Már legalább 37 ember meghalt a hirtelen áradások miatt Kentuckyban

Vágólapra másolva!
Már legalább 37 ember meghalt a Kentucky állam keleti részét érintő villámárvíz miatt, több száz embert továbbra is eltűntként keresnek a hatóságok, miközben a régióban újabb esőzésekre számítanak.
Vágólapra másolva!

Több mint 12 000 háztartás maradt áram nélkül, és több száz otthont és üzletet öntött el a víz - írja a BBC.

Már legalább 37 ember meghalt, köztük hat gyermek - akiket a jelentések szerint a szüleik szorításából sodort el a víz.

Andy Beshear, Kentucky állam kormányzója szerint a halálos áldozatok száma tovább fog emelkedni, mivel több száz embert továbbra is keresnek a hatóságok.

Image of a school bus in a creek

A kormányzó hétvégén bejárta a legsúlyosabban érintett városrészeket, azt mondta, hogy házakat söpört el és iskolákat tett tönkre az árvíz. Az utakban, hidakban és más infrastruktúrában keletkezett károk helyreállítása milliókba fog kerülni.

Évtizedek óta ez a legsúlyosabb árvíz a régióban.

Rescuers search floodwaters for victims and survivors

A kitelepített helyiek állami parkokban, templomokban és az állam által behozott mobilházakban kerestek menedéket. A hatóságok szerint mintegy 300 ember van menedékhelyeken elszállásolva.

Sokaknak csak az a holmijuk maradt meg amit épp viselnek - mondta Beshear úr. Minden mást elvesztettek.

Image shows people attending a church service

Két jelentősen érintett megyében éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a fosztogatásról szóló jelentések miatt.

Utálom, hogy kijárási tilalmat kell elrendelnem, de a fosztogatást egyáltalán nem tűrjük. Barátaink és szomszédaink annyi mindent elvesztettek, nem nézhetjük tétlenül, hogy elveszítsék, ami megmaradt.- írta Breathitt megye egyik tisztviselője vasárnap este a Facebookon.

Image shows a home stranded by floodwaters

Az egyik halott az 50 éves Eva Nicole Slone volt, aki csütörtökön kimerészkedett a viharban , hogy megnézze idős szomszédját. Slone asszony holttestét másnap találták meg az otthona közelében - közölte lánya a Lexington Herald Leader című napilappal.

Négy gyermek - két, négy, hat és nyolc évesek - halt meg Knott megyében, miután lakókocsis házukat elsodorta a szél.

Joe Biden elnök súlyos katasztrófának nyilvánította az árvizet, és szövetségi segély biztosítását rendelte el a helyi mentők megsegítésére.