SZDSZ: konkrét ígéret volt Gy. Németh visszaléptetésére

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ több tagja is állítja: augusztus utolsó napjaiban szóbeli megállapodás született arról, hogy szeptember 1-jén bejelentik Gy. Németh Erzsébet szocialista jelölt visszaléptetését Demszky Gábor SZDSZ-es jelölt javára. Az MSZP budapesti vezetése azonban leszavazta a javaslatot. Azóta a szocialisták országos és budapesti vezetése között nagy a feszültség - állítják a szabad demokraták. Szerintük ennek köszönhető, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök nem vett részt Gy. Németh kampánynyitóján.
Vágólapra másolva!

Több SZDSZ-es politikus, köztük Böhm András, a fővárosi szabad demokrata frakció vezetője is azt állítja, hogy augusztus végén Demszky Gábor konkrét ígéretet kapott Gy. Németh Erzsébet visszaléptetésére. Az erről szóló találkozón állítólag Demszkyn kívül Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László szocialista pártelnök és Mandur László, az MSZP budapesti elnöke vett részt. Az MSZP-nek az SZDSZ szerint egy feltétele volt, hogy Gy. Németh legyen a főpolgármester-helyettes, erre Demszky másnap beleegyezését is adta. Egyes politikusok szerint a megállapodás annyira konkrét volt, hogy szövegegyeztetés is volt arról, hogyan reagál Demszky a bejelentésre.

Gy. Németh visszaléptetését az SZDSZ-esek szerint szeptember 1-jén akarták bejelenteni, ehelyett a szocialista jelölt megtartotta kampánynyitó rendezvényét. Az eseményen azonban a meghirdetett programmal ellentétben nem jelent meg a miniszterelnök. Az SZDSZ szerint azért, mert nem értett egyet az MSZP budapesti elnökségének azon döntésével, hogy az országos vezetésnek ellentmondva nem léptetik vissza jelöltjüket. Többek szerint a budapesti vezetés azt sérelmezi, hogy úgy érzik, ők nyerték meg a választásokat az MSZP-nek, mégsem kaptak ezért semmit cserébe. Ráadásul főpolgármester-jelöltjük visszaléptetését kérik tőlük.

A találkozóról, a döntésről, majd annak visszavonásáról azonban egyedül az SZDSZ-es politikusok beszélnek. Kuncze Gábor pártelnök csak annyit mondott az [origo]-nak: számára csak az számít, milyen tényleges döntéseket hoznak meg a szocialisták. Szerinte nincs szükség háttérmegállapodásra, mivel Demszky mindenképpen nyerni fog.

Az [origo] által megkérdezett szocialista politikusok valamennyien tagadták a megbeszélést. Mandur László budapesti elnök azt üzente lapunknak: nincs szó visszaléptetésről. Hétfői nyilatkozatán túl pedig nem kívánt semmit mondani. Akkor azt közölte, hogy továbbra is fővárosi koalícióban gondolkodnak.

Kovács László pártelnök szűkszavúan azt mondta az [origo]-nak: sosem tárgyalt Böhm Andrással, így az ő találgatásait nem kívánja kommentálni.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő pedig azt közölte, hogy az MSZP alapszabálya szerint mind a visszaléptetésről, mind a kampányról a budapesti elnökség dönt. Annyit azonban elismert, hogy a budapesti kampánynyitó idején folyt megbeszélés az említett résztvevőkkel.

Az SZDSZ szerint furcsa helyzetben van most az MSZP, mivel mindenképpen Demszky és Schmitt Pál független, jobboldal által támogatott jelölt között dől el a harc. Az MSZP-nek így dönteni kell - állítják a szabad demokraták, akik szerint ha Demszky javára visszalép az MSZP, úgy erősödik a baloldal, ha nem, azzal Schmittet támogatja.

Kapcsándi Dóra