Oroszország ostrom alá vette Harkovot, Ukrajna elveszítheti hadseregét

Belgorod orosz katonák Oroszország
Orosz katonák Belgorodban
Fotó: Anadolu via AFP/Stringer
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 809. napjáról.

 

06:19
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:24
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 11-én az ukrán-magyar határszakaszon 6432 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 10076 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:27
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz támadások zavarása

Az ukrán védelmi műveletek most elsősorban a harkovi és a donyecki régiókban zajlanak, naponta akár 30 haci összecsapás is történik - mondta napi videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint most a legfontosabb feladatuk az orosz támadások megzavarása, hogy időt nyerjenek a nyugati fegyverszállítmányok beérkezéséig.

07:21
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb Szu-25-öst lőttek le

Egy újabb orosz Szu-25-ös vadászrepülőgépet lőttek le az ukránok, legalábbis erre utalt napi videójában az ukrán elnök, aki köszönetet mondott a sikeres akcióért a donyecki110. különálló gépesített dandár 1. zászlóaljának.

08:14
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Megakadályozott terrortámadás

Sajtóértesülések szerint az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) megakadályozott egy terrortámadást, amelyet Oroszország május 9-én Kijevben tervezett végrehajtani. "Az ukrán biztonsági szolgálat proaktív volt, a terrortámadás elkövetőit tetten érték és letartóztatták" - mondta Artem Dehtiarenko, az SBU szóvivője, akit az Ukrajinszka Pravda, valamint a BBC orosz szolgálata idézett. "Bizonyítékokat is gyűjtöttünk, amelyek egyértelműen megerősítik az orosz részvételt." Az SBU azt közölte, hogy további részletekkel később fog szolgálni.

08:59
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drón gyújtott fel egy olajfinomítót

Egy Ukrajnából érkező dróntámadás felgyújtott egy olajfinomítót a dél-oroszországi Volgográd régióban – közölte a régió kormányzója. A Baza orosz Telegram-csatorna, amely az orosz biztonsági szolgálatokhoz kapcsolódik, egy lángokban álló ipari épületről tett közzé felvételeket. A jelentéseket független források nem tudták ellenőrizni, és nem érkezett jelentés sem a finomítót birtokló Lukoil olajtermelőtől, sem Ukrajnától.

09:49
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyelország megerősíti a határait

Donald Tusk lengyel miniszterelnök látogatást tett a fehérorosz határnál, és hangsúlyozta, hogy Lengyelország többet tesz a biztonság megerősítéséért egész keleti határa mentén. Ez egyben az EU külső határa is.
Tusk azzal vádolta Fehéroroszországot, Oroszország szövetségesét, hogy fokozza a nyugat elleni „hibrid háborút” azzal, hogy a migránsokat az EU-ba való bejutásra ösztönzi. „Tudom, hogy napról napra egyre több az illegális átkelő” – mondta Tusk, hivatkozva „az orosz-ukrán háborúból eredő növekvő fenyegetésre, Oroszország Ukrajna elleni agressziójára és a bizonytalan geopolitikai helyzetre”.

10:32
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Több civil is meghalt

Öt ember meghalt és kilencen megsebesültek az orosz határ menti Belgorod és Kurszk tartományok, valamint az ukrán Donyeck városában ukrán drón- és tüzérségi csapásban – közölték helyi tisztviselők.
Denisz Puszilin, az Oroszország által a kelet-ukrajnai donyecki régió élére kinevezett kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett nyilatkozata szerint három civil meghalt, nyolc pedig megsebesült, amikor egy ukrán rakéta becsapódott egy donyecki étterembe.

11:38
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Teherautónak csapódott egy drón

Az orosz belgorodi régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov azt mondta, egy ember meghalt, egy másik pedig megsérült, miután egy ukrán drón nekiütközött egy parkoló teherautónak a határ menti Novosztrojevka-Pervaja faluban. A szomszédos Kurszk régióban élő kollégája, Roman Starovoit azt mondta, hogy egy civil meghalt a kórházban, miután megsebesült egy dróncsapásában Szudzsa határvárosában.

12:30
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin feladatokat osztott

Vlagyimir Putyin szombaton többletfeladatokat adott két kulcsfontosságú kormánytisztviselőnek, akik a védelmet és az energiellátást felügyelik. Az orosz elnök további jogosítványokat javasolt Denisz Manturovnak, aki az egyetlen első miniszterelnök-helyettes Mihail Misusztyin miniszterelnök új kormányában.
Az orosz energiaügyi miniszter, Alekszander Novak továbbra is miniszterelnök-helyettes marad, de a kormány szerint további feladatokat kap majd a gazdaság irányításában.

13:34
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Katonai célpontokra támadtak ukrán drónok

Az ukrán katonai hírszerző ügynökség (HUR) által üzemeltetett drónok katonai célpontokat támadtak meg az oroszországi Volgograd, Lipetsk és Kaluga megyékben május 12-én - jelentette az Ukrajinszka Pravda a HUR meg nem nevezett forrására hivatkozva. 

15:03
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Harkovot támadta

Az orosz csapatok az elmúlt nap folyamán 27 települést támadtak meg Harkov régiójában. Hárman meghaltak és hatan megsebesültek – jelentette Oleh Szinjehubov kormányzó május 12-én. 

15:41
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna déli részén drónokat semmisítettek meg

Az ukrán légvédelmi egységek öt orosz felderítő drónt lőttek le Ukrajna déli részén az elmúlt nap folyamán – jelentette a légierő május 12-én. 

16:13
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok megtámadták Ukrajna védelmi vonalát

Az orosz fegyveres erők tüzérsége célpontokat semmisítettek meg az Ukrán Fegyveres Erők védelmi vonalán Harkov régiójában.

Az „Észak” csoport nagy hatótávolságú tüzérsége sikeresen támadja meg az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) védelmi vonalait – számolt be a RIA Novosztyi az Irbis egység parancsnokára hivatkozva. 

16:51
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna elveszíti hadseregét, ha nem hajlandó feladni Harkov térségét

Ukrajna el fogja veszíteni hadseregének nagy részét, ha a harkovi régió feladása helyett a régió megtartása mellett dönt – írta Mick Ryan nyugalmazott osztrák ezredes a The New York Timesban.

Véleménye szerint a közeljövőben „sötét események” várnak az Ukrán Fegyveres Erőkre (AFU). Ryan hangsúlyozta, hogy a terület megtartására tett kísérletek a hadsereg nagy részének elvesztését eredményeznék.

Az ezredes megjegyezte, hogy az orosz hadsereg offenzíváját Harkovra összpontosítja. A tiszt szerint ez alááshatja az ukrán fegyveres erők morálját.

A Harkov elleni orosz offenzívát Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette. 

17:27
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Néhány héten belül érkeznek az első F-16-osok Ukrajnába

Alig néhány héten belül megjelenhetnek az első F-16-os vadászgépek Ukrajnában – írja a Standard című brit lap egy meg nem nevezett magas rangú katonai forrásra hivatkozva.

Korábban Alekszej Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő kijelentette, hogy az első F-16-os vadászgépek már júliusban megjelenhetnek Ukrajnában.

18:11
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb négy harkovi település elfoglalásáról számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban elfoglalta a Harkov megyei Hatiscse, Kraszne, Morohovec és Olijnikove településeket, miközben öt frontszakaszon sikerült előre nyomulnia az elmúlt nap folyamán - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az orosz fél 18 ukrán ellenrohamot vert vissza, az ukrán hadseregnek pedig mintegy ezerötszáz katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan. 

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg hat tábori lőszerraktárt, egy MiG-29-es-es repülőgépet, négy Mi-24-es és egy Mi-8-as helikoptert, hat harckocsit, egy Bradley gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, egy M109-es Paladin amerikai, egy AS-90-es Braveheart brit és egy CAESAR francia önjáró löveget, valamint kilenc M777-es vontatott amerikai tarackot, nyolc Tocska-U harcászati rakétát, három HAMMER irányított francia légibombát, továbbá 36 drónt.

18:53
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Belgorodot támadta

Összeomlott egy több emeletes lakóház Belgorodban – jelentette Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója által a Telegramon
Gladkov szerint az épület összeomlását az ukrán fegyveres erők támadása okozta.
Az áldozatokról nem nyilatkozott, de az első orosz jelentések szerint legalább három ember meghalt, és 20 ember lehet a lakóház romjai között.

19:34
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország nagyszabású támadást indított Ukrajna infrastruktúrája ellen

Oroszország egy nap alatt 106 infrastrukturális létesítményt támadott meg Ukrajnában. A támadások során különféle fegyvereket használtak, hét ukrajnai régióban háztartások ezrei maradtak áram nélkül – jelentette az ukrán Energiaügyi Minisztérium.

20:06
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán főparancsnok szerint jelentősen kiéleződött a helyzet Harkovban

Jelentősen kiéleződött a helyzet Harkov megyében az orosz csapatok határtérségben megindított támadása következtében - közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

"A héten jelentősen kiéleződött a helyzet Harkov térségében, az Oroszországi Föderációval közös határ mentén" - írta Szirszkij Telegram-oldalán. "A helyzet nehéz, de az ukrán erők mindent megtesznek a védelmi vonalak és hadállások megtartása érdekében".

Mindazonáltal elismerte, hogy az orosz csapatok egyes frontszakaszokon "részeredményeket" értek el.
    

Ukrán és orosz katonai megfigyelők, de más szakértők is abból indulnak ki, hogy a támadás egyelőre nem Harkov városát célozza. A washingtoni hadtudományi intézet (ISW - Institute for the Study of War) szakemberei "korlátozott műveleti célokról" beszéltek, amelyek keretében a támadásokkal az ukrán erőket visszaszorítják a határtól, ezzel az orosz tüzérség lőtávolságába hozva a várost.

21:05
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Több célpontra mértek csapást az ukránok Oroszországban

Az ukrán katonai hírszerző ügynökség (HUR) drónokkal május 12-én éjjel katonai célpontokat támadott az oroszországi Volgográd, Lipetsk és Kaluga régiókban - jelentette az Ukrajinszka Pravda.

22:19
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta Oroszország új kormányának szerkezetét

Az orosz elnök rendelete szerint megváltozott az orosz miniszterelnök-helyettesek közötti hatáskörmegosztás, az orosz minisztériumok száma és elnevezése az új kormány alatt nem fog változni.

Putyin
Vlagyimir Putyin a Vörös téren.

Az eddigi orosz kormány lemondott, a kabinet az új kormány kinevezéséig viszont továbbra is ellátja a feladatait - írja a Tass.

A leváltott minisztert az orosz Biztonsági Tanács titkárává nevezték ki.

23:01
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Harkovban újabb robbantásokról számoltak be

Légitámadás közben robbanás is történt az ukrajnai Harkovban – közölte a város polgármestere, Igor Terekhov vasárnap a Telegram csatornáján.

Az ukrán minisztérium online térképe szerint légiriadót rendeltek el Harkov térségében. Szumi, Poltava és Dnyipropetrovszk régiókban is megszólaltak a szirénák.

23:17
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb harkovi településeket foglaltak el

Az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban elfoglalta a Harkov megyei Hatiscse, Kraszne, Morohovec és Olijnikove településeket, miközben több frontszakaszon sikerült előre nyomulnia az elmúlt nap folyamán - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Három belgorodi házban összesen 62 lakás rongálódott meg  a támadások miatt. A romok alól 19 embert, köztük két gyereket mentettek ki élve. A túlélők felkutatását a folyamatos támadások miatt többször meg kellett szakítani. A jelentések szerint eddig 12 holttestet emeltek ki a romok alól.