Egyetlen fertőzött miatt vesztegzár alá került Új-Zéland legnagyobb városa

health virus Horizontal
Autós koronavírus tesztállomás Aucklandben - korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Auckland polgármestere szerint elsőbbséget kell élvezniük a város polgárainak az oltási kampányban, miután egyetlen felelőtlenül viselkedő fertőzött miatt újra hétnapos vesztegzár alá került a szigetország legnagyobb városa.
Vágólapra másolva!

Az egyhetes zárlatot Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök rendelte el vasárnap reggeltől az 1,7 milliós Aucklandben, miután kiderült, hogy egy ember egy héten át járt-kelt szabadon a városban, nyilvános rendezvényeken vett részt, miután kapcsolatba került egy karanténban lévő fertőzött családdal, és pozitív lett a koronavírustesztje.

Pusztító hatása van

Ardern azt mondta hétfőn egy tévének nyilatkozva, hogy az illető - aki miatt újabb zárlatot kellett elrendelni - több hibát követett el, és nem kérdéses, hogy ennek "pusztító hatása" van.

Phil Goff aucklandi polgármester azt kérte hétfőn, hogy a történtek után

a város lakói élvezzenek elsőbbséget az oltási kampányban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozások jelenlegi, harmadik szintjénél a város kétszáz munkahelyet és harmincmillió új-zélandi dollárt (6,5 milliárd forint) veszít naponta. Az intézkedés miatt törölni vagy halasztani kellett több sport- és kulturális rendezvényt.

A zárlat közlekedési káoszt okozott az utakon,

miután feltorlódott a forgalom az ellenőrzőpontoknál.

Autós koronavírus tesztállomás Aucklandben - korábbi felvétel Forrás: AFP/David Rowland

Otthoni munka, bezárt iskolák, kijárási korlátozás

A hármas járványügyi szintnél a hatóságok otthoni munkavégzésre, illetve tanulásra kérik a dolgozókat és a diákokat, tízfősnél nagyobb összejövetelek nem engedélyezettek, a város lakói csak a legszükségesebb bevásárlásokhoz és munkába járáshoz hagyhatják el az otthonukat.

Auckland február közepén is háromnapos karanténban alatt volt, miután egy háromfős család tagjainál kimutatták a koronavírus gyorsan terjedő brit mutációját.

Az egyik legsikeresebb járványkezelés

Új-Zéland a járványkezelésben az egyik legsikeresebb a fejlett országok között, jórészt sikerült megfékeznie a betegség tömeges elterjedését, így az élet visszatérhetett a normális kerékvágásba. Ennek eredményeképp a gazdaság is erőteljes fellendülésnek indult: tavaly az utolsó negyedévben 14 százalékkal nőtt a bruttó hazai össztermék (GDP), alacsony, mindössze 4,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, és egekbe szöktek a lakásárak.

Az egészségügyi minisztérium hétfői kimutatása szerint a közel ötmilliós szigetországban a járvány kezdete óta

2022 ember kapta el a vírust, és 26-an haltak bele

a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.