Szivárgás a Nemzetközi Űrállomáson, elromlott egy fontos modul

Nemzetközi Űrállomás
Vágólapra másolva!
Az orosz űrkutatási hivatal hétfőn közölte, hogy a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakoztatott többcélú Nauka moduljában szivárgást észleltek a tartalék hűtőrendszerben, amelyet a fedélzeti hőmérséklet szabályozására használnak.
Vágólapra másolva!

A Roszkozmosz, az orosz űrügynökség közleményében azt írta, hogy a legénység és az űrállomás nincs veszélyben. A NASA a houstoni központjából utasította az egyik fedélzeten tartózkodó amerikai űrhajóst, hogy menjen a kupolához és nézze meg közelebbről, mit észleltek a földi irányítók.

- válaszolta Jasmin Moghbeli NASA-asztronauta, utalva az állomás orosz szegmensének Nauka moduljára.

Moghbeli és a dán, orosz és japán űrhajósok augusztusban érkeztek az űrállomásra a SpaceX Crew Dragon kapszula fedélzetén. Az amerikai Loral O'Hara, valamint az orosz Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub a múlt hónapban érkeztek meg egy orosz Szojuz űrhajóval.

Az állomás, amely egy futballpálya méretű, a Föld fölött mintegy 400 km magasságban keringő tudományos laboratórium, több mint két évtizede fogad nemzetközi űrhajóscsapatokat.

Mivel az Egyesült Államok felel az állomás energiahálózatáért, Oroszország pedig nagyrészt a pályaműveleteket lehetővé tevő hajtóművekért,

az űrállomás fedélzetén fennálló kölcsönös függőség a két ország között fennmaradt kevés együttműködési kapcsolat egyikét jelenti.

Az űrállomás szerkezete sokat elöregedett azóta, hogy 2000-ben az első legénységnek otthont adott, és a NASA a magánépítésű utódok fejlesztésének finanszírozásával készül a 2030 körüli nyugdíjazására.

Nem ez az első eset, hogy ilyen történik

Tavaly év végén a mostanihoz hasonló szivárgást észleltek a Szojuz kapszulán, ami miatt azt le kellett cserélni, és a legénységnek haza kellett térnie.

Az orosz Szojuz-22 kapszulából tavaly decemberben kiszivárgott hűtőfolyadék a videókon hószerű részecskék formájában jelent meg, amelyek az űrhajó hűtőjéből az űrbe szivárogtak.

A NASA mérnöki csoportja úgy vélte, hogy egy űrszemétdarab vagy egy apró meteorit volt a hibás, miután az oroszokkal közösen hónapokig tartó vizsgálatot folytattak.