Gy. Németh visszalépését kéri Horn Gyula

Vágólapra másolva!
Horn Gyula szerint Gy. Németh Erzsébetnek vissza kellene lépnie Demszky Gábor javára. A volt miniszterelnök szerint az MSZP főpolgármester-jelöltje rontja Demszky esélyeit, mivel az SZDSZ főpolgármester-jelöltjének győzelme valószínűbb.
Vágólapra másolva!

Gy. Németh Erzsébet visszalépését javasolta Horn Gyula a köztévé Nap Kelte című reggeli műsorában. Horn arra kéri a szocialistákat, hogy ebben támogassák az MSZP főpolgármester-jelöltjét, mert Demszky Gábornak nagyobb esélye van a győzelemre. A volt miniszterelnök hozzátette: Gy. Németh még fiatal, és lehet még főpolgármester, de most rontja Demszky esélyeit, ezért kéri, hogy lépjen vissza az SZDSZ főpolgármester-jelöltjének javára. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ez a saját véleménye, nem egyeztette az MSZP-vel.

Gy. Németh Erzsébet hétfőn az MTI-nek válaszolva azt mondta, hogy vissza-léptetésével kapcsolatos kérdés jelenleg még nincs napirenden. Az MSZP főpolgármester-jelöltje ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kampány során mindig azt hangoztatták, hogy Budapestet a jobboldal által támogatott jelölt nem szerezheti meg, ezért a kampány vége előtt újra át kell tekinteni, hogy fennáll-e ennek veszélye vagy sem.

Az [origo] választási oldala/onkormanyzati/index.html

Gy. Németh esetleges visszaléptetése már régóta téma. Kedd este Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és az MSZP elnökhelyettese az Info Rádióban kijelentette: amennyiben a közvélemény-kutatások Schmitt Pál győzelmét sejtetik a választások előtt, a szocialistáknak valamilyen lépést kell tenniük. Ennél konkrétabban nem fogalmazott, de az MSZP-n és az SZDSZ-en belül is többek szerint arra utalt, hogy Gy. Németh visszaléptetése egyáltalán nem kizárt. Korábban az [origo] is hírt adott arról, hogy Demszky Gábor szerint Kovács László szocialista pártelnök és Medgyessy Péter miniszterelnök megígérte neki, hogy a párt visszalépteti Gy. Némethet, de a fővárosi pártszervezet ragaszkodott jelöltjükhöz. Az országos és a fővárosi pártvezetés között nincs nyilvános konfliktus, de többen is azt mondták az [origo]-nak, véleménykülönbségek vannak.

Szombaton, az SZDSZ Kongresszusi Központban tartott kampánygyűlésén Demszky Gábor magabiztosan azt mondta: úgy érzi, hogy a szocialista szavazók bizalmát is ő élvezi a főpolgármester-jelöltek közül. Beszédében többször méltatta a szocialistákkal kötött kormányzati, és városi szintű koalíciót is.