Döglött halak milliói leptek el egy várost - videó

Darling River, hal
Vágólapra másolva!
Több millió hal pusztult el az ausztrál Darling folyóban, a rengeteg tetem teljesen betakarta a víz felszínét.
Vágólapra másolva!

A nagyarányú halpusztulást először péntek reggel jelentették az új-dél-walesi Menindee városában.

Az állam folyami hatósága szerint ez a Darling-Baaka folyót sújtó, folyamatos hőhullám eredménye.

A helyiek azt mondják, hogy három éve folyamatos a halpusztulás, de ez a legnagyobb amit eddig láttak.

A közzétett videón látható, ahogy a Darling folyó felszínét ameddig csak ellátni, elpusztult halak borítják, s motorcsónakkal is csak alig lehet közlekedni a vízen.

A tragédia elsősorban heringeket érintett, de nagyobb testű halakat is találtak, köztük tőkehalakat, sügéreket, pontyokat is. A tömeges halpusztulás hátterében a térségben pusztító hőhullám áll; a szélsőséges, akár 42 Celsius-fokos hőségben a folyó vize felmelegszik, a meleg víz pedig kevesebb oxigént tartalmaz, a halaknak viszont magasabb hőmérsékletnél több oxigénre van szükségük, így a hőség következtében megfulladnak. - írja a BBC.

A helyiek arra számítanak, hogy még több hal fog elpusztulni, mivel a már lebomló halak több oxigént szívnak el a vízből.

Körülbelül 500 ember él a városban, akik a folyó vizét használják mosásra,tisztálkodásra, így a szennyezett víz miatt az alapvető szükségleteik sem biztosítottak.

Az emberiség által előidézett éghajlatváltozás miatt az ausztráliai hőhullámok gyakrabban jelentkeznek, tovább tartanak és jóval intenzívebbek, mint korábban. Az iparosodás óta a Föld hőmérséklete már 1,1 Celsius-fokkal emelkedett.
A Murray-Darling folyórendszer és ökoszisztémája már évek óta veszélyben van a gyakori aszály és a folyóvíz megnövekedett emberi - ipari és magánjellegű - felhasználása miatt.

2012-ben több milliárd dollárt költöttek arra, hogy megakadályozzák a folyó kiszáradását.

Új-Dél-Wales ipari hatósága pedig a mostani tragédia után nyomatékosította, hogy a helyzet megoldása érdekében együttműködik majd a szövetségi hatóságokkal, hogy megoldást találjanak a szomorú jelenségre.