Bődületes öngólt lőtt a Nike

-
US sprinter Justin Gatlin reacts after winning the 200m men event during the IAAF Diamond League Herculis meeting at the Stade Louis II on July 18, 2014 in Monaco. AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET
Vágólapra másolva!
Az atlétika világában óriási felháborodást keltett, hogy a Nike szponzori szerződést kötött azzal a Justin Gatlinnel, aki az elmúlt években kétszer is megbukott doppinggal, és hosszú eltiltásból tért vissza. Nem ő az egyetlen csaló, aki Nike-ban folytatja. 

Az amerikai sprinter 2001-ben amfetaminnal bukott meg, amiért nyolcéves eltiltást kapott (ezt később megfelezték), de alighogy visszatért, 2006-ban a tesztoszteron-szintjét mérték túl magasnak, amiért újabb eltiltást kapott. Akkor a Nike fel is bontotta a szerződését.

Gatlin 2014-ben visszatért, megfutotta egyéni legjobbját 100 méteren (9,77) és 200-on is (19,68), és kijelentette, az augusztusi, pekingi világbajnokságon letaszítja a trónról Usain Boltot. A javuló eredményei miatt a Nike újra szerződést kínált neki, aminek a részletei ugyan nem kerültek nyilvánosságra, de már maga a szponzori szerződés ténye is kiverte a biztosítékot több atlétánál.

Justin Gatlin itt még Nike-ban Forrás: AFP/Eric Feferberg

A brit Darren Campbell „tiszta agyrémnek” nevezte az ügyet. „Azt hittem, egy sportszergyártó azért szponzorál egyéni sportolókat, hogy a nagykövetei legyenek. De hogy lehet egy csaló nagykövet?” – mondta a brit 4 x 100-as váltó tagja.

Ő lenne a Nike nagykövete?

„Rettenetesen csalódott vagyok, nem gondolom, hogy egy ilyen szerződés megerősíti a Nike – amelyet büszkén képviselek én magam is – alapvető értékeit” – írta Twitteren Paula Radcliffe, a női maratonfutás világcsúcstartója. „Miféle inspirációt jelent Gatlin egy fiatal sportolónak? Kokszolj, bukj le kétszer, aztán írj alá szponzori szerződést?” – dühöngött a hétpróbázó Kelly Sotherton.

Jenny Meadows, aki hét érmet bukott el később doppinggal bukó ellenfelek miatt, érthetően haragos volt. „Hogy kaphat Gatlin szerződést a Nike-tól azután, hogy kétszer is megbukott koksszal, és kétszer is eltiltották, miközben becsületesen dolgozó sportolók vért izzadnak, hogy támogatókat találjanak maguknak?”

Itt már nem Nike-ban Forrás: AFP/Jean Christophe Magnenet

A sportszergyártó számára a lehető legrosszabbkor jött, hogy a szintén doppingoláson kapott, és eltiltott Tyson Gay szintén Nike-ba öltözött. A háromszoros világbajnok sprintert 2012-ben kirúgta az Adidas, visszatérése óta a Nike emberének számító John Smith irányításával készül, de a sportszergyártó nem erősítette meg, hogy szponzorálná a versenyzőt, aki ennek ellenére Nike szereléseket visel a versenyeken.