Demszky: a szocialisták is rám szavaznak majd

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ Kongresszusi Központban tartott kampánygyűlésén Demszky Gábor magabiztosan azt mondta: úgy érzi, hogy a szocialista szavazók bizalmát is ő élvezi a főpolgármester-jelöltek közül. Beszédében többször méltatta a szocialistákkal kötött kormányzati, és városi szintű koalíciót is.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Demszky szerint elég erős a háttere Fotó: Barakonyi Szabolcs

Demszky Gábor főpolgármester-jelölt az SZDSZ Budapesti Kongresszusi Központban tartott kampányrendezvényén magabiztosan közölte: ő nyeri a főpolgármester-választást jövő vasárnap. Korábbi, az MSZP-t sokszor élesen támadó retorikájával ellentétben viszont dicsérte a szocialistákat, akik szerinte változnak, és valódi szociáldemokrata párttá kezdenek alakulni. Medgyessy Péter miniszterelnökről kijelentette: bár a nyolcvanas években a barikád ellenkező oldalán álltak, a jövőről ugyanazt gondolják. "Nincs vita köztünk" -mondta.

Demszky úgy érzi, hogy a budapesti koalíció sikerét, a választók az ő személyével kapcsolják össze. Ugyanígy a Budapestet ostrom alatt tartó Orbán Viktor elleni küzdelmet is ő testesíti meg, ezért fog a budapestiek többsége rá szavazni. Kuncze Gábor pártelnök is bízik a párt jelöltjében: "Demszky akkor is győzni fog, ha a szocialisták ellene állítanak jelöltet" - ígérte.

Az elmúlt hetekben éles vita kezdődött a szocialisták és a szabad demokraták között. Demszky Gábor kijelentette, Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László MSZP-elnök megígérte neki, hogy visszaléptetik jelöltjüket, Gy. Németh Erzsébetet. Az MSZP azonban nem léptette vissza jelöltjét, ezért Demszky azzal is vádolta a szocialistákat, hogy összejátszanak ellene a Fidesz által is támogatott Schmitt Pállal.

Most azonban Demszky kimondottan pozitívan szólt az MSZP-ről, és többször hangsúlyozta, nagyra értékeli a jelenlegi kormány munkáját, és a nyolc éves fővárosi koalíciót is. "Természetes, hogy mindkét párt állít jelöltet. De az is természetes, hogy az MSZP szavazók többsége is engem támogat." Demszky azt ígérte, a jövőben is szorosan együtt kíván működni az MSZP-vel. Kikötötte azonban, hogy a két pártnak egyenrangú félnek kell maradnia.

Schmitt Pált a Fidesz trójai falovának nevezte, "akit ha betolnak a városházára, Deutsch Tamás, Kövér László és Simicska Lajos bújik elő belőle". Szerinte a Fidesz félt az áprilisi vereség után a budapesti megmérettetéstől, ezért egy független jelölt mögé bújt.

Az SZDSZ kampánydélelőttjén a felszólalók nagyon hasonló értékeket helyeztek előtérbe, feltűnően egységesek voltak a szónoklatok. Az SZDSZ igyekezett magabiztosságot sugározni, és olyan értékek mellett szólni, melyek inkább egy határozott szellemiségű rétegpártra, mint egy tömegpártra jellemzőek. A "bölcs elnökünk"-ként színpadra szólított Kuncze Gábor pártelnök az SZDSZ irányáról ezt mondta: "2000-ben az SZDSZ számára is eljött a korszakváltás programja. Ez nem a régi SZDSZ tagadását jelenti, hanem illeszkedést a mostani helyzethez."

Az emberi jogok védelmét, a liberális gazdaságpolitikát, a kisebbségek és a környezetvédelem melletti határozott kiállást, és a modern vívmányok terjesztését említette minden felszólaló az SZDSZ fő céljai között. Minden szónok többször is kiemelte, hogy az SZDSZ liberális párt, és ennek ismétlésére Magyar Bálint szerint azért van szükség, mert ugyan liberálisként viselkednek a párt politikusai, de sokszor elfelejtik meghatározni a párt értékrendjét.

Forrás: ORIGO
Kuncze Gábor és Demszky Gábor biztosak a sikerben fotó: Barakonyi Szabolcs

A kampányműsor első fele a négy szabad demokrata miniszterről szólt: tárcáikat klipek mutatták be, és mind a négyen (Csillag István gazdasági és közlekedési, Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi, Kovács Kálmán hírközklési és informatikai, Magyar Bálint oktatási miniszterek) ismertették terveiket, és szerepüket az ország irányításában. A tárcákról szóló kampány azt igyekezett sugallni, hogy az SZDSZ tudatosan és sikeresen választotta ezt a négy tárcát.

Mindannyian, Kuncze Gáborral együtt, hosszan beszéltek arról, hogy az SZDSZ feltétel nélkül, a minél gyorsabb Európai Uniós tagság híve, és mindannyian beszéltek az informatikai vívmányok terjesztésének fontosságáról. A 21. század pártjaként próbálták meghatározni az SZDSZ-t, mely a tudást, a modern technológiát és a toleranciát hirdeti, szemben a maradisággal.

A politikusokon kívül Konrád György író szólalt még fel, méltatva Demszky Gábor érdemeit. A vendégek között megjelent Jancsó Miklós filmrendező és a mbudapesti izraeli nagykövet is. A Kongresszusi Központba látogatók nagy része az SZDSZ képviselőjelöltjei voltak, mert amikor a politikai műsor végén, de még Xantus Barbara éneke előtt felhívtak minden jelen lévő jelöltet a színpadra, akkor a nézők fele indult az emelvényre.

Magyari Péter