Vágólapra másolva!
Németh Csaba és Karlowits-Juhász Tamás csapata továbbra is a második helyen áll a kategóriájában az Alpokat átszelő nyolcnapos futóversenyen. Eddig hét és fél órát futottak és közel négyezer métert másztak fölfelé.

A második nap után már látszik, hogy nagyon nehéz verseny lesz a Gore-Tex Transalpine. Vasárnap is harminc fok feletti átlaghőmérsékletben futottak végig a versenyzők Lech am Arlberből, 1427 méterről az 1248 méter magasan fekvő St Antonba. Négy hegycsúcsra kellett fölkapaszkodni, a legmagasabb a 2543 méteres Valvagerjoch volt. A 24,7 kilométeres távot 3:24:53 másodperc alatt teljesítették a magyarok, és ezzel megőrizték a kategória második helyét.

Lélektani hadviselés

Rögtön az első öt kilométeren 900 métert kellett fölfelé mászni, ez még viszonylag könnyen ment a magyar párosnak. Németh Csaba szerint már érzik a hét és fél óra futást a lábukban, sokat kellett mászniuk köves, sziklás talajon fölfelé.

Csaba és Karlosz a második nap utolsó szakaszán 3:40 másodperces kilométereket futott Forrás: ANIKOMPHOTO.COM/Anikomphoto.Com


"Mivel reggel nyolckor volt a rajt, kevésbé volt meleg, mint tegnap. A korosztályunkban vezető svájci páros, Urs Jenzer és Ruedi Bartschi kicsit erősebbek, de többet is kockáztatnak. Láttunk három-négy olyan botlást Urstól, amely akár végzetes is lehetett volna.

Minden lépésre nagyon oda kell figyelni. Folyamatosan figyeljük az ellenfeleket, ez a nyolc nap egy lélektani hadviselés is. Mi meg is beszéltük, hogy kifelé semmit nem mutatunk. Én futok elöl, mert én vagyok a tapasztaltabbi. Másodikként futni könnyebb, mert nem kell annyira figyelni" - mondta Németh Csaba.

Változik az időjárás

Szerdától változik az időjárás, a kánikulát felváltja az eső és a szél, ez elvileg kedvez a magyaroknak, mert ők jól bírják a nehezebb időjárást. Persze a pálya is változik, a száraz ösvényeket csúszós, vizes talaj váltja, ami átrendezheti a mezőnyt. A felszerelést is jól kell megválasztani, Németh Csaba minden nap elemzi a következő napi szakaszt, olyan szemmel is, hogy kell-e botot vinni, illetve milyen cipőt érdemes húzni.

Az Alpok eddig kedves arcát mutatta a futóknak, szerdától ez változni fog Forrás: ANIKOMPHOTO.COM/Anikomphoto.Com


“Ma Karlosz (Karlowits-Juhász Tamás) vastag talpú cipőben ment, én pedig vékonyban. A kemény talpú cipő jobban fog a sziklás talajon felfelé, az apró kavicson viszont már csúszik, nem fog meg. Éreztem is, hogy lefelé Karlosz csúszkál, de így is nagyon jó időket mentünk, az utolsó kilométereket 3.40 perc alatt futottunk” – mondta a Turista Magazinnak Németh Csaba, aki nagyon bizakodó a harmadik nap előtt. "A vége darálás lefelé erdei úton, az fekszik nekünk."

A harmadik nap 39,6 kilométeres táv és 2658 méteres szintemelkedés vár a csapatokra.

Molnár Anikó – Turista Magazin