Mérgező algák okozták a tömeges halpusztulást az Oderán

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság által pénteken közzétett jelentés szerint mérgező algák okozták a tavaly július és augusztus között bekövetkezett tömeges halpusztulást az Odera folyó lengyel és a német szakaszán.
Vágólapra másolva!

A bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség közös jelentésében az áll, hogy tudományos bizonyítékok alapján, a mintegy 360 tonna hal pusztulását az aranyalga (Prymnesium parvum) virágzása okozta.

A jelentésből az is kiderül, hogy ennek

az algafajnak az elszaporodásához valószínűleg az Odera magas sótartalma sótartalma vezetett, amely ipari szennyvíz kibocsátása miatt növekedett

a kérdéses időszakban. Az aranyalga elburjánzáshoz továbbá hozzájárult még a nyári szárazság és az ebből eredő alacsony vízszint, amely visszafogta a folyó áramlását és akadályozta só hígulását.

Virginijus Sinkevičius a környezetvédelemért, óceánokért és halászatért felelős uniós biztos az testület által kiadott sajtóközleményben hangsúlyozta:

- hívta fel a figyelmet.

A jelentés felhívta a figyelmet jövőbeni incidensek megelőzése érdekében a nemzetközi vízgyűjtőkben fokozottan nyomon kell követni a szennyezéseket és ezekről kötelező jelentéstételt kell bevezetni.