Oroszország mindent elsöprő offenzívára készül, összeomolhat az ukrán front

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.03., UkránOroszháború,
Taposóaknákat keres egy ukrán utász egy DOK-ING gyártmányú MV-10 aknakeresővel a kelet-ukrajai Harkov megyében levő Balaklia közelében
Fotó: MTI/AP/Andrij Marienko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 771. napjáról.

 

04:22
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:27
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 5252 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4228 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 32 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
 

04:32
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Látjuk, mire készülnek

"Világosan megértjük, mire készül Oroszország, mit akar, és mire hívnak majd katonákat a hadseregükbe. És nekünk, mindannyiunknak, partnereinknek határozottan kell reagálnunk az orosz műveletekre. Ezt a háborút meg kell nyernünk! Ez Ukrajna történelmi esélye az orosz revansizmus meghiúsítására, amit meg kell ragadnunk!" - mondta napi videójában az ukrán elnök.
 

05:24
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva tagadja a mozgósítást

Moszkva cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint június végéig 300 000 új katonát terveznek mozgósítani. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt állította, amikor 10 éves biztonsági megállapodást írt alá Finnországgal Kijevben.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, akit az orosz hírügynökségek idéztek, kijelentette, hogy az ukrán elnök állítása "valótlan". 

06:09
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Cameron: Ukrajnának nyernie kell!

A brit külügyminiszter a NATO brüsszeli ülésén megismételte, hogy az Egyesült Királyság támogatja Ukrajnát.
Az X-en Lord Cameron ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával pózolt, és megígérte, hogy kiáll az ország mellett, "ameddig csak kell".

07:00
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Burkolt orosz fenyegetés

Az orosz védelmi miniszter óva intette francia kollégáját attól, hogy csapatokat telepítsenek Ukrajnába – írja az Associated Press (AP). Szergej Sojgu azt mondta Sebastien Lecornu francia védelmi miniszternek, hogy egy ilyen lépés "problémákat okozna Franciaországnak" – áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.
 

Emmanuel Macron francia elnök februárban kijelentette, hogy nem zárható ki annak a lehetősége, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába. A francia tisztviselők azóta tisztázták, hogy a javaslat arra vonatkozik, hogy csapatokat használjanak kiképzésre és egyéb műveletekre a frontvonalaktól távol. 
 

2022 októbere óta ez volt az első ilyen kapcsolatfelvétel orosz és francia védelmi miniszterek között.

07:41
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva kész a párbeszédre

Az orosz védelmi minisztérium szerint a köztük és a francia védelmi minisztérium közötti tárgyalások „készen állnak az Ukrajnával kapcsolatos párbeszédre”.
A Szergej Sojgu és Sebastien Lecornu tárgyalásairól szóló orosz minisztériumi közlemény szerint "értelmetlen" minden olyan elképzelés, hogy Ukrajnáról Svájcban találkozót tartsanak Oroszország nélkül.
Az AFP francia hírügynökségnek egy francia forrás kategorikusan cáfolta, hogy a téma felmerült volna a miniszterek telefonbeszélgetésében.

08:19
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

A briteknek nincs védelmi tervük

A Sky News megtudta, hogy a brit kormánynak nincs nemzeti terve az Egyesült Királyság védelmére, illetve népeinek és iparának mozgósítására egy háborúban, a konfliktusok újbóli fenyegetése ellenére. A tisztségviselők csak most kezdik kidolgozni a kormányközi „nemzetvédelmi tervet”.
Dr. Keith Dear, a RAF egykori hírszerzési tisztje és a miniszterelnök korábbi nemzetbiztonsági, tudományos és technológiai tanácsadója szerint a közvélemény joggal feltételezi, hogy vannak részletes tervek a várható konfliktusokra. A 2000-es évek elejéig ez így is volt, de mostanra ezek elavultak.

09:11
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Szankciósértés történhetett

A szankciók esetleges megsértése miatt nyomozást indítottak a német hatóságok egy Oroszországot elhagyó teherhajó ellen, amelyik a hajócsavar sérülése miatt előre nem tervezetten megállt Németországban. A kanadai székhelyű CISN által kezelt, a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Atlantic Navigator II-t Rostockban tartóztatták fel. A fedélzeten 251 konténer nyírfa van, amelyre az EU Oroszországgal szembeni szankciói vonatkoznak az ügyészek szerint.
"A teherhajó kapitánya ellen a külkereskedelmi törvény megsértésének gyanúja miatt folyik nyomozás" - közölte a rostocki ügyészség. A hajó dúsított uránt is szállít az Egyesült Államokba, ám ez mentesül az EU és az amerikai szankciók alól.

09:53
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

A partnerek nem adnak elég védelmet

Ukrajna partnerei nem biztosítanak elegendő légvédelmet Ukrajnának - mondta Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere egy Reutersnek adott interjúban.

10:25
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ukránok a háttérben

Nyikolaj Patrusev orosz biztonsági tisztviselő - bizonyítékok bemutatása nélkül - azt állította, hogy „ukrán különleges szolgálatok” álltak a március végi krasznogorszki terrortámadás hátterében, amiben 137 ember halt meg.
A merényletet hivatalosan az Iszlám Állam egyik tagszervezete vállalta magára.

11:23
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Harkovban

Több robbanás is hallatszott Harkov városában az orosz dróntámadások következtében – közölte Oleh Szinyehubov, Harkov megye kormányzója a Telegramon. A légierő jelentése szerint Harkov és Dnyipropetrovszk megyékben folyamatos a légiriadó. 

12:00
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők a nap folyamán 46 alkalommal támadták meg Szumit – jelentette a Szumi megyei katonai igazgatás április 3-án. 
 

12:50
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokat fogtak el Tula és Belgorod felett

Öt drónt fogtak el Belgorod és Tula régiók felett április 4-én, csütörtök éjjel – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornán.
Három drónt Belgorod és további kettőt Tula régió felett semmisítettek meg. 

13:27
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán díj a hackereknek

Hála oklevelet kapott az ukrán hadseregtől a One Fist nevű hackercsoport, amiért adatokat lopott orosz katonai cégektől és kamerákat tört fel, hogy az orosz csapatok után kémkedjen.
A csoport egyik tagja, egy 53 éves michigani informatikus, aki a saját otthonából koordinálta a munkát, a BBC-nek azt mondta, nagyon örül, hogy Ukrajnáért tett erőfeszítéseit hivatalosan is elismerték.
A One Fist nyolc ország hackereiből áll. Együtt több tucat kibertámadást indítottak – mindegyiket megünnepelve a közösségi médiában. Okleveleiket, amelyeket a „hadsereg létfontosságú tevékenységeinek fejlesztéséhez és fenntartásához való jelentős hozzájárulásukért” kapták, az ukrán légideszant támadóerők parancsnoka írta alá.
A Vöröskereszt óva int a civil hackerek felhasználásától és bátorításától, ami a genfi egyezményben lefektetett háborús szabályok szellemiségével ellentétes.

14:10
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnának már nincs szüksége F-16-os vadászgépekre

Az amerikai F-16-os vadászgépek már nem relevánsak az ukrán hadsereg számára – fejtették ki véleményüket az ukrán hadsereg katonái (AFU) a Politico című napilapnak.

"Legtöbbször nem akkor kapunk fegyverrendszereket, amikor szükségünk van rájuk - akkor jönnek, amikor már nem relevánsak. Minden fegyvernek megvan a maga ideje. Az F-16-osokra 2023-ban volt szükség, 2024-ben pedig már nem lesz rájuk szükség" - mondta a kiadványnak az egyik katona.

Ukrajna már régóta kéri partnereitől, hogy adjanak neki F-16-os vadászgépeket. A Nyugat azonban hangsúlyozza, hogy a pilóták és a földi kiszolgáló személyzet megfelelő előzetes kiképzése nélkül lehetetlen Kijevnek ilyen repülőgépeket szállítani. Dánia, Hollandia, az USA és számos más nyugati ország jelenleg aktívan részt vesz az ukrán pilóták kiképzésében.

Az ukrán fegyveres erők tiszteinek értékelései azt mutatják, hogy az X (korábbi Twitter) tulajdonos, Elon Musk előrejelzései, hogy Ukrajna elveszítheti Odesszát a konfliktus folytatódása esetén igaznak bizonyulhatnak – zárta a Politico.

 

 

15:02
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Shahed-drónokat semmisített meg

Az ukrán légvédelem egyik napról a másikra lelőtt 11-et az Oroszország által felbocsátott 20 Shahed típusú "kamikaze" drónból - jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara április 4-én. 

17:42
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Stratégiát váltottak az oroszok

Az orosz hadsereg a háború kezdete óta először hajtott végre célzott támadást egy naperőmű ellen Ukrajnában - közölte Volodimir Kudrickij, az Ukroenergo vezetője.

Tegnap (április 3-án) az ellenség célba vett egy naperőművet. Ez az első eset, legalábbis az én emlékeim szerint, hogy célzott támadás ér egy megújuló energiát hasznosító létesítményt

 - mondta Kudrickij.

18:08
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Több száz drónt szállítanak le Ukrajnának

Riga hamarosan 1 millió euró értékű drónokkal látja el Kijevet a drónkoalíció keretében – közölte Evika Silina lett miniszterelnök április 4-én.

18:37
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Veszélyben lehet a zaporizzsjai atomerőmű

Az Energoatom közölte, hogy április 4-én az orosz támadások után lekapcsolták azt a felsővezetéket, ami Ukrajna energiahálózatáról látta el árammal az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőművet.

19:06
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokkal támad Ukrajna

Az orosz védelmi minisztérium április 4-én azt állította, hogy erői további három ukrán drónt lőttek le Belgorod felett.

19:46
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán belügyminiszter: csaknem háromszáz civil halt meg robbanóeszközöktől

Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta már 289 civil halt meg taposóaknáktól és más robbanóeszközöktől, köztük 15 gyermek 

– mondta Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter csütörtökön az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában.

A visszafoglalt és a frontvonalhoz közeli területek vannak a legnagyobb veszélyben. A lakosság figyelmeztetése ellenére különböző okok miatt embereket veszítünk el - fejtette ki a tárcavezető. Szavai szerint sok esetben a taposóaknákat a helyiek robbantják fel, nem várják meg a hatósági engedélyt, hanem hozzálátnak a szántóföldek műveléséhez. Vannak olyanok is, akik figyelmen kívül hagyják az összes tilalmat, és rámennek veszélyes területekre.

20:02
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el

Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák.

 

20:18
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai tanácsadó: A NATO belekeveredhet az orosz- ukrán háborúba

Edward Luttwak, az amerikai külügyminisztérium tanácsadója szerint a NATO-országoknak hamarosan csapatokat kell küldeniük Ukrajnába, különben a szövetség kénytelen lesz elfogadni egy "katasztrofális vereséget".

A tanácsadó szerint Nagy-Britannia, Franciaország és az észak-európai országok is csapatokat fognak küldeni

 - jelentette ki a tanácsadó az UnHerd portálon megjelent interjúban.

 

20:28
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-főtitkár: a NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába

A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére, erre vonatkozóan nem érkezett semmilyen kérés, de 

az ukránok felszerelést, lőszert, fegyvereket kérnek, amit mi biztosítunk, azonban ez nem tesz minket az orosz-ukrán konfliktus részesévé

 - szögezte le Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtótájékoztatóján.

21:12
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Németország légvédelmi rendszereket keres Ukrajnának

Németország azonnali hatállyal vizsgálni kezdte a Patriot és más légvédelmi rendszerek Ukrajnának történő szállításának lehetőségét. Nemcsak a szövetségesektől, hanem a világ minden táján keresni fogják ezeket - erről Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter számolt be.

21:41
április 04, 2024
Vágólapra másolva!

Finnország lezárva tartja az Oroszországgal közös határt

A belügyminisztérium azzal indokolta ennek szükségességét, hogy Oroszország továbbra is "irányított migrációt" alkalmaz Finnország ellen.

Korábban kéthavonta felülvizsgálták a határellenőrző pontok zárva tartását, a jelenlegi korlátozások április 14-én jártak volna le. A lezárást ezúttal határozatlan időre meghosszabbították.

04:43
április 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.