Nagy bajban Ukrajna, légvédelem nélkül marad, Oroszország megerősítette pozícióját

Események

Ukrajna
Egy német gyártmányú önjáró légelhárító (SPAAG), ismertebb nevén a Flakpanzer Gepard és ukrán legénysége
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 762. napjáról.

 

04:29
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:36
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 4964 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3496 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 44 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:40
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Helyreállítási munkák

Éjszakai videójában az ukrán elnök hosszan beszélt a legutóbbi orosz támadások utáni helyreállítási munkákról:
"Az Odessza és Mikolajiv erőműi elleni támadások után a helyzet bonyolult, minden szükséges szervizt és javítócsapatot bevontak a munkákba. Harkov még mindig különösen nehéz helyzetben van, de a város energiaellátása minden nap fokozatosan helyreáll. Hálás vagyok mindenkinek, aki a városért dolgozik, mindenkinek, aki törődik az emberekkel és segít másokon. Most rendkívül fontos, hogy gondoskodjunk azokról, akiknek támogatásra van szükségük" - mondta Volodimir Zelenszkij.

05:28
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

300 ezren áram nélkül

Az orosz drónok Mikolajiv és Odessza energiaközpontjai elleni támadásainak hatására mintegy 300 ezer ember maradt áram nélkül. A helyreállítási munkák akár hetekig is eltarthatnak.

06:21
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Milliárdos költségek

Az ukrán energetikai infrastruktúrát ért orosz csapások által a múlt héten okozott károk helyreállításának költségei valószínűleg milliárdokra rúgnak - mondta Herman Haluscsenko, Ukrajna energiaügyi minisztere.

07:08
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

A Krímről támadták Kijevet

Tíz ember, köztük egy tizenéves lány megsebesült hétfőn, amikor két orosz rakétát lőttek ki Kijevre. A hatóságok szerint a művészeti akadémia épülete és egy edzőterem sérült meg. Szergij Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője közölte, hogy Oroszország két ballisztikus rakétával támadott, amelyeket az annektált Krím-félszigetről indítottak.

07:45
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

500 ezer tüzérségi lövedék

Ukrajna 500 000 tüzérségi lövedéket kapott az EU-tól, a beígért egymillió lőszer fennmaradó részét pedig az év végéig szállítják Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője szerint. „Emellett az európai védelmi ipar 400 000 lövedéket is szállít Ukrajnának kereskedelmi szerződések révén. A cseh kezdeményezés az EU-n kívüli lőszervásárlásra ezen erőfeszítések mellett jön létre. Ez azonban korántsem elég, és mind a termelési kapacitásunkat, mind az Ukrajna támogatására fordított pénzügyi forrásokat növelnünk kell” - mondta Borrell.

08:24
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Nyomás alatt Csasziv Jar

A kelet-ukrajnai Csasziv Jar városa "nehéz és feszült" helyzettel néz szembe - közölte az ukrán hadsereg egyik tisztviselője. Az orosz erők „megpróbálták átnyomni a védelmünket, hogy elérjék a várost” – mondta Oleg Kalasnyikov az ukrán 26. tüzérdandártól, hozzátéve, hogy az oroszok erőteljes irányított bombákat dobtak „lakott területekre és megerősített állásainkra”.

09:02
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Izland csatlakozik a csehekhez

Izland bejelentette, hogy csatlakozik a cseh kezdeményezéshez, amelynek célja legalább 800 000, a világ minden tájáról beszerzett tüzérségi lövedék leszállítása Ukrajnának - az uniós kötelezettségvállalásokon túl.

09:42
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Két hétre elnapolták

Az Egyesült Államok Kongresszusa ismét két hétre elnapolta annak a segélytörvénynek a tárgyalását, amelyik 60 milliárd dollárt juttatna Ukrajnának az orosz invázió elleni védekezéshez – értesült a The Guardian washingtoni tudósítója.
Michael McCaul texasi republikánus, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, aki támogatja Ukrajna felfegyverzését, vasárnap a CBS News-nak azt mondta, hogy Mike Johnson – a képviselőház elnöke, aki Donald Trump nyomására a törvénytervezetet bizonytalanságban tartotta – elkötelezte magát a szavazás megtartása mellett. Ukrajna megsegítéséről a Kongresszus a húsvéti ünnepről visszatérve szavazhat.

10:28
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Bizonyítékokat akar a nagykövet

Oroszország varsói nagykövete figyelmen kívül hagyta, hogy bekérették a lengyel külügyminisztériumba, miután a lengyel hadsereg azt mondta, hogy egy Ukrajnára indított rakéta megsértette a lengyel légteret.
A nagykövetség megerősítette, hogy Szergej Andrejevet beidézték, de a találkozó előtt „bizonyítékokat” akart látni a légtérsértésről.
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral beszélt az incidensről.
Lengyelország a következő napokban dönt a következő lépésekről, mivel nem hagyhatja figyelmen kívül a nagykövet magatratását – mondta Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Lengyelország miniszterelnök-helyettese és védelmi minisztere.
 

11:08
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Drón és rakétatámadás Donyeck irányában

Ukrajna 12 Shahed drónt lőtt le, amelyet Oroszország a Krím-félszigeten lévő Csauda-fokról indított, két S-300-as légvédelmi irányított rakétával együtt Donyeck megye irányába.

11:44
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Vampire lövedékekkel támadták Belgorodot

A belgorodi régió felett cseh Vampire többszörös kilövésű rakétarendszer (MLRS) 13 lövedékét fogták el – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

12:34
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Nyugat nem szállít több Patriotot

A nyugati országok nem szállítanak további Patriot légvédelmi rakétarendszert (SAM) Ukrajnának, ugyanakkor Kijev szövetségesei készek még több lövedéket átadni más típusú légvédelmi rendszerek számára – jelentette be Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter.

13:16
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Gyengült a pozíció Kremennaja környékén

Az orosz hadsereg számos állásból kiszorította az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységeit a Luhanszki Népköztársaságban (LPR) lévő Kremennaja falu közelében – mondta Andrej Marocsko alezredes.

Az alezredes szerint  az orosz fegyveres erőknek több mint 500 méteren keresztül sikerült beékelődniük az ukrán fegyveres erők védelmi vonalaiba Terny és Szerebrjanszkij területén.
 

14:15
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Elfogták az első Mardert

A Déli Haderőcsoport elfogott és megsemmisített egy német gyártmányú Marder gyalogsági harcjárművet - jelentette a csoport az orosz védelmi minisztériumnak.

A Honvédelmi Minisztérium tisztázta, hogy nagy súlya miatt a jármű elakadt a talajban. Az ukrán katonák kénytelenek voltak elhagyni a járművet és elmenekülni.


 

14:43
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Harkovban

Újabb két robbanás hallatszott Harkovban – írja a Public ukrán tévécsatorna. Korábban a tévécsatorna három robbanást jelentett be.

 

15:29
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Döntéshozatali központok elleni csapásról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Csoportos csapást mért az orosz hadsereg tengeri és szárazföldi indítású, nagyhatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal ukrán döntéshozatali központok, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) létesítményei, a hadiipari komplexum vállalatai, valamint ukrán "nacionalista alakulatok" és külföldi "zsoldosok" állomáshelyeire - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint minden célpontot találat ért, a csapás céljai megvalósultak. A kedden kiadott napi hadijelentés szerint Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el, közben visszavert egy ukrán rohamot Kupjanszknál és tíz ellenrohamot Avgyijivkánál. Az orosz katonai tárca azt a tájékoztatást adta, hogy az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 460 katonát veszített az elmúlt nap folyamán. Közülük a legtöbben, mintegy 174-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett hét harckocsit - közülük hatot Avgyijivkánál tettek harcképtelenné -, négy páncélozott harcjárművet - köztük egy amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet -, két lengyel Krab önjáró tarackot, HIMARS, Vampire és Uragan sorozatvetők 22 rakétáját, továbbá 103 drónt.
    

Az orosz statisztika szerint a háború kezdete óta lelőtt ukrán drónok száma meghaladta a 17 ezret.

16:19
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők csapást mértek egy oroszok által megszállt hadihajóra

Az ukrán csapatok Neptun rakétával csapást mértek az oroszok által 2014-ben elfoglalt Kosztyantin Olsanszkij nevű nagy partraszállító hajóra, amelyet az orosz erők még 2014-ben foglaltak el - közölte Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője kedden egy tévéműsorban.

A szóvivő elmondta, hogy miután az oroszok elfoglalták az ukrán hajót, a vízi jármű kilenc évig a Szevasztopoli-öbölben állt. "Alkatrészekre bontották, egyszerűen kifosztották.

A tizedik évben pedig rájöttek, hogy kifogytak a partraszállító hajókból, és úgy döntöttek, hogy helyreállítják, amit egy éven belül meg is tettek" - fejtette ki, hozzátéve, hogy a hadihajót Ukrajna elleni műveletekben készültek felhasználni. Indoklása szerint ezért döntött úgy az ukrán hadsereg, hogy támadást intéz a hajó ellen. 

Kijelentette, hogy a hajót harcképtelenné tették. Szerinte vannak sérültek is az orosz legénység tagjai között, de az okozott veszteség felmérése még folyamatban van.

17:10
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint terrorcselekményt megkísérlő orosz ügynököket vettek őrizetbe

Ukrajnában őrizetbe vettek két személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megpróbáltak felrobbantani egy fegyverszállításra használt vasútvonalat - közölte kedden az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A korábban őrizetbe vett személyek, akiket csak kijevi és harkivi lakosokként azonosítottak, a Poltava régióban lévő központi vasútvonal mellett robbanószerkezetet helyeztek el, és azt tervezték, hogy távirányítással felrobbantják, de az SZBU tisztjei tetten érték őket - derült ki a közleményből.

"A megszállók azt remélték, hogy tönkreteszik az ukrán fegyveres erőknek szánt fegyver-, lőszer- és üzemanyag-szállítmányok logisztikai útvonalait" - közölte az SZBU.
    

Az őrizetbe vettek telefonjait lefoglalták, és kapcsolattartójukat Oroszország legfőbb belföldi hírszerző ügynökségének, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) egyik tisztjeként azonosították - közölték. A pokolgépet a március 21-22-én a létfontosságú ukrán infrastruktúrát sújtó orosz légicsapások során akarták felrobbantani - tette hozzá a szervezet.

18:02
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán külügyminiszter ismét Patriot légvédelmi rendszerek küldésére sürgette a Nyugatot

Dmitro Kuleba külügyminiszter a legutóbbi, Ukrajna elleni nagyszabású orosz támadások okán felszólította a Nyugatot, hogy lássák el Ukrajnát Patriot légvédelmi rendszerekkel, mondván, hogy az egy olyan fegyver, amelyre Ukrajnának égetően szüksége van.

"Ha lenne elég légvédelmi rendszerünk, nevezetesen Patriot rendszerünk, nemcsak embereink életét, hanem gazdaságunkat is meg tudnánk védeni a pusztítástól" - szögezte le a tárcavezető a Politico brüsszeli kiadványnak adott, kedden megjelent interjújában. Kuleba hangsúlyozta, hogy ezek a rendszerek a frontvonalon is javítanának a helyzeten, ahol az orosz légierő tömegesen használ olyan légibombákat, amelyek segítik az orosz megszálló erők előrenyomulását. Megjegyezte, hogy ezek a légibombák olyan fegyverek, amelyek elől "nem lehet elmenekülni".

Kuleba emellett kifogásolta, Kijev nem kap konkrét választ Németországtól arra vonatkozóan, hogy Berlin hajlandó-e nagy hatótávolságú Taurus rakétákat adni Ukrajnának.

18:50
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Pokolgépes merényletet akadályozott meg az orosz titkosszolgálat

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Szamara megyében pokolgépes merényletet akadályozott meg önkéntes szervezetek humanitárius adománygyűjtő pontja ellen. 

A támadó, aki az FSZB szerint az ukrán titkosszolgálatok által irányított Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű szervezet támogatója volt, az őrizetbe vételi kísérlet közben véletlenül felrobbantotta magát egy házilag készített bombával. Biztonsági tisztek és civilek nem sérültek meg.

Az FSZB arról is beszámolt, hogy Oroszország rosztovi régiójában őrizetbe vették az Ajdar ukrán nacionalista zászlóalj egyik tagját, aki részt vett a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Horlivka lövetésében. A férfi ellen büntetőeljárás indult "terrorista közösség szervezése és az abban való részvétel" címén. Az Ajdart korábban terrorszervezetnek minősítették, és betiltották Oroszországban.

 

19:48
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

A fehérorosz elnök szerint a krasznogorszki merénylők nem tudtak bejutni Fehéroroszországba, ezért indultak Ukrajna felé

A Moszkva mellett Crocus City Hall elleni múlt heti véres terrortámadás végrehajtói előbb Fehéroroszországba akartak menekülni, de a fokozott biztonsági intézkedések miatt oda nem juthattak be, ezért másfelé fordultak, és az ukrán határ felé vették az irányt - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden újságíróknak, szavait a BelTA fehérorosz állami hírügynökség idézte. 

Az államfőt arról a verzióról kérdezték, amely szerint a 139 ember halálát okozó - többségükben tádzsik - terroristák a Brjanszki területen keresztül Fehéroroszországba próbáltak bejutni és elrejtőzni. Lukasenka azt válaszolta, hogy a nem tudtak bejutni Fehéroroszországba, mert "az első percekben, akárcsak Oroszországban, a térség egy részében fokozott biztonsági rendszerre váltottak".

 Elmondása szerint a belügyi erők, a titkosszolgálat, a határőrség és katonai egységek ellenőrzőpontokat létesítettek az utakon, beleértve az Oroszországba vezetőket is. Az elkövetők "látták, hogy sehogy sem jutnak be Fehéroroszországba. Ezért elfordultak, és az ukrán-orosz határszakaszhoz hajtottak" - mondta el Lukasenka.

20:39
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Szlovákia érdekelt Ukrajna támogatásában, de nem fegyverekkel kíván segíteni

Szlovákia érdekelt abban, hogy "minden hozzáférhető eszközzel" támogassa Ukrajnát, de nem fog fegyvereket szállítani oda - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden Pozsonyban, miután találkozott Christopher Cavolival, a NATO európai erőinek főparancsnokával.

A találkozón Robert Fico ismételten megerősítette kormánya azon álláspontját, hogy nem küldenek fegyvereket Ukrajnának.

A miniszterelnök és az észak-atlanti szövetség európai erőinek főparancsnoka egyetértettek annak szükségességében, hogy a NATO-tagállamok védelmi erőit tovább erősítsék.
    

"Szlovákia számára ebben az összefüggésben egyéni jelentősége van annak, hogy újfent bebiztosítsa területének légvédelmi és rakétavédelmi lehetőségeit" - jelentette ki a kormányfő, akinek szavait a szlovák hírügynökség idézte.

21:38
március 26, 2024
Vágólapra másolva!

Rengeteg tüzérségi lőszert kaphat Ukrajna

Csehország tüzérségi lövedékek szállítására irányuló kezdeményezése Ukrajna számára potenciálisan 1,5 millió darab lövedéket szállíthat az országnak- mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter március 25-én a Bloombergnek.

Petr Pavel cseh elnök februárban azt mondta, hogy Prága 500 000 darab 155 mm-es lövedéket és 300 000 darab 122 mm-es tüzérségi lövedéket "talált" Európán kívül, amelyeket megvásárolhat és elküldhet Ukrajnának, miután a kezdeményezéshez szükséges pénzeszköz rendelkezésre állnak.

"Az eredetileg bejelentett darabszámnál sokkal többet is beszerezhetünk" - mondta Lipavsky a Bloombergnek, mondván, hogy ez akár 1,5 millió darab tüzérségi lövedék is lehet.

04:38
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.