Egészen hihetetlen, de rossz házaspárt választott szét egy válóperes ügyvéd

Feleség, Férj, Válás, Ház, Válás, Eljárás
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Andrey_Popov/Shutterstock. No use without permission.
Vágólapra másolva!
Egy londoni ügyvédi iroda alkalmazottja véletlenül rossz fájlt választott ki egy online portál legördülő menüjéből, ami azt eredményezte, hogy főnöke a válóperes ügyvéd nem a megfelelő házaspárt választotta szét.
Vágólapra másolva!

Egy magas rangú brit bíró elutasította annak a házaspárnak a válási kérelmét, akiket az Ayesha Vardag által vezetett Vardags londoni ügyvédi iroda ügyvédei véletlenül választottak szét egymástól. A bíróságon Mr. és Mrs. Williamsként megnevezett házaspár 21 évig élt házasságban, egészen 2023-ig, amikor is különváltak. A házaspár még a különválásukhoz szükséges pénzügyi megállapodások rendezésének folyamatánál tartott, amikor a Vardags egyik ügyintézője egy online portálon kiválasztotta őket a végleges válási végzés megírásához. Ennek köszönhetően pedig mindössze 21 perc alatt jogerőssé vált a válásuk. Mivel a jogerős válási végzésbe vetett közbizalom nagyon fontos, a bíró elutasította a hiba helyrehozatalára tett minden kísérletet.

Feleség, Férj, Válás, Ház, Válás, Eljárás
A kép csak illusztráció
Fotó: Lightspring / Shutterstock/Copyright (c) 2016 Lightspring/Shutterstock.  No use without permission.

"Erős közérdek fűződik ahhoz, hogy tiszteletben tartsuk a jogerős válási határozatból fakadó biztonságot és véglegességet, és fenntartsuk az általa létrehozott status quo-t" - nyilatkozta Sir Andrew McFarlane, a családi ügyek osztályának elnöke. 

A Vardags képviselője viszont kifejtette, hogy a cég egyik alkalmazottja egy online portálon tévedésből kérelmezte a végleges végzést egy olyan házaspár számára, amely még nem állt készen a válásra. A Vardags két nappal a tévedés után vette észre a hibát, de amikor a legfelsőbb bíróságtól kérte a végleges válási végzés visszavonását, a kérelmet elutasították. 

"Az államnak nem szabadna engedélyeznie, hogy egy emberi hiba miatt véglegessé váljanak a válási kérelmek. A válófélben lévő személy részéről szándékosságnak kell fennállnia, mert a szándékosság elve alapozza meg jogrendszerünk igazságosságát. Ha a bíróság tudomására jut egy hiba, amit mindenki elfogad, akkor az eljárást nyilvánvalóan meg kell szüntetni, és újra kell indítani. Egyszerűen nem helyes, nem ésszerű, nem igazságos, hogy egy online rendszerben elkövetett hiba miatt visszavonhatatlanná válik egy válás" - véli  Ayesha Vardag.