Halálra ítéltek Pakisztánban két diáklányt, mert megölték tanárukat

Vágólapra másolva!
Pakisztánban a bíróság halálra ítélt két diáklányt, egy társnőjükre pedig életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki, amiért két éve megölték egy tanárnőjüket, akit istenkáromlással gyanúsítottak - közölték szerdán rendőrségi források.
Vágólapra másolva!

A gyilkosság idején 21 éves Razíja Hanafit és az akkor 24 éves Umra Amánt - mindketten az Afganisztánnal szomszédos Hajbar-Pahtunkva tartomány egyik Korán-iskolájának tanulói - halálra ítélték, társukat, a gyilkosság idején mindössze 17 éves Ájsa Naumánit pedig,fiatal kora miatt életfogytiglanra.
 

A Dawn szerint a bíróság emellett Hanafira és Amánra kétmillió rúpia (2,5 millió forint), Naumánira egymillió rúpia (1,3 millió forint) pénzbüntetést is kiszabott.


A vádlottak egy 13 éves ismerősük álmával indokolták tettüket: az álomban ugyanis a tanárnőjük megsértette Mohamed prófétát.

Az istenkáromlást mint jogi kategóriát még a brit gyarmati uralom idején vezették be az akkor India részeként ismert Pakisztánban, majd a nyolcvanas években szigorítottak a büntetési tételen, így jelenleg halálbüntetés is járhat érte.

Bár a hatóságok még senkit nem végeztek ki e jogcímen, a jogszabály bírálói szerint az országban sokan személyes bosszúra használják az istenkáromlás vádját, és többször fordultak elő lincselések is.
 

Egy helyi hírcsatorna adatai szerint 1990 óta legkevesebb 82 embert öltek meg istenkáromlás gyanúja miatt. Az áldozatokat a feldühödött tömeg nem ritkán élve felgyújtotta vagy megkövezte.