Halálos erdőtűz tombol Texasban, hatalmas terület égett le

Vágólapra másolva!
Óriási erdőtűz tombol Texasban, egy ember meghalt, az érintett terület lakosait evakuálták, és mintegy 4500 otthon és vállalkozás maradt áram nélkül.
Vágólapra másolva!

Texas történelmének második legnagyobb tűzvészében mintegy 850 000 hektárnyi területet égett le Amarillo városától északra. A texasi kormányzó 60 megyére vonatkozó katasztrófaelhárítást rendelt el. A száraz fű, a magas hőmérséklet és az erős szél miatt rendkívül gyorsan terjed a tűz.

Az egyik legsúlyosabban érintett területen, Hutchinson megyében egy ember meghalt a tűzvészben.

Több száz tűzoltót és elsősegélynyújtót vezényeltek ki az érintett területre - közölte a texasi katasztrófavédelmi hivatal szóvivője.

Texas, edőtűz
Az amerikai Texas állam katasztrófa-helyzetet hirdetett ki, mivel a hatalmas erdőtüzek tombolnak
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A tűz miatt több települést, Amarillo városának nagy részét és más közösségeket is evakuálni kellett - közölte az erdészeti szolgálat és a helyi rendvédelmi szervek.

A helyi meteorológiai szolgálat arra figyelmeztette az Amarillo környékén élőket, hogy a rossz levegőminőség miatt maradjanak a házban háziállataikkal együtt. 

Az AP News szerint az érintett területen több mint 4500 otthon és vállalkozás maradt áram nélkül.

Az Amarillóban található Pantex atomfegyver-gyárat a tűz terjedése miatt kedd este ideiglenesen bezárták és evakuálták a személyzetet. Az üzem az amerikai atomfegyverek összeszerelésének, leszerelésének és karbantartásának kulcsfontosságú helyszíne.

A Pantex a Facebookon közölte, hogy szerda reggel újra megnyitotta kapuit, mivel az üzem területén belül nem keletkezett tűz.

A Pantexben nukleáris biztonsági mérnöke kedd este egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy vészhelyzeti reagáló csoportot aktiváltak.

Texas, erdőtűz
Az erdőtűz miatt eddig 4500 lakost evakuáltak otthonából
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A váratlanul magas hőmérséklet erdőtüzekhez vezetett a közeli államokban is, köztük Nebraskában és Kansasban is - írja a BBC News.

A texasi erdészeti szolgálat közölte, hogy a szél kissé mérséklődni fog, ami segít csökkenteni a tűz terjedését. Csütörtökre pedig esőt várnak az állam északi részén, ami segítheti a tűz oltását.