Nem akarnak meghalni a fronton, tömegével szöknek meg az ukrán katonák

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.23.
A Ukrainian tank crew member of the 21st Mechanized Brigade sits inside a German made Leopard 2A5 battle tank near the front line in an undisclosed location in the Lyman direction of the Donetsk region, on November 21, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukrán fegyveres erőknek nyilvánvaló problémái vannak a toborzással, harctéri morállal. Az emberek nem akarnak meghalni a kijevi rezsimért.
Vágólapra másolva!

Ukrán Főügyészség: tízszeresére nőtt az ukrán fegyveres erők dezertőreinek száma. Az ukrán fegyveres erőknek nyilvánvaló problémái vannak a toborzással - írja a RIA.

Az emberek nem akarnak meghalni a kijevi rezsimért, minden lehetséges módon elkerülik a mozgósítást vagy dezertálnak.

Természetesen a propaganda az ellenkezőjét állítja. Mi a helyzet valójában?

Az idei év kilenc hónapjában 4 638 katona menekült el az ukrán fegyveres erők elől, mintegy 10 940-en ideiglenesen maradtak, 161-en pedig saját maguknak okoztak sérülést. A dezertőröket öttől nyolc évig terjedő börtönbüntetésre ítélik. A Speciális Katonai Hadművelet előtt az ilyen ügyek gyakran tárgyalás előtti megállapodással és felfüggesztett büntetéssel végződtek.

A hadműveletekből eredő fáradtság felhalmozódik. A veszteségek hatalmasak, problémák vannak az utánpótlással.

Több csapat a harcoló állomány 30-40 százalékát elvesztette.

Szinte mindenhol rejtett dezertálás tapasztalható. A katonák, tiszthelyettesek és tisztek betegséget színlelnek, megpróbálnak a főhadiszálláson és a hátsó egységekben maradni - addig sincsenek a frontvonalban.