Nagy bajban Ukrajna, már a védelmi vonalaikat sem tudják tartani, újabb területeket vesztenek

A kép illusztráció!
Fotó: AFP/Henry Nicholls
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 745. napjáról.

 

06:17
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző közvetítésümket ITT TALÁLJA.

06:20
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 8-án az ukrán-magyar határszakaszon 5450 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5420 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:31
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Csaknem kész az egyik ukrán hadihajó

A törökországi látogatáson lévő ukrán elnök megnézte a két, ukrajnának épülő hadihajót. Az Ivan Mazepa nevű korvett már csaknem elkészült, Volodimir Zelenszkij találkozott is az ukrán haditengerészet személyzetével, akik a hajó rendszereit és karbantartását tanulják éppen.
A másik épülő korvett  - amely egy friss elnöki rendelettel - Ivan Vihovszkij nevét viseli majd, szintén egy Ada osztályú tengeralattjáró-elhárító korvett lesz a legmodernebb fegyverzettel, radar- és szonárrendszerrel, valamint lopakodó technológiával.
 

07:18
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

A nyáron fordulópontra ér a háború

Az ukrajnai háború a nyáron elérheti a fordulópontját, ha a Nyugat nem avatkozik be, és nem szállítja Kijevnek az Oroszország elleni harc folytatásához szükséges fegyvereket és lőszereket – figyelmeztet egy elemző.
"A frontvonalban lévő ukrán egységek kritikus hadianyag-készletei fogynak, a katonák pedig spórolásra kényszerülnek... egyes egységeknél jelentős élőerőhiány tapasztalható" - mondta Dara Massicot a Foreign Affairsnek. 

08:10
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Újfajta drónt használhat Oroszország

A brit védelmi minisztérium műholdas felvételeket tett közzé, amelyeken egy iráni gyártmányú Mohajer-6 drón látható a krími orosz irányítású repülőtéren. 
A Mohajer-6 körülbelül 200 km-esre bővíthető hatótávolságú hírszerző-felderítő drón, célja valószínűleg az orosz hajókat és kikötőket fenyegető veszélyek felkutatása. 

09:02
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

A megszállt területeken is lesz választás

Ukrajna oroszok által megszállt területeinek lakói is szavazni fognak a közelgő orosz elnökválasztáson. 
Nem kormányzati szervezetek, jótékonysági szervezetek és több nemzet is illegitimnek nevezték a választásokat a régiókban, mivel ezek Ukrajna szuverén területei. 
Az OpenDemocracy szerint Oroszország rokonszenves helyi vezetőket telepített Donyeck, Luhansk, Zaporizhzhia és Herson megszállt régióiba, és megtartja a szavazást, hogy legitimálja annektálásukat. 

09:59
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Három halott Harkovban

Három ember meghalt az ukrajnai Harkov régióban – közölte a regionális katonai közigazgatás vezetője. A régióban mintegy 18 települést értek orosz tüzérségi és aknavetős támadások – közölte pénteken Oleg Szinegubov a közösségi médiában, hozzátéve, hogy egy 64 éves nő, egy 58 éves férfi és egy 40 éves nő meghalt.

10:44
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Kuleba: Nem elég a segélyek csepegtetése

Ukrajna külügyminisztere óva intette nyugati szövetségeseit a segélyek Kijevnek történő lassú kézbesítésétől, mondván, hogy a katonai szállítmányok időben történő átadása biztosítaná, hogy a háború ne terjedjen tovább. „Az a stratégia, hogy csak csepegtetik a segélyeket Ukrajnának, már nem működik” – mondta Dmitro Kuleba litvániai látogatásán. "Ha a dolgok a jelenlegi módon folytatódnak, ennek nem lesz jó vége."

11:15
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Kínzásokról beszélt az ENSZ-szakértő

Az orosz fegyveres erők és a társult csoportok szisztematikusan alkalmaznak kínzást Ukrajna megszállt területein – mondta egy ENSZ-szakértő. Alice Jill Edwards, az ENSZ kínzásokkal foglalkozó különmegbízottja ezt a következtetést vonta le a szeptemberi ukrajnai látogatása után. Az ukrán ügyészeknél körülbelül 103 000 háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel kapcsolatos eljárás van folyamatban, amelyek 90%-át kínzási ügyként regisztrálták.

12:20
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszországot nem hívják meg

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Isztambulban kijelentette, hogy Oroszországot nem hívják meg a következő hónapokban Svájcban tartandó első békecsúcsra, de egy következő találkozóra egy orosz képviselőt is meghívhatnak, miután megegyeztek az ukrán szövetségesekkel a béke ütemtervéről.
 

13:01
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónokat semmisített meg három régióban

Az ukrán légvédelem drónokat lőtt le Dnyipropetrovszk, Donyeck és Poltava megyék felett – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara március 9-én. 

13:48
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Rosztovban és Kurszkban

Március 9-én a hajnali órákban ukrán drónok támadták meg Kurszk és Rosztov régióit. Egy ember megsebesült egy egészségügyi épület pedig megrongálódott - írja a Lenta.

14:17
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna robbanóanyagot dobott Gorlovkára

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) robbanóanyagot dobtak le a Donyecki Népköztársaságban található Gorlovkára – számolt be március 9-én a Donyecki Népköztársaság képviselete a Telegram csatornán.

Hozzátették, hogy az ukrán csapatok 155 mm-es kazettás lövedékekkel is lőtték a területet. 

15:11
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónokkal támadott Harkovban

Ukrajna drónokkal mért csapást egy szenet szállító teherautó-konvojra Harkov régióban – számolt be a térség orosz katonai-polgári közigazgatási vezetője, Vitalij Gancsev a Telegram csatornáján.
 

15:49
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki Dnyipropetrovszkban

Dnyipropetrovszk régiójában dróntámadás után tűz ütött ki az egyik regionális vállalkozásnál – számolt be a Dnyipropetrovszki terület egyik vezetője, Nyikolaj Lukasuk  a Telegram csatornáján.

Lukasuk elmondta, hogy a tűznek nem esett áldozata. Hozzátette azt is, hogy az ukrán fegyveres erők légvédelmi erői éjszaka lelőtték az orosz fegyveres erők öt Shahed típusú drónját.

16:47
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelmi rendszerek 47 drónt lőttek le

Az orosz légvédelmi rendszerek 47 ukrán pilóta nélküli légijárművet (UAV) lőttek le – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

Hozzátették, hogy egy ukrán drónt Belgorod régiója felett, kettőt Kurszk régiója felett, három másikat pedig a Volgográdi régió felett lőttek le. A minisztérium szerint 41 drónt a rosztovi régió felett semmisítettek meg.

17:37
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország elpusztított egy S-300-as légvédelmi rendszert

Az orosz fegyveres erők megsemmisítettek egy ukrán S-300 légvédelmi rakétarendszert Pokrovszk régiójában - jelentette az orosz védelmi minisztérium.
 

18:15
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Herszont támadták az oroszok

Az orosz hadsereg erői március 9-én reggel csapást mértek az Ukrajna déli részén fekvő Herszon városára, három civil megsebesült - jelentette Herszon régió ügyészsége.

19:06
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

A pápa szerint Ukrajnának tárgyalnia kellene

Ferenc pápa egy interjúban kijelentette: Ukrajnának elég bátornak kell lennie a "fehér zászlóhoz", és tárgyalnia kellene a két évvel ezelőtt Moszkva által indított teljeskörű inváziót követő, tízezrek életét követelő háború lezárásáról.

A Ferenc pápával készített interjút a múlt hónapban vette fel az RSI svájci televízió, jóval korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteki ajánlatánál, amely szerint hajlandó vendégül látni egy ukrán-orosz csúcstalálkozót, amelyen a háború lezárásáról tárgyalnának.

Erdogan legújabb javaslatát azután tette meg, hogy Isztambulban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Zelenszkij hangsúlyozta: békét akar, de nem hajlandó egyetlen területet sem feladni.

19:49
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb dróntámadás Rosztovban

Az orosz légvédelmi erők újabb dróntámadást vertek vissza a rosztovi régióban – jelentette a térség vezetője, Vaszilij Golubev a Telegram csatornáján.
„Több ukrán drón megsemmisült Morozovszk felé közeledve ” – írta a kormányzó.
 

Korábban ukrán drónok támadást hajtottak végre Taganrogon településén – írja a Lenta.

20:30
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

A britek Storm Shadow rakétákat küldenének Ukrajnába német Taurus rakétákért cserébe

David Cameron brit külügyminiszter kijelentette, hogy London kész segíteni Berlinnek az a Taurus rakétákkal kapcsolatos probléma megoldásában.

Eszerint Németország Taurus cirkálórakétákat szállítana Nagy-Britanniának, cserébe London további Storm Shadow rakétákat biztosítana Ukrajnának.

A javaslat válasz arra, hogy Olaf Scholz német kancellár elutasította a Taurus rakéták közvetlen szállítását Ukrajnának - írja a Nexta.

22:43
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország az ENSZ BT ülésének összehívását kezdeményezte Macron miatt

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa  ülésének összehívását kezdeményezte szombaton, hogy megtárgyalják a francia elnök elképzelését NATO-csapatok Ukrajnába küldéséről.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének helyettese New Yorkban azt mondta, hogy

Moszkva szeretne több információt Emmanuel Macron elképzeléséről, amely véleménye szerint a harmadik világháború kezdetének kockázatát hordozza.

Arról is beszélt, hogy szeretné, ha napirendre vennék a német médiában napvilágot látott, magas rangú német katonai vezetőknek tulajdonított beszélgetést arról, hogy Németország levegőből indítható Taurus rakétákat bocsátana Ukrajna rendelkezésére.

Oroszországnak nem áll szándékában katonai úton megszabadulni a kijevi rezsim vezetőjétől. Aki titkon ebben reménykedik annak csalódást kell okoznunk, mert ez nem szerepel Moszkva tervei között

- mondta Dmitrij Poljanszkij. Mint mondta, az Odessza ellen szerdán végrehajtott orosz légitámadás célpontja egy tengeri drónok összeszerelésével foglalkozó üzem volt, ahol brit alkatrészekből állítanak össze katonai eszközöket.

A Biztonsági Tanácsban Oroszországot képviselő diplomata arra is utalt Odessza említésével, hogy Emmanuel Macron a NATO-egységek Ukrajnába küldésére vonatkozó elképzelését a közelmúltban azzal egészítette ki, hogy Franciaország akkor vezényelne katonákat Ukrajnába, amennyiben Kijevet vagy Odesszát támadás érné orosz részről.

23:23
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Heves harcokról számoltak be Ukrajna keleti részén

Az orosz csapatok fokozták a nyomást az ukrán védelmi állásokra a Kelet-Ukrajnában dúló heves harcok során.

A harcok a Bahmuttól nyugatra fekvő területre összpontosultak

- nyilatkozta Szerhij Szidorin, a térség ukrán parancsnoka az ukrán televízióban. "Az ellenség erős veszteségeket szenved el, de állandóan újratölti friss tartalékosokkal a sorait" - mondta a parancsnok. Az orosz támadások célja, hogy előre nyomuljanak Csasziv Jar felé.

Éjjel-nappal folynak a harcok

- közölte Szidorin.

Az ukrán hadsereg ellentámadásokkal próbálja megtörni az orosz offenzívát, de vissza kellett vonulnia Ivanyivszke falu mögé. "Az ellenség jelenleg a várost próbálja megostromolni, frontálisan és az oldalakról" - mondta Szidorin a helyzetről.

Az orosz hadsereg februárban foglalta el Avgyijivka várost és folytatja a térségben az offenzívát.

Az ukrán légierő szombati állítása szerint tizenkét Sahíd típusú, iráni gyártmányú drónt lőtt le Donyeck, Dnyipropetrovszk és Poltava megyében az orosz erők által kilőtt tizenötből.

23:39
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország lelőtt 47 ukrán drónt

Oroszország állítása szerint szombatra virradóra 47 ukrán drónt semmisített meg, amelyeknek egyik célpontja feltehetően egy repülőgépgyár volt.

„A légvédelmi rendszerek elfogtak és megsemmisítettek egy drónt a Belgorodi, kettőt a Kurszki, hármat a Volgográdi, negyvenegyet pedig a Rosztovi terület felett” - közölte az orosz hadsereg.

Kijev az utóbbi időben szinte naponta intéz drón- és tüzérségi támadásokat orosz területek ellen.

A Rosztovi terület kormányzója, Vaszilij Golubjov kijelentette, hogy az egyik csapás az Azovi-tengeri Taganrogot érte, ahol egy mentős megsebesült. Orosz katonai szakértők állítása szerint a támadás célpontja a taganrogi Berijev repülőgépgyár lehetett - jelentette a hadsereghez közel álló Ribar televízió.

Az Ukrajnával szintén határos Kurszki terület kormányzója, Roman Sztarovojt azt mondta, hogy egy klinika egy támadás következtében megrongálódott, az offenzíva nem követelt áldozatokat. A részben elfoglalt dél-ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszálló hatóságának egyik vezetője, Jevgenyij Balickij közölte, hogy dróntámadás következében tűz ütött ki az elektromos hálózat egyik berendezésében.

06:29
március 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.