Nagy bajban Ukrajna, már a védelmi vonalaikat sem tudják tartani, újabb területeket vesztenek

Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 744. napjáról.

 

04:24
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.
 

04:25
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4864 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5268 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 42 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:33
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Új pozíciót kapott a leváltott ukrán parancsnok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy új feladattal bízta meg Valerij Zaluzsnyij tábornokot, az ukrán fegyveres erők múlt hónapban leváltott parancsnokát. A korábbi híresztelések igaznak bizonyultak: Zaluzsnyij lesz Ukrajna új londoni nagykövete. Az elnök szerint Zaluzsnyij személyesen kérte, hogy diplomáciai területre helyezzék. Az ukrán közélet gyakorlatában ez felér egy politikai nyugdíjazással.

05:15
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Elbocsátják a sorkatonákat

Az ukrán elnök napi videójában bejelentette, hogy rendeletet írt alá a sorkatánák elbocsátásáról. Azok a katonák érintettek, akiket még a háború kitörése előtt hívtak be sorkatonai szolgálatra. Volodimir Zelenszij szerint kell még néhány hét a honvédelmi feladatokat érintő személypótlásra. A most leszerelő sorkatonák áprilistól tartalékos állományba kerülnek, 12 hónapra mentesülnek a behívások alól, de örülne, ha közülük minél többen szolgálati szerződést írnának alá a honvédséggel.

06:08
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Svédország, Ukrajna, NATO

Volodimir Zelenszkij gratulált Svédország NATO-csatlakozásához és megköszönte Svédország Ukrajnának nyújtott eddigi támogatását. Reményéről is beszélt, hogy hamarosan Svédország is gratulálhat Ukrajna NATO-csatlakozásához.

06:54
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb aggodalom a NAÜ részéről

Az ENSZ nukleáris felügyelő szerve, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ismét felszólította Oroszországot, hogy vonja ki katonáit az ukrajnai Zaporizzsja atomerőműből. A két éve tartó háború során ez a negyedik ilyen határozat, de Oroszország láthatóan ezt is figyelmen kívül hagyja.

07:33
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

10 ezer brit drón érkezik

Nagy-Britannia 10 000 drónt ad át Ukrajnának az Oroszország elleni harchoz – jelentette be Grant Shapps, az Egyesült Királyság védelmi minisztere. A fegyverzet 1000 kamikaze drónt és több olyan modellt is tartalmaz majd, amelyekkel hajókat célozhatnak meg.

08:13
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Moldova egyre jobban aggódik

Maia Sandu moldovai elnök, miután védelmi és együttműködési megállapodást írt alá Franciaországgal, azt mondta, hogy ha Vlagyimir Putyint nem állítják meg Ukrajnában, tovább fog menni, és a következő célpontja Moldova lesz. Sandu szerint Oroszország fokozza erőfeszítéseit országa destabilizálására.

08:42
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Törökországba utazik

Az ukrán elnök Törökországban találkozik Recep Tayyip Erdogan török elnökkel hogy a fekete-tengeri gabonafolyosóról és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyaljanak.

09:13
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Nem volt véletlen az odesszai rakétatámadás

Olekszij Goncsarenko ukrán képiselő a Sky Newsnak azt mondta, nem gondolja véletlennek, hogy Oroszország rakétát lőtt ki Odesszára épp Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök látogatása alatt. Nem ez az első eset, hogy Moszkva akkor támad, amikor külföldi tisztviselők városokat látogatnak Ukrajnában. A másik figyelemre méltó példa az ENSZ-főtitkár kijevi látogatása volt.
Goncsarenko szerint Oroszország meg akarja mutatni, hogy "veszélyezheti a nemzetközi vezetők életét".

10:05
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Litvánia lőszerekkel támogatja Ukrajnát

A litván védelmi minisztérium 155 mm-es tüzérségi lövedékek átadását jelentette be Ukrajnának - írja a The Kyiv Independent.
 

10:36
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

12 drón támadott 2 orosz régióban

Az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján 12 ukrán pilóta nélküli légijármű (UAV) megsemmisüléséről számolt be Volgograd és Belgorod régiókban.

A minisztérium tisztázta, hogy az orosz légvédelmi rendszerek 11 drónt semmisítettek meg a Volgográdi terület felett, egy másikat pedig Belgorod régiójának légterében. 

11:14
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisült Ukrajna erődített területe Avdijivkában

A Szu-34-es vadászbombázók legénysége megtámadta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megerősített területét Avdijivkában – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

A Védelmi Minisztérium pontosította, hogy az orosz Szu-34-es gépek irányítatlan FAB-500 légibombákkal megsemmisítették az ukrán fegyveres erők megerősített területét Avdijivka irányában. 
 

12:14
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb akadályokba ütközött az amerikai támogatás

Richard Bancel, a New York-i Cornell Egyetem professzora az Ukrajnának nyújtott segélyek elosztásának újabb akadályairól beszélt, és kifejtette, hogy Donald Trump volt amerikai elnök jelölése megnehezíti a támogatások kongresszusi koordinációját.

„Most, hogy Trump gyakorlatilag a jelöltté válik, még nehezebb lesz a republikánusok dolga. Csak az alapján fognak dönteni, hogy ez megőrzi-e Trump esélyeit a választások megnyerésére. Ez tehát rossz a kongresszusi döntéshozatal szempontjából” – mondta.

13:17
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Károk Odesszában

Az odesszai régióban egy infrastrukturális létesítmény megsérült robbanások következtében - számolt be a RIA Novosztyi.

 

14:10
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Patriot-rendszert telepít Litvánia

Litvánia védelmi minisztere közölte, hogy a NATO még az idén megkezdi légvédelmi küldetését az országban. A küldetés része egy Patriot légvédelmi rendszer bevetése, amelyet egy európai NATO-szövetséges telepít majd – mondta Arvydas Anusauskas.
 

14:28
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország kiiktatott egy merénylőt

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy az oroszországi Karélia régióban megöltek egy fehérorosz férfit, aki Ukrajna nevében terrorcselekményt tervezett Oroszországon belül. A RIA Novosztyi az FSZB-re hivatkozva azt írta, hogy a férfi egy adminisztratív épületet szándékozott felrobbantani Olonets városában, körülbelül 250 kilométerre a finn határtól.
 

15:00
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Súlyos hackertámadások érték a NATO-csúcsot

A litván állambiztonsági minisztérium szerint az orosz hírszerzéshez köthető hackerek a tavaly júliusi vilniusi NATO-csúcs körüli kommunikációt vették célba. A kiszivárgott dokumentumok tartalmazták a tavalyi csúcstalálkozón részt vevő államfők, köztük Joe Biden, Volodimir Zelenszkij, Rishi Sunak és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár által használt szállodák listáját is. Felsorolták a világ további 10 vezetőjének biztonsági adatait, köztük a konvojok fő útvonalának térképét – írja az The Times.
Nem világos, hogy a dokumentumok valódiak voltak-e, vagy meghamisították őket, hogy jelentéktelenítsék a NATO és Litvánia kiberbiztonsági megállapodásait.

20:06
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

A cseh nemzetbiztonsági tanácsadó megdöbbentő kijelentést tett

Tomas Pojar cseh nemzetbiztonsági tanácsadó kétségbe vonta Petr Pavel elnök azon kijelentését, miszerint a szövetségesek beszerezték a 800 000 tüzérségi lövedék Ukrajnának történő megvásárlásához szükséges teljes összeget - jelentette március 8-án a cseh Denik.

20:41
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyel külügyminiszter: A NATO jelenlét Ukrajnában nem elképzelhetetlen

"A NATO-erők jelenléte Ukrajnában nem elképzelhetetlen" - jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter. "Mert arról van szó, hogy (Vlagyimir) Putyin orosz elnök fél, nem pedig arról, hogy mi félünk Putyintól".

21:09
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij törökországi látogatása - fotók

Volodimir Zelenszkij március 8-án érkezett Törökországba, hogy találkozzon török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal. Zelenszkij elmondta, hogy meglátogatott egy helyi hajógyárat, ahol megtekintette az ukrán haditengerészet számára készülő korvetteket, és beszélt a személyzettel.

 

21:33
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Erdogan: Készek vagyunk közvetíteni a béketárgyalásokat Ukrajna és Oroszország között

Zelenszkij a török elnök kijelentésére azt mondta, hogy Ukrajna "nem érti, hogyan lehet meghívni olyan embereket, akik mindent blokkolnak, rombolnak és gyilkolnak. Mi igazságos békét akarunk elérni Ukrajnának. Először a világ civilizált országai dolgoznak ki egy részletes tervet, és ha lesz eredménye, csak akkor hívják meg Oroszország képviselőit".

06:32
március 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.