Vágólapra másolva!
A kétszeres paralimpiai bajnok Pásztory Dóri hét pontban szedte össze, miért alkalmatlan a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöksége, amelyet lemondásra szólít fel.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kedd reggel pontról pontra igyekezett cáfolni az ellene felhozott vádakat. Kérdéseket azonban már nem lehetett feltenni neki, a furcsa "felolvasóest" végén egyszerűen felpattant, és elment az újságírók elől.

Az egyre nyúló ügyre reagált a kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Pásztory Dóri is - nem először immár, de ezúttal pontokba szedve, irónia nélkül, csak a lényegre koncentrálva.

"Kedves Zsolt és kedves MPB elnökség!
Lehet, hogy mindent meg tudtok magyarázni, mindenre találtok valami kiskaput, de az egészen biztos, hogy emberileg és erkölcsileg alkalmatlanok vagytok a vezetésre" - kezdi a meglehetősen erős levelet.

Nem a milliós jutalom a gond

"A parasportolókat degenerált hülyéknek nézed, akik nem képesek saját véleményt alkotni, és akiket csúnya, gonosz emberek folyamatosan manipulálnak és megvezetnek" – írja Pásztory. "Értelmes, gondolkodó, felnőtt emberek vagyunk, akik tények, dokumentumok és információk alapján SAJÁT véleményt alkottunk rólad és az elnökségről. Ezt megkonstruált hecckampányként, politikai támadásként beállítani remek kommunikációs fogás, csak épp nem igaz."

A második pontban az áll: "Nem az a baj, hogy nettó 420 688 Ft a fizetésed, amely mellé céges autót, 60-80 000 Ft-os benzinköltség-visszatérítést, szponzori pénzek utáni jutalékot, 3 000 000 Ft-os támogatást (tudom, visszafizetted), külföldi utazási lehetőségeket és milliós nagyságrendű jutalmat kapsz. Az a rohadt nagy gond, hogy te és az elnökség tényleg azt gondolja, hogy ezt ebben a rendszerben megérdemled (...) Mindez összehasonlítva azok bevételeivel, akikért elvileg dolgozol. Azt gondoljuk, találnánk olyan embert, aki kevesebbért is vállalná ezt a feladat, ezért kérünk, hogy mondj le az elnökséggel együtt, és add át a helyed egy »olcsóbb« munkaerőnek."

Hogyan szavazhatták meg Mexikót?

A sportolónő kifogásolja az elnök autóvásárlását is, mondván: "ha egy sportoló kapja a járművet, amellyel el tud jutni edzésre, akkor nagyobb az esély az újabb paralimpiai éremre".

Nem ért egyet a szintén vitatott tenerifei edzőtábor végösszegével – a szervezés több mint kétmillió forintot vitt el –, és azzal sem, hogy miért kell Gömörinek kimennie, és "bezárnia" a tábort. Az elnök ugyanis az edzőtábor végén még öt napig a helyszínen maradt.

A sajtó ugyancsak feszegette Gömöri mexikói útját, amelyet az MPB szerint a közelgő hazai rendezésű erőemelő-vb tett szükségessé. A bajnoknő ebben a kérdésben is igen határozott: "Elég nagy baj, hogy nem láttál még erőemelő versenyt, és Mexikóig kell menned két kollégáddal, hogy megnézd, hogyan kell lebonyolítani egy ilyen eseményt. Az IPC-től (Nemzetközi Paralimpiai Bizottság) kapott támogatást, amely a verseny előkészítésére érkezett, tényleg egy háromfős tengerentúli utazásra kellett elkölteni? Olyan elnökség vezeti az MPB-t, aki ezt megszavazta? Látod, ezért nem vagytok alkalmasak erre a feladatra, mert ti ezt így gondoljátok. Ezért is mondjatok le!"

Félnek Gömöritől

Pásztory szerint sok sportoló fél Gömöritől, ezért szólal fel ő, a többieket is képviselve, ezenkívül azt állítja, a bizottság oldalát "folyamatosan cenzúrázzátok, privát levelezést hoztok nyilvánosságra". Megjegyzi, ha a jelenlegi működés törvényes, akkor meg kell változtatni a törvényeket.

Pásztory teljes bejegyzését itt olvashatja.