Percről percre

Oroszország nagyszabású rakéta- és dróntámadást indított Ukrajna ellen, hatalmasak a veszteségek

Események

Ukrajna, Kijev
Ukrán mentők egy ötemeletes lakóház előtt egy rakétatámadás után Kijevben
Fotó: AFP/Sergei Supinsky
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 758. napjáról.

 

21:44
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU országai ellenzik az új tervet

Franciaország, Németország és más uniós országok állítólag ellenzik azt a javaslatot, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből kötvényeket bocsássanak ki - jelentette március 22-én a Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

21:12
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Trolibuszt talált el egy orosz légibomba

A troli épp útnak indult és csak a 60 éves sofőr ült benne, amikor egy bomba eltalálta. A férfi halálra égett.

 

20:06
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Egy apa és gyereke haltak meg Zaporizzsjában

Egy 8 éves kislány és 35 éves édesapja meghalt a Zaporizzsjai régióra mért rakétacsapásban, húsz ember pedig megsérült - közölte az ukrán regionális közigazgatás szóvivője.

 

19:18
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

A Navalnij halálában érintettekkel szembeni szankciók

Az Európai Unió harminchárom személlyel szemben vezetett be szankciókat, köztük az orosz legfelsőbb bíróság bírái, Vszevolod Vukolov igazságügyi miniszterhelyettes, Valerij Bojarinovot, a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat helyettes vezetője és Szergej Moroz, a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat moszkvai részlegének vezetője ellen is. A listán szerepel annak a börtönnek vezetője és helyettesei is, ahol Navalnij meghalt. 

18:58
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok légibombát dobtak Csernyihivre

A Csernyihivi területen fekvő Szemjonivka falura több légibombát dobtak le az oroszok. A helyi kultúrház teljesen megsemmisült és két ember megsérült a támadásban.

 

15:28
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok felpörgetik a légibombák gyártását

Az orosz tulajdonú Rostec jelentősen növelte a FAB légibombák gyártását – számolt be a vállalat. A cég bejelentette az Msta-S hatékony alkalmazását az észak-keleti katonai körzetben. Csütörtökön az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy 

a vállalkozás megszervezte a 3 tonna súlyú FAB-3000 légibombák tömeggyártását, megduplázta a FAB-1500 légibombák gyártását és az FAB-500 gyártását sokszorosára növelte. 

 

14:57
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az IMF igazgatótanácsa jóváhagyta az Ukrajnának nyújtott 880 millió dolláros hitel kifizetését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa jóváhagyta 880 millió dollár folyósítását Ukrajnának egy 15,6 milliárd dolláros hitelprogram keretében - írja a The Independent. A globális hitelező szerint az Ukrajnát fenyegető kockázatok továbbra is kivételesen magasak, különösen az Oroszországgal folytatott háborúval kapcsolatos bizonytalanságok és a külső finanszírozás kilátásai, bár Gavin Gray, az ukrajnai misszió vezetője szerint az alap továbbra is arra számít, hogy az ukrajnai háború 2024 végére lezárul.

Gray szerint Ukrajnának a következő napokban kell megkapnia a pénzeszközöket.

14:28
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

További szankciók

David O'Sullivan, az EU szankciókoordinátora szerint az EU és szövetségesei lépéseket fontolgatnak, beleértve további szankciókat is az olyan áruk Kínából történő kivitelének kezelésére, amelyek segíthetik az orosz hadsereget.

Növekvő hangsúlyt fektetünk Hongkongra, Kínára, mint ezeknek a termékeknek a forrására. És a délkelet-ázsiai nyugati termelési csomópontokat is beszerzési forrásként látjuk

 – mondta.

14:03
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország háborúban áll a nyugati beavatkozás miatt

Oroszország úgy véli, hogy a Nyugat ukrajnai beavatkozása miatt hadiállapotban van - idézte a TASZSZ hírügynökség Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét - jelentette a Reuters.

13:45
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az Ukrajnára mért orosz légicsapásnak több sebesültje és halottja is van

Legalább két ember meghalt, három eltűnt  és 14 megsebesült az Ukrajnára mért legutóbbi, éjszakai orosz légicsapásban - közölte pénteken az ukrán belügyminiszter.

13:30
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi minisztérium légibomba-támadást jelentett be

Egy Szu-34-es vadászbombázó megtámadta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) fellegvárát – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

13:03
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA felszólította Ukrajnát: hagyjon fel az orosz energiainfrastruktúra elleni támadásokkal

Az Egyesült Államok azt követeli Ukrajnától, hogy hagyjon fel az orosz energiainfrastruktúra elleni támadásokkal – számolt be a Financial Times (FT) forrásokra hivatkozva.
 Amint azt a kiadvány beszélgetőpartnerei jelezték, az Egyesült Államok figyelmeztette Kijevet, hogy az orosz energiaszektor vállalatait ért dróncsapások az olaj világpiaci árának növekedéséhez vezethetnek. Ráadásul, ahogy az FT írja, Washington attól tart, hogy Oroszország visszavághat az ellenség infrastruktúrájára, amelyre a nyugati országok is támaszkodnak. Ilyen például a Caspian Pipeline Consortium olajvezetéke, amelyet nyugati vállalatok használnak, köztük az amerikai ExxonMobil és a Chevron olajtársaságok.
 

Nem bátorítunk és nem támogatunk orosz terület elleni támadásokat”

 – idézi az FT a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivőjét. A lap értesülései szerint az ukrán csapások célja az orosz katonai erőfeszítések finanszírozásának csökkentése az energiabevételek csökkentésével, valamint az Egyesült Államok új katonai segélycsomag jóváhagyására késztetése.

12:31
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 1 millió ukrán maradt áram nélkül

Több mint 1 millió energiafogyasztó maradt áram nélkül Ukrajna-szerte az energetikai létesítményekre mért éjszakai orosz légicsapások után - közölte pénteken egy vezető elnöki tisztségviselő. A csapások mintegy 700 ezer lakost érintettek a keleti Harkiv régióban, legalább 200 ezret a déli Odessa és a délkeleti Dnyipropetrovszk régiókban és további 110 ezret a középső Poltava régióban - mondta Olekszij Kuleba, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője.

12:18
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Kikapcsolt az egyik Zaporizzsja atomerőművet árammal ellátó nagyfeszültségű vezeték

Január 22-én délelőtt a Zaporozsjei Atomerőművet (ZNPP) árammal ellátó két nagyfeszültségű vezeték közül az egyik kikapcsolt – számolt be a Zaporizzsja Atomerőmű adminisztrációja erről a Telegram-csatornán.

11:57
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétariadó volt az oroszországi Belgorodban

Belgorodban március 22-én, pénteken reggel rakétariadót jelentettek be. Az orosz védelmi minisztérium ezt követően arról számolt be, hogy a cseh Vampire többszörös kilövésű rakétarendszer nyolc lövedékét lőtték le a régió felett. Többen megsérültek. Az ukrán fegyveres erők korábban Belgorod egyik lakónegyedére csaptak le. Eltaláltak egy szülészeti kórházat. Nem hivatalos adatok szerint hárman megsérültek.

11:28
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország az energiainfrastruktúrát támadta Harkovban

Az orosz erők március 22-én éjjel megtámadták Harkov városában az energetikai infrastruktúrát, ami legalább 15 robbanást és többszöri áramkimaradást okozott városszerte.

Rakétacsapás ért egy harckocsigyárat, a Malisev-gyárat és két hőerőművet.
 

10:58
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország eltalálta a Dnyipro-gátat

Az Ukrhydroenergo március 22-én bejelentette, hogy a zaporizzsjai Dnyipro-gátat - Ukrajna legnagyobb vízerőművét - egy orosz rakétatámadás során találat érte.
A társaság tüzet jelentett az állomáson.

10:26
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Mentesítési petíció

188. aláíróként egy republikánus kongreszusi képviselő, Ken Buck is aláírta azt a demokrata kezdeményezésű mentesítési petíciót, ami felülbírálná a képviselőház elnökét, Mike Johnsont és szavazásra bocsátaná azt a törvényjavaslatot, ami egyebek mellett Ukrajnának 60 milliárd dollárt biztosítana a háborúhoz.

10:08
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország nagyszabású rakéta- és dróntámadást indít Ukrajna ellen

Oroszország március 22-én éjjel újabb nagyszabású támadást intézett ukrán városok ellen: Harkov, Zaporizzsja, Krivij Rih, Dnyipro és Kropivnickij ellen.

09:40
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

1 milliárd eurós kamat

Az EU vezetői elviekben megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség túlnyomó részét átadják Ukrajnának. A javaslat 3 milliárd eurót jelenthet idén, az első milliárdot pedig júliusig kaphatja meg Ukrajna 

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A lépés továbbra is jogi kockázattal jár. Fennáll annak a lehetősége, hogy a háború után vissza kell adni a pénzt, ha Oroszország jogi lépéseket tesz.

09:04
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Megnyitottuk a második frontot

Az Ukrajnáért harcoló oroszok koalíciója megfogadta, hogy folytatja a határon átnyúló támadásokat Oroszországban. A Putyin-ellenes harcosok sajtótájékoztatót tartottak Kijevben, miután fegyveres támadásokat hajtottak végre az oroszországi Belgorod és Kurszk határvidékén. "Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy megnyitottuk a második frontot, teljes körű katonai akciót indítva az ellenséges területre" - mondta Denisz Nyikitin, az egyik érintett csoport, az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) vezetője.

08:32
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Harmadik segélycsomag

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette, hogy 880 millió dollárt fizet ki Ukrajnának egy 15,6 milliárd dolláros segélycsomag harmadik szakaszában a háború sújtotta ukrán gazdaság támogatására.

07:10
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán védvonal épül Harkovban

Védelmi erőfeszítések zajlanak Ukrajna északkeleti Harkov régiójában – közölte egy ukrán illetékes. A munkások egész nap fadeszkákkal és cementtel megerősített mély árkokat ásnak ki.
Az ukrán katonák új orosz áttörési kísérletre készülnek a harkovi régióban található Kupjanszkban, amelyet hevesen védtek az orosz erőkkel szemben. A lövészárkok az ukrán csapatokat támogatják abban az esetben, ha visszavonulnak a városból.
Az erődítményeket egy korábban elfoglalt területen építik, ezért előtte még aknamentesíteniük is kellett a zónát.

06:36
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

A háború az oroszok kezében van

Karolina Hird, a Háborúkutató Intézet munkatársa szerint a háború jelenleg Oroszország kezében van. "A vonalak stabilak, Ukrajnának pedig nincs meg az a nyugati forrása, amelyre szüksége lenne saját támadó hadműveleteinek folytatásához" - mondta az elemző a Sky Newsnak.
 

Szerinte Vlagyimir Putyin új elnöki mandátumát valószínűleg arra fogja használni, hogy a jelenlegi frontvonalat fenntartva felkészüljön a NATO-val való háborúra 3-5, esetleg még több éven belül.
Ez nem feltétlenül jelent olyan hagyományos háborút, ahol tankok csatáznak, sokkal inkább a NATO-tagok elleni katonai fenyegetés keverékét és több hibrid manipulációt.

05:48
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna stabilizálta a keleti frontot

A védelmi erőknek sikerült stabilizálniuk a helyzetet Kelet-Ukrajnában - mondta Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. 

05:02
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Magas rangú NATO-vezető Ukrajnában

A NATO Katonai Bizottságának elnöke, Rob Bauer admirális csütörtökön Ukrajnába látogatott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az ukrán katonák támogatásáról, a civilek védelméről egyeztettek, de természetesen szóba került Ukrajna szándéka is, hogy a katonai szövetséghez csatlakozhasson. 

04:12
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij légvédelmi rendszereket kért

Több mint 30 rakétát, köztük ballisztikus rakétákat is semlegesített csütörtökön az ukrán légvédelem, de tovább kell növelni a légvédelmi egységek számát és minőségét - mondta napi videójában az ukrán elnök.
 

Volodimir Zelenszkij szerint minden orosz rakétatámadás azt mutatja, hogy a Putyin-rendszerrel szembeni világszankciók még nem elégségesek. Minden orosz rakéta tartalmaz ugyanis más országokból származó részeket. Az X-101 rakétákban legalább 53, a Kinzhal rakétákban legalább 49 olyan alkatrész van, amelyet Oroszország nem gyárt. Ezek jelentős részét a szabad világ vállalatai gyártják, és különféle szürke importtal jutnak el Oroszországba. Feltétlenül blokkolni kell az ilyen rendszereket és mindazokat, akik elősegítik őket! - mondta Zelenszkij. 

04:02
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 5425 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4685 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 40 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

03:50
március 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.