Egymás után dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok az Egyesült Államokban

hőség, hőmérséklet, rekord, kalifornia, Egyesült Államok, nyár, Death Valley, Halál Völgye, nemzeti park
A heat advisory sign is shown along US highway 190 during a heat wave in Death Valley National Park in Death Valley, California, on July 16, 2023. Tens of millions of Americans braced for more sweltering temperatures Sunday as brutal conditions threatened to break records due to a relentless heat dome that has baked parts of the country all week. By the afternoon of July 15, 2023, California's famous Death Valley, one of the hottest places on Earth, had reached a sizzling 124F (51C), with Sunday's peak predicted to soar as high as 129F (54C). Even overnight lows there could exceed 100F (38C). (Photo by Ronda Churchill / AFP)
Vágólapra másolva!
A legmelegebb júliuson van túl az Egyesült Államok több állama, az arizonai Phoenixben pedig egész hónapban 43 fok feletti hőmérsékletet mértek - írta a CBS News.
Vágólapra másolva!

Phoenixben 31. egymást követő napon mértek 110 Fahrenheit-fok, azaz 43 fokot meghaladó csúcshőmérsékletet, de hőségtől szenved az Egyesült Államok alsó délnyugati része Texastól Új-Mexikón és Arizonán át egészen a kaliforniai sivatagig - írta a portál.

A július annyira párás volt, hogy a tudósok számításai szerint ez lesz a valaha feljegyzett legmelegebb hónap nemcsak az Egyesült Államok, hanem az emberiség történelmében is.

A hőség vasárnap a kaliforniai Mojave Nemzeti Természetvédelmi Területen hatalmas tüzet okozott, a 20 méter magas lángok egyes helyeken több mint 110 négyzetmérföldnyi (284 négyzetkilométer, nagyjából a Hortobágy község területének felel meg a szerk.) sivatagi cserjést, és egy erdőt égettek fel - írta a portál.