Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Boris Johnson: Franciaország vegye vissza az összes migránst, aki a La Manche csatornán kelt át

koronavírus, Boris Johnson, Anglia
Britain's Prime Minister Boris Johnson takes part in a virtual press conference inside 10 Downing Street in central London following the introduction of a nationwide coronavirus lockdown on January 5, 2021. - Britain toughened its coronavirus restrictions on Tuesday, with England and Scotland going into another full lockdown, as a new variant spreads. (Photo by HANNAH MCKAY / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Boris Johnson, brit miniszterelnök csütörtökön Emmanuel Macronnak írt két és fél oldalas hivatalos levelében arra figyelmeztette udvarias fordulatokkal a francia államfőt, hogy januártól az EU soros elnökeként Franciaországnak prioritásként kell tettekre váltania, azaz a gyakorlatba is átültetnie az EU kötelezettségét a migránsokat csempésző emberkereskedelmi hálózatok felszámolására - írja a Franceinfo.
Vágólapra másolva!

A brit miniszterelnök, az EU-nak az Oroszországgal és Fehéroroszországgal is megkötött visszafogadási egyezményeire hivatkozva sürgette, hogy a francia elnökség hozzon tető alá egy ugyanilyen megállapodást az Egyesült Királysággal is, amely felhatalmazza a szigetországot az EU bármely tagországának a területéről hozzá érkező migránsok visszatoloncolására.

Boris Johnson határozottabb francia erőfeszítéseket követel Macrontól az illegális migráció elleni harcban Forrás: AFP/Hannah Mckay

Addig azonban, amíg ez teljesülhet, a brit miniszterelnök azt javasolja, hogy Nagy-Britannia és Franciaország kössön – haladéktalanul – bilaterális egyezményt, amely lehetővé teszi a La Manche csatornán átkelő migránsok azonnali visszatoloncolását Franciaországba.

Indoklásként a brit miniszterelnök a tragikus kimenetelű átkelések megszüntetését és az erre irányuló közös erőfeszítésekben Franciaország és az EU felelősségét említi. Johnson szerint,

ha az átkelő migránsok szisztematikus visszatoloncolása megvalósul, azzal Franciaország hozzájárul ahhoz, hogy a migránsok belássák: nem is érdemes útnak indulniuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről