Az Egyesült Királyság szigorúbban fog fellépni az illegális migránsokkal szemben

Nagy Britannia, Határőrség, illegális migránsok, lélekvesztő
Az új tervezet értelmében sokkal szigorúbban kívánnak fellépni az illegális migránsokkal szemben Nagy Britanniában.
Vágólapra másolva!
Priti Patel brit belügyminiszter új terveket jelentett be, amelynek értelmében véget vetnének a „menekült börzének", és szigorúbban lépnének fel az illegális migránsokkal és az emberkerekedőkkel szemben – írta a Daily Mail.
Vágólapra másolva!

A brit belügyminiszter új hatásköröket biztosítana a brit határőrség számára, amelynek az értelmében visszafordíthatnák az illegális migránsok hajóit.

Az új tervezet értelmében sokkal szigorúbban kívánnak fellépni az illegális migránsokkal szemben Nagy Britanniában. Forrás:AP

Ezzel a tervezettel szeretnék enyhíteni a La Manche csatornán kialakult áldatlan állapotokat, és teljesen „fel szeretnék rázni" a brit menekültügyi rendszert. Az új tervezet értelmében jelentősen csökken azoknak a migránsoknak a jogai, akik illegálisan érkeznek az országba. A tervezet a csempészbandák ellen is irányul, jelentősen szigorodnának a büntetési tételek.

Az Egyesült Királyság határőrségét új hatáskörökkel ruháznák fel annak érdekében, hogy megállítsák és átirányítsák az illegális migránsok hajóit az Egyesült Királyság felségvizein kívülre, amennyiben sikerül megállapodni erről a francia hatóságokkal. A határőrség új jogosítványai szerint a jövőben lefoglalhatják az illegális migránsok hajóit és kényszeríthetik őket a lélekvesztők elhagyására.

Azok a migránsok ellen, akik illegálisan lépnek be az Egyesült Királyság területére büntetőjogi eljárás indulhat, és akár 4 év börtönt is kaphatnak. Az új kétszintű rendszer eredményeként az illegálisan érkezők jogai jelentősen csorbulnának. Még abban az esetben is, hogy ha esetleg megalapozott a menedékjog, akkor is csak időszakos, legfeljebb 30 hónapos tartózkodást biztosít az új rendszer az illegálisan érkezők számára. A legtöbb szociális juttatás igénybevételétől eltiltják az illegálisan érkezőket és korlátoznák a családegyesítési lehetőségeket. A brit belügyminisztérium a reménytelen bevándorlási kérelmeket benyújtó ügyvédekre terhelné ezentúl az eljárási költségeket.

Továbbá arról is tárgyalások zajlanak, hogy dán és ausztrál jogszabályhoz hasonlóan a menedékkérők egy más ország területén várják meg a menedékkérelmük elbírálását.


Azt követően merült fel a menekültügyi rendszer reformja, hogy a határőrség vasárnap 221 illegális migránst fogott el, akik kis csónakokon próbálták megközelíteni a szigetországot.

Idén eddig 6600 illegális migránst tartoztattak fel a lélekvesztőkön, míg tavaly rekordszámú, 8400 fő próbált meg illegálisan csónakokkal Franciaországból az Egyesült Királyságba jutni.