Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 5. fordulójának rangadóján a bajnoki címvédő MOL Vidi FC 3-0-ra legyőzte a Budapest Honvédot az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Az eddig nyeretlen DVTK hazai pályán aratott egygólos győzelmet a Haladás ellen. Az Újpest FC a hajrában egyenlítve 1-1-es döntetlent játszott a Mezőkövesddel a Szusza Ferenc Stadionban, míg az újonc Kisvárda megszerezte az első gólját és az első pontját is az NB I-ben, miután 1-1-es döntetlent játszott a Puskás Akadémiával a felcsúti Pancho Arénában. 

A kispestiek először játszottak a Bozsik Stadion felújítása miatt albérletben az idei szezonban. Az eddigi hazai mérlegük éppen olyan jó volt, mint az idegenbeli: még nem veszítettek pontot. A MOL Vidi egy mérkőzéssel kevesebbet játszott riválisainál, az eddigi mérlege a vártnál gyengébb, egyszer nyert, kétszer döntetlent játszott a pazar nemzetközi kupamenetelés közepette.

A két csapatnak az utóbbi két szezonban elég pikáns a közös múltja. A 2017-ben a Honvéd a Vidit legyőzve lett bajnok a Bozsik Stadionban, míg a székesfehérvári csapat 2018-ban a Honvéd ellen biztosította be a bajnoki címét a Pancho Arénában.

Boban Nikolov már a 9. percben kiharcolt egy büntetőt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A két legutóbbi bajnok paprikás hangulatban kezdte a találkozót. Vinícius már a második percben sárga lapot kapott Holender Filip lerántásáért, majd két perc múlva Juhász Roland is besárgult, miután megrúgta Nagy Gergőt. Az első helyzet a Honvéd előtt adódott a hetedik percben, Vadócz Krisztián fejelt mellé egy jobb oldali szöglet után.

A 9. percben először került helyzetbe a MOL Vidi.

Egy kiugratás után Boban Nikolov tört kapura, Eke Uzoma azonban hátulról fellökte, így Farkas Ádám büntetőt ítélt. A labda mögé a Malmö ellen tizenegyest hibázó Danko Lazovics helyett ezúttal Huszti Szabolcs állt oda, azonban a bal alsó sarokba tartó lövését Gróf Dávid bravúrral védte.

A 16. percben újra a kispestiek veszélyeztettek. Egy jobb oldali szögletet követően Gazdag Dániel elé került a labda, aki 14 méterről nem sokkal lőtt a kapu mellé. A 26. percben megszerezte a vezetést a bajnoki címvédő. Anel Hadzic remek labdát adott a jobb oldalon kilévő Nikolovnak, a macedón középpályás középre passzolt, az érkező Kovács István pedig öt méterről a kapuba belsőzött.

Kovács Istvánnak ez volt a harmadik vidis bajnoki gólja a Honvéd ellen, nála többet – négyet – a jelenlegi keretből csak Danko Lazovics szerzett.

A Vidi vezető gólja után a Honvéd magához ragadta a kezdeményezést, azonban a 37. percben egy meggondolatlanság miatt nehéz helyzetbe kerültek a kispestiek. Batik Bence és Kovács István harcoltak a labdáért, a Honvéd játékosa elterült, majd a földön fekve belerúgott a Vidi középpályásába, amiért Farkas Ádám piros lappal az öltözőbe küldte.

Farkas Ádám játékvezető kiállítja Batik Bencét, a Honvéd játékosát Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az emberhátrány hamar megbosszulta magát, ugyanis két perccel később növelte az előnyét a MOL Vidi FC. Danko Lazovics gyönyörű kiugratásával Huszti Szabolcs lépett ki ziccerben, és elegánsan, külsővel elrúgta a labdát a kivetődő Gróf Dávid mellett.

Az emberhátrányban játszó Honvéd elszántan kezdte a második félidőt. A 49. percben a szépítés is összejöhetett volna Supka Attila csapatának. A brazil Danilo futott el a bal oldalon, a középre lőtt labdájáról a csereként beállt Lukács Dániel csak centikkel maradt le, a mélységből érkező Heffler Tibor pedig 17 méterről fölé bombázott.

Az 51. percben eldőlt a mérkőzés.

Stopira bal oldali beadására Anel Hadzic érkezett a hosszú oldalon, a kapura lövését Gróf Dávid elsőre még bravúrral védte, azonban a kipattanót ráfordulásból bevágta a kapu jobb oldalába.

Az 58. percben nem sok kellett volna az újabb Vidi-gólhoz. Huszti jobbról belőtt szabadrúgása Lazovics hátáról a felsőlécre pattant.

A folytatásban némelyest alábbhagyott az iram. A kispestiek emberhátrányban nem voltak veszélyesek a kapura, míg a székesfehérváriak már érthetően tartalékoltak, hiszek szerdán a Groupama Arénában fogadják a görög AEK Athént a Bajnokok Ligája play-off első mérkőzésén.

Ezzel a győzelemmel a bajnoki címvédő -–amely egy meccsel kevesebbet játszott – feljött a tabella ötödik helyére, míg a Honvéd továbbra is második, egy ponttal lemaradva a Ferencváros mögött.

A MOL Vidi, beleértve a tavaszi bajnoki találkozókat is, immár tíz tétmérkőzés óta veretlen az NB I-ben.

OTP Bank Liga, 5. forduló

Budapest Honvéd-MOL Vidi FC 0-3 (0-2)
Új Hidegkuti Nándor Stadion, 2007 néző, v.: Farkas
Budapest Honvéd: Gróf - Batik, Baráth, Skvorc - Heffler, Vadócz, Gazdag (Lukács, a szünetben), Nagy G., Uzoma (Kukoc, 37.) - Holender, Danilo (Májer, 77.)
MOL Vidi FC: Kovácsik - Nego, Juhász (Fiola, 54.), Vinícius, Stopira - Nikolov, A. Hadzic, Pátkai - Huszti - Kovács I. (Berecz, 70.), Lazovic (Sós, 78.)
gólszerzők: Kovács I. (26.), Huszti (39.), A. Hadzic (51.)
piros lap: Batik (37.)
sárga lap: Uzoma (9.), Batik (14., 37.), Lukács (72.), illetve Vinícius (3.), Juhász (4.), Lazovic (34.), Berecz (86.)

A Diósgyőr hazai pályán egy góllal nyert a Haladás ellen.

Az első negyedórában megpróbálta felmérni egymást a két csapat, kereste a fogást az ellenfelén, de nem volt meg a lendület az akciókban sem egyik, sem másik oldalon. A folytatásban is a pálya közepén zajlott a játék, egy-két távoli lövést láthattak a nézők, komoly gólszerzési lehetőség azonban továbbra sem adódott. A Diósgyőr szűk tíz perccel a félidő vége előtt rögzített helyzetből szerzett vezetést: Vernes ívelt szabadrúgása után Tóth Barnabás fejelt Király Gábor mellett a kapuba. A gól némileg váratlan volt, mert a Haladás egyébként szervezetten szűrte a DVTK támadásait.

A hazai csapat a második félidőben bátrabban játszott, többet kezdeményezett, ráadásul a mérkőzés utolsó negyedére emberelőnybe is került, mivel Grumic utolsó emberként döntötte fel a kilépő és eléje bevágó Tóthot. A vendégegyüttesben nem volt meg a kellő átütőerő az egyenlítéshez, igyekezett a Haladás támadásokat vezetni, de nem tudott helyzetet kialakítani.

A szombat esti találkozón a hazai csapat az első győzelmét aratta a mostani bajnokságban, melyben eddig egyetlen ponttal az utolsó előtti helyen állt. Sikerével a kilencedik helyre lépett előre, és pontszámban beérte a szombathelyi együttest.

Diósgyőri VTK-Szombathelyi Haladás 1-0 (1-0)
Diósgyőr, DVTK Stadion, v.: Andó-Szabó
Diósgyőri VTK: Antal - Sesztakov, Brkovic, Karan, Tamás M. - Tóth B., Tajti, Hasani (Lipták, 81.) - Vernes (Joannidisz, 67.), Mihajlovic (Bacsa, 50.), Forgács
Szombathelyi Haladás: Király - Schimmer (Halmosi, 73.), Tamás L., Kolcak, Bosnjak - Grumic, Habovda - Mészáros, Kovács L. (Bamgboye, 59.), Németh M. - Rabusic (Rácz, 79.)
gólszerző: Tóth B. (36.)
piros lap: Grumic (69.)
sárga lap: Tóth B. (42.), illetve Király (81.)

A Kisvárda története első élvonalbeli gólját megszerezve 1-1-es döntetlent ért el Felcsúton, a Puskás Akadémia vendégeként.

Az első félidőben húsz percig nem történt említésre méltó esemény a pályán, a 22. percben viszont tizenegyeshez jutott a Kisvárda, de Horváth Zoltán kapu közepébe tartó büntetőjét megfogta Danilovic. Ezután előbb a vendégek, majd a hazaiak voltak aktívabbak támadásban, de a szünetig egyik csapatnak sem sikerült a kapuba találnia.

A fordulás után egyértelműen a Puskás Akadémia futballozott fölényben, ez pedig 13 perc elteltével góllá érett. A csekély számú hazai szurkoló azonban nem sokáig örülhetett, húsz percnek sem kellett eltelnie ugyanis a Kisvárda történetének első élvonalbeli góljához, amely az egyenlítő találat volt.

A hajrában egyik együttes sem tudta a maga javára fordítani az állást, így maradt az igazságosnak mondható döntetlen.

Puskás Akadémia FC-Kisvárda FC 1-1 (0-0)
Felcsút, 400 néző, v: Kassai
Puskás Akadémia: Danilovic - Poór, Hegedűs, Heris, Trajkovski - Zsidai (Balogh B., a szünetben), Márkvárt - Kiss T., Molnár (Radó, 61.), Knezevic (Diallo, 79.) - Arabuli
Kisvárda: Felipe - Melnik, Vári, Ene, Anderson - Lucas, Protic (Karaszjuk, 89.) - Gosztonyi (Sassa, 70.), Misic (Mitosevic, 68.), Ilic - Horváth Z.
gólszerzők: Knezevic (58.), illetve Lucas (77.)
sárga lap: Danilovic (22.), Zsidai (36.), illetve Lucas (28.)

Az Újpest 1-1-es döntetlent játszott a vendég Mezőkövesddel.

Szalai találatával már a negyedik percben vezetést szerzett a vendégcsapat, amely a folytatásban védekezni kényszerült ugyan, de mivel az újpesti támadásokban nem volt átütőerő, Dombónak nem akadt sok dolga. A szünet előtti hajrában Szeles két szabálytalanságára is sárga lapot kapott, így létszámban megfogyatkoztak a mezőkövesdiek, akik Kuttor Attilát is elveszítették, mert Pintér Csaba játékvezető a lelátóra küldte a reklamáló vezetőedzőt.

A második félidőben szerkezetet váltott az Újpest – Novothny mellé ékpárnak érkezett a hozzá hasonlóan erős fizikumú Tischler –, amely mezőnyfölénye ellenére kapura továbbra sem sok veszélyt jelentett. A vendégcsapat egy kontrát leszámítva meg sem próbálkozott a támadásokkal, kizárólag egygólos előnyét őrizte. A 89. percig sikerrel: akkor azonban Zsótér egyenlített.

Az Újpest és a Mezőkövesd kilencedszer mérkőzött meg egymással, a hazai csapat továbbra is csak egyszer nyert: még az első találkozón 2013-ban a lila-fehérek 6-1-re. Azóta a további hat vendéggyőzelem mellett másodszor végeztek döntetlenre. Ez a találkozó volt a Mezőkövesd századik fellépése az élvonalban.

Újpest FC-Mezőkövesd Zsóry FC 1-1 (0-1)
Szusza Ferenc Stadion, 1500 néző, v.: Pintér
Újpest FC: Pajovic - Pauljevic, Bojovic, Litauszki, Balázs B. (Tischler, a szünetben) - Sankovic (Beridze, 68.), A. Diallo (Onovo, 68.) - Nwobodo, Zsótér, Burekovic - Novothny
Mezőkövesd Zsóry FC: Dombó - Pillár, Silye, Szalai, Vadnai - Cseri (Mevongou, 93.), Szeles, Meshi, Tóth B. (Katanec, 85.) - Vajda, Drazic (Koszta, 90.)
gólszerzők: Zsótér (89.), illetve Szalai (4.)
sárga lap: Szeles (44.)
piros lap:
Szeles (45+2.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 29 20 4 5 71-26 45 65
GY
GY
GY
GY
D
I
2.
Paksi FC 29 15 9 5 46-39 7 50
V
V
V
V
V
I
3.
Fehérvár FC 29 15 9 5 51-38 13 50
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Puskás Akadémia FC 29 12 7 10 49-30 19 46
D
D
GY
GY
GY
I
5.
MTK Budapest 29 12 10 7 40-52 -12 43
GY
D
GY
D
GY
I
6.
DVSC 29 12 11 6 45-39 6 42
GY
GY
V
GY
V
I
7.
DVTK 29 11 11 7 48-49 -1 40
V
D
V
D
GY
I
8.
Kecskeméti TE 29 11 14 4 40-44 -4 37
V
D
V
V
GY
I
9.
ZTE FC 29 10 13 6 49-56 -7 36
V
GY
GY
V
D
I
10.
Újpest FC 29 10 15 4 38-61 -23 34
D
GY
V
V
V
I
Teljes lista