Az Egyesült Államok megakadályozhatta volna az Oroszországban történt terrortámadást

Vágólapra másolva!
A New York Times cikke szerint az USA nem adott át Oroszországnak minden rendelkezésre álló információt a moszkvai terrortámadásról, mert félt a források felfedésétől.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hírszerző ügynökségek csak egy részét adták át Oroszországnak azoknak az információknak, amelyekkel egy lehetséges moszkvai terrortámadás veszélyéről rendelkeztek - írja a The New York Times.

Ennek oka az volt, hogy Washington félt az informátorai lelepleződésétől. 

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök gyertyát gyújt a krasznogorszki terrorcselekmény áldozatai emlékére Moszkvában 2024. március 24-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel

"A Washington és Moszkva közötti ellenséges kapcsolatok megakadályozták az Egyesült Államokat abban, hogy a szükségesnél több információt adjanak át a terroristák tervéről, mert attól tartottak, hogy az orosz hatóságok megismerhetik a forrásokat vagy a hírszerzési módszereket" - írja a NYT.

A cikk szerint Oroszország, miután március elején tájékoztatást kapott arról, hogy a következő 48 órában nagy a kockázata egy terrortámadásnak, elsősorban az időkeretre összpontosíthatott - és amikor ebben az intervallumban nem történt támadás, hitetlenkedve fogadta a figyelmeztetést - írja a Meduza.