Meghalt két kínai halász Tajvannál, miután a parti őrség üldözőbe vette őket

Vágólapra másolva!
Két kínai halász megfulladt, miközben a tajvani parti őrség üldözte őket Tajvan legészakibb, Kinmen szigetcsoportjánál.
Vágólapra másolva!

Tajpej szerint a halászhajó szerdán behatolt a tajvani vizekre. A fedélzeten tartózkodó négy halász ellenállt az ellenőrzésnek, és a hajó felborult, amikor a hatóságok üldözőbe vették.

A kínai hajó fedélzetén tartózkodó négy ember közül kettőt a kórházban halottnak nyilvánítottak, miután az újraélesztésükre tett erőfeszítések kudarcot vallottak - közölte a parti őrség.

A másik kettő állapota stabil, őket az ügyészség további vizsgálat céljából Kinmenre szállította 

- közölte a testület.

Peking elítélte az incidenst,  mondván, hogy "komolyan sértette a Tajvani-szoros mindkét oldalán élő honfitársak érzéseit". Kína Tajvan-ügyi hivatala sürgette a tajvani hatóságokat, hogy vizsgálják ki az esetet, és nyújtsanak segítséget az áldozatok családjainak.

Kína azzal vádolta a Tajvanon kormányzó Demokratikus Progresszív Pártot, hogy 

különböző ürügyeket használ fel a kínai halászhajók erőszakos lefoglalására, valamint erőszakos és veszélyes módszereket alkalmaz a kínai halászokkal szemben.

Peking úgy véli, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldalán élő közösségek "egy családhoz" tartoznak.


A tajvani hatóságok csütörtökön megvédték a parti őrség fellépését, és felszólították Pekinget, hogy "tartsa vissza a hasonló viselkedést" a saját vizein.

 

Kinmen mindössze 3 kilométerre fekszik Kína délkeleti partjaitól, és ezzel a Kína és Tajvan közötti feszültségek frontvonalába került.

 

Kína úgy tekint az önigazgatású Tajvanra, mint egy szakadár tartományra, amely végül az ország részévé válik, és nem zárja ki az erőszak alkalmazását ennek elérése érdekében - írja a BBC News.