25 év börtönbüntetésre ítélték Amerika egyik legnagyobb pénzügyi csalóját

Vágólapra másolva!
Sam Bankman-Friedet csütörtökön 25 év börtönbüntetésre ítélte el a bíróség, mert 8 milliárd dollárt lopott el az általa alapított, mára csődbe ment FTX kriptopénz tőzsde ügyfeleitől.
Vágólapra másolva!

Lewis Kaplan amerikai kerületi bíró egy manhattani bírósági meghallgatáson hozta meg az ítéletet, miután elutasította Bankman-Fried állítását, miszerint az FTX ügyfelei valójában nem vesztettek pénzt, és megállapította, hogy a perbeli vallomása során hazudott. Az esküdtszék november 2-án bűnösnek találta a 32 éves Bankman-Friedet hét csalás és összeesküvés vádjában, amelyek az FTX 2022-es összeomlásából erednek, 

amit az ügyészek az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb pénzügyi csalásának neveztek

- írja a Reuters.

Ahogy az Origo arról beszámolt, Sam Bankman-Fried vállalkozása sikerének csúcspontján 26 milliárd dollárt meghaladó vagyonnal rendelkezett, a világ leggazdagabb 30 év alatti vállalkozójaként tartották számon.

A tavaly összeomlott FTX kriptovaluta-tőzsde alapítóját és egykori vezérigazgatóját legkevesebb 10 milliárd dollár értékű csalással és visszaéléssel, a befektetők, ügyfelek és hitelezők félrevezetésével vádolták. A tárgyalás szerdán zárult, az esküdtek alig négy óra alatt jutottak egyértelmű véleményre a bűnösségét illetően.

A New Yorkban tartott egy hónapos bírósági tárgyalás során az ügyészek bizonyították, hogy tudott a vállalkozásánál, valamint az ahhoz kapcsolódó befektetőcégnél - az Alameda Researchnél - zajló törvényellenes cselekményekről, és hogy Bankman-Fried a befektetők pénzét sajátjaként kezelte, cégét pedig egyfajta "malacperselyként" használta.