Pokolgép robbant egy dél-afganisztáni mecsetben, többen meghaltak

Kunduz, 2021. október 8.
A károkat nézik meg emberek 2021. október 8-án, miután polgép robbant egy kunduzi síita mecsetben a pénteki ima idején. A halálos és a sebesült áldozatok számáról eltérőek a jelentések. A robbantást még egyetlen csoport sem vállal
Kunduz, 2021. október 8. A károkat nézik meg emberek 2021. október 8-án, miután polgép robbant egy kunduzi síita mecsetben a pénteki ima idején. A halálos és a sebesült áldozatok számáról eltérőek a jelentések. A robbantást még egyetlen csoport sem vállalta magára. MTI/AP/Abdulláh Szahil
Vágólapra másolva!
Legalább heten meghaltak és tizenhárman megsebesültek a dél-afganisztáni Kandahár egyik síita mecsetében végrehajtott pokolgépes merényletben pénteken - közölték afgán hivatalos források.
Vágólapra másolva!

Bilál Karimi, a tálibok egyik szóvivője azt mondta, vizsgálatot indítottak, részleteket azonban nem közölt, a támadás elkövetőjeként pedig eddig egyetlen csoport sem jelentkezett.

Helyszíni beszámolók szerint a tálibok felhívást intéztek a lakosokhoz, adjanak vért a sebesülteknek.

A merénylet a pénteki - hagyományosan közösségben tartott - ima idején történt, több sebesült állapota válságos, így a halálos áldozatok száma vélhetően emelkedni fog.

Egy héttel ezelőtt az észak-afganisztáni Kunduz egyik síita mecsetében követtek el robbantásos merényletet, a támadásnak, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára, mintegy 50 halálos áldozata volt.

A kunduzi robbanás helyszíne Forrás: MTI/AP/Abdulláh Szahil

Az augusztus közepén hatalomra került tálibokkal is szembenálló terrorszervezet a síitákat hitehagyottaknak tekinti, és rendszeresen követ el ellenük robbantásos merényleteket Afganisztánban és más muszlim országokban is.