Károly király Kenyába látogatott

III. KÁROLY
III. Károly brit király ellép a díszsorfal előtt a Nairobiban tartott fogadási ünnepségen.
Vágólapra másolva!
Megkezdte négynapos kenyai látogatását III. Károly brit uralkodó, aki várhatóan a két ország közös történelméről és a csaknem hét évtizeden át tartó brit gyarmati uralomról is beszélni fog.
Vágólapra másolva!

A királyt és feleségét, Kamilla királynét a nap folyamán várhatóan William Ruto kenyai elnök is fogadja Nairobiban.

A Buckingham-palota közleményben kiemelte

a két ország közötti szoros együttműködést a gazdasági fejlesztések és az éghajlatváltozás, illetve biztonsági ügyek terén.

A brit uralkodó és felesége október 31. és november 3. között tesz látogatást a kelet-afrikai országban. Forrás: MTI/AP/Khalil Senosi

A látogatás során az uralkodó találkozni fog több kenyai vállalkozóval és turisztikai, vadvédelmi létesítményeket is felkeres majd, megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját és ellátogat az ország délkeleti részén található Mombassa kikötővárosba is.

Kenyában a brit uralom leginkább problémás időszaka a gyarmaturalom vége felé érkezett el, az 1952-ben kirobbant, 1960-ig tartó Mau Mau felkeléssel. A Kenyai Emberi Jogi Bizottság (KHRC) becslései szerint a lázadás során mintegy 90 ezer kenyait öltek vagy nyomorítottak meg és körülbelül 160 ezret vettek őrizetbe.

III. Károly brit király ellép a díszsorfal előtt a Nairobiban tartott fogadási ünnepségen. Forrás: MTI/EPA/Daniel Irungu

A brit kormány korábban sajnálatát fejezte ki az ezen időszak során elkövetett jogsértések miatt és 2013-ban, bíróságon kívül kötött megegyezésben csaknem 20 millió font (8,7 milliárd forint) kifizetésében állapodott meg jóvátételként Nairobival.

Az utóbbi időben egyre több egykori brit gyarmat vizsgálta felül kapcsolatait az Egyesült Királysággal néhányuk felszólította Londont, nézzen alaposabban szembe gyarmattartó múltjával.

Barbados 2021-ben döntött úgy, hogy elszakad a brit koronától, az országban kikiáltották a köztársaságot, Jamaica pedig jelezte, hogy hasonlóra készül.

A brit uralkodó október 31. és november 3. között tesz látogatást a kelet-afrikai országban. MTI/EPA/Daniel Irungu Forrás: MTI/EPA/Daniel Irungu

Nem Barbados volt azonban az első karibi ország a volt brit gyarmatbirodalmon belül, amely köztársasággá vált: Guyana már 1970-ben az lett - csupán négy évvel a függetlenné válás után -, és köztársaság lett még Trinidad és Tobago 1976-ban, valamint a Dominikai Közösség is 1978-ban.