Vágólapra másolva!
Az volt a legfontosabb, hogy ne éljen érzelmi életet, hanem úgy működjön, mint egy gép – mondta Fa Nándor, aki több mint három hónap után szerdán célba ért a Vendée Globe vitorlásversenyen a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary nevű hajójával. A sajtótájékoztatón azt mondta, a Vendée Globe már nem az ő versenye, hanem gépek versenye a gépekkel.

A világ legnehezebb földkerülő vitorlásversenyének tartott viadalon a mezőny második legidősebb tagja volt a 63 éves magyar hajós, aki a célba érés után úgy fogalmazott, hogy álmában sem gondolta volna, hogy a nyolcadikként végezhet.

Néhány nappal a célba érés előtt:

„Azt gondoltam, hogy a 10–15. hely között van a helyem, és 100 napon belül akartam célba érni. Remekül felkészített hajók és profi versenyzők voltak az ellenfeleim.

– kezdte Fa Nándor, aki 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a Földet.

A célba érés:

Azt mondta, az volt a legfontosabb számára, hogy ne kezdjen el érzelmi életet élni.

Ha elkezdek azon gondolkozni, hogy mit keresek itt, és mit csinálok, az bajba sodort volna. Sokat leveleztem a családommal, és erőt adtak az üzenetek is, amiket kaptam az emberektől, szükségem volt rájuk. Nagyon hosszú volt a verseny, végig hideg volt. Még akkor is, ha a verseny második fele már nem verseny, hanem vitorlázás volt, a felénél számomra véget ért a verseny, hiszen nem volt körülöttem egy ellenfél sem, akit láttam volna.”

Megszólalt a Himnusz is:

Fa Nándor szerint a legutóbbi éjszaka volt a legkeményebb az elmúlt három hónapban.

„Hatalmas szél volt, nagyon gyorsan mentem, 50 csomós nyomásban, az elmúlt éjszaka értem el a csúcssebességemet.

Iszonyú kemény volt, nem voltam benne biztos, hogy megmarad az árboc és a vitorla.

Összefontam az ujjaimat, és reménykedtem, hogy túléli a hajóm, és túlélte. A legbüszkébb pedig arra vagyok, hogy egyszer sem kellett árbocra másznom, márpedig ezt az árbocot én magam csináltam.

Isten azt akarta, hogy itt legyek, a magyar szellem azt akarta, hogy itt legyek.”

Az első mondatok:

A saját tervezésű hajóját firtató kérdésre Fa Nándor így válaszolt: "Amikor eldöntöttem, hogy építek a Vendée Globe-ra egy hajót, akkor 62 éves voltam, de 22 évesnek éreztem magam. Könnyebben építettem meg a hajót, mint ahogy végigmentem a versenyen. Ha még egyszer nekikezdhetnék, akkor egy gyorsabb hajót építenék, egy repülő gépet.

Ezek ugyanis már nem hajók, hanem gépek.

A Vendée Globe is gépek harca gépekkel.

Ez már nem az én versenyem, nem akarom ezt a trófeát.

Nekem már az a dolgom, hogy a családommal legyek. Az agyamban már összeállt egy új hajó virtuális terve, de azt a hajót már nem fogom megépíteni. A mostani út annyi energiát emésztett fel, hogy csoda, hogy volt bennem ennyi."

A megérdemelt ünneplés:

Fa Nándor 63 évével a verseny korrekordere lett, ennyi idősen még senkinek sem sikerült végigvitorláznia a Vendée Globe-ot. Harmadszor indult el a földkerülő versenyen, amelyen az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.

A versenyt a francia Armel Le Cléach rekordidővel, 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel nyerte meg.

A mezőnyt, amely tavaly november 6-án indult útnak, eredetileg 29 hajó alkotta, 11 azonban már feladta a viadalt.