésre hívta fel a figyelmét.

A támogatási pénz nem alanyi jogon jár

„Az MLSZ nemcsak szavakkal, hanem konkrét, állami forrásból származó támogatásokkal segíti az akadémiák munkáját. Tisztán kell látni, hogy többségében nem magánvagyonból, hanem állami pénzből indult meg az elmaradt magyar futball utánpótlás-nevelésének felzárkóztatása” – nyilatkozta a szövetség honlapján.

Dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az MLSZ számára komoly felelősséget jelent az állami pénzek megfelelő felhasználása, ezért alapvető tévedés, hogy a szövetségi forrásból támogatott klubok szakmai munkája kizárólag az ott dolgozók felelőssége, és csak az ő döntéseiken múlik.

Ez az összeg kizárólag azt célozza, hogy egy stratégiai fejlesztési területen összehangolt munkára kerüljön sor, ami hatékonyan szolgálja a sportág hosszú távú érdekeit. Aki a stratégia közös megvalósításában részt kíván vállalni, kaphatja a támogatást. Aki nem akar, az ne számítson a többletforrásra se. Egyébként a jövőben az MLSZ a többletforrások szétosztásánál fokozottabb mértékben veszi figyelembe az akadémiák szakmai munkáját, ami többek között abban is kifejeződik, hogy hány játékost sikerült nevelniük a hazai és nemzetközi élvonal számára.”

Tegye mindenki a kötelességét!

Csányi elmondta, hogy a szövetség Kovács Ferenc által vezetett ad hoc bizottsága korábban egyértelművé tette, hogy több játéklehetőséget és teret kell biztosítani a magyar tehetségeknek.

„Bernd Storck sportigazgatónak és szövetségi kapitánynak,

a legsikeresebb futballkultúrák egyikéből érkezett német szakembernek igenis kötelessége elmondania a véleményét

konkrét esetekben, például egy-egy fiatal magyar játékossal kapcsolatban. Talán nem kell messzire mennem, ha azt mondom, Kleinheisler László esetében is hasznos volt, hogy letette a voksát. Szerintem pontosan az ilyen döntések meghozatala, szükség esetén visszajelzések megfogalmazása a legfontosabb feladata. Kérem ebben minden klub és akadémia megértését és támogatását, vagy úgy is mondhatom, hogy a futballunkban tegye mindenki a kötelességét!”