Elektrómikulás a Merlinben

Vágólapra másolva!
December 6-án a Kollektivához is befut a Mikulás, egy világszerte felkapott, elektró-, techno- és indie-rajongók által egyaránt kedvelt francia producer képében. Yuksek mellett a 2008-as év utolsó Kollektiva Klub partiján lesz évösszegzés és meglepetés is.
Vágólapra másolva!

"Szemérmetlen tánczene" - írták tavaly a Yuksekről, nemrég a trenddiktáló Les Inrockuptibles zenei magazin pedig úgy jellemezte, mint "napjaink egyik legizgalmasabb francia producere". Mindkét megállapítás helyes: a párizsi fiatalember izgalmassága abban rejlik, ahogyan több stílus elemeit képes homogén, nagyon táncoltató, de korántsem tucat partyzenévé összegyúrni, ráadásul mindezt dalformába önteni.

Yuksek (Pierre-Alexandre Busson) a techno és a trance felől sorolt át a francia elektró új vonalához, és miközben utóbbiból teljesen kigyógyult, a teknós behatás a mai napig tetten érhető zenéjében - ahogyan a hiphop, a diszkó, a house és az indie is: így együtt ezek jellegzetes hangzású zenéjének fő összetevői.

Bizonyára e sokszínűséggel magyarázható a remix- felkéréseinek ugyancsak széles műfaji palettája, melyen ugyanúgy akad hiphop (Ghostface Killah illetve U-God a Wu-Tang Clanból), diszkó (Chromeo a Yuksek-féle Bonafied Lovin szerepel a FIFA09 számítógépes játék soundtrackjén), indie (Kaiser Chiefs, M83) és techno (Zombie Nation), vagy éppen nurave (Shit Sisco), electrohouse (Teenage Bad Girl), elektró-pop (Das Pop, Van She), sőt még igazi popsláger is (Mika).

Yuksek zenéiből eddig közel egy tucat kiadvány jelent meg, olyan elismert és cool tánczenei labeleken, mint a Cosmo Vitelli által vitt I'm A Cliché vagy a Headman-féle Relish. Első számai 2003-2004-ben még a Superfunkként világsikert elért Fafa Monteco bábáskodásával születtek, az azt követő, teljesen saját termésből kiemelkedik a legutóbbi három, egymást követő EP-je (Composer, It Comes, Tonight), amelyekkel igazi mesterhármast alkotott.