Többszörös emberöléssé minősítették át a kercsi iskolai támadást

Kercs, Kerch, terrortámadás, 2018.10.17.
CRIMEA, RUSSIA - OCTOBER 17, 2018: The site of a bomb blast at a college in the Crimean city of Kerch; at least ten people have been killed in the explosion, over fifty have been injured. TASS (Photo by TASS\TASS via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A robbanásnak 18 halottja és 54 sebesültje van. Szemtanúk szerint a robbanást lövöldözés előzte meg, a térfigyelő kamera pedig felvett egy 20 év körüli fiút, az iskola egyik diákját. Az egyik tanárnő szerint a felfegyverkezett diáknak társai is voltak, akik gépkarabéllyal, szobáról szobára járva gyilkolták le a tanulókat. A 18 éves merénylő - aki valójában egyedül követte le a mészálást - öngyilkos lett.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen eredetű robbanószerkezet lépett működésbe a Krím félszigeten lévő Kercs város technikumában - közölte szerdán az orosz Nemzeti Terrorelhárító Bizottság. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője először óvatosan fogalmazott, és azt mondta, vizsgálják a terrorcselekmény lehetőségét. A Kerch.fm az orosz Nyomozó Bizottságra hivatkozva megerősítette: terrortámadás történt.

Forrás: MTI/EPA/KERCH.FM/-

Utólag a Nyomozó Bizottság terrortámadásból közveszélyes módszerrel elkövetett, többszörös emberöléssé minősítette át a támadást.

A robbanásnak az első hírek szerint

18 halottja és 54 sebesültje van.

A Ria.ru információi szerint először csak 20 sérültet vittek kórházba, sokakat busszal, mert nem tudtak elég mentőautót a helyszínre riasztani. A legsúlyosabb sérülthöz mentőhelikopter érkezett.

A környéken élő egyik asszony a Kerch.fm-nek azt állította, közvetlenül a robbanások előtt lövéseket lehetett hallani. A főiskolához közel van egy óvoda is, a szülőket felszólították, hogy menjenek a gyerekeikért.

Az iskola egyik diákja lövöldözött

Az elkövető egy 18 éves fiú, Vadislav Roslyakov, aki öngyilkos lett a merénylet után.

Vadislav Roslyakov, aki a főiskola negyedéves, vegyész szakos diákja volt, fémsrapnellel töltötte meg a házi készítésű robbanószerkezetet. A szétszóródó fémdarabkák többméteres sugarú körben hatalmas pusztítást végeztek az iskola ebédlőjében. A Rosszija 24 hírtelevízit szerint Roszljakov

néhány nappal a támadás előtt vett egy karabélyt

és ahhoz 150 lőszert. Az iskolába fegyverrel a kezében érkezett.

Forrás: --

Több orosz hírportál is megosztotta a KerchNET videóját, amelyben Olga Grebennyikova, a tanintézmény igazgatója arról beszélt, hogy

több robbanás is történt, és a támadásban gépkarabélyos fegyveresek is részt vettek, akik helyiségről helyiségre járva gyilkoltak.

"Ez egy igaz terrorcselekmény, ahogy az kell, mint Beszlanban volt" - mondta Grebennyikova az észak-oszétiai város iskolájában csecsen és ingus terroristák által 2004-ben végrehajtott vérengzésre utalva.

Az akkori támadásban több mint háromszázan haltak meg.

Az igazgatónő információval ellentétben azonban csak

egy merénylő lövöldözött az iskolában a hatóságok szerint.

Forrás: MTI/EPA/KERCH.FM/-

A tanárnő a videóban azt is elmondta, az épület tele van diákok holttesteivel, és ha nem kellett volna elmennie ügyeket intézni, akkor ő se élte volna túl a terrortámadást. Azt is hozzátette, a robbanás olyan erejű volt, hogy még a második emeleten is betörtek az ablakok.

A helyszínre kivonult a rendőrség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a katasztrófavédelem, valamint a gázszolgáltató vészhelyzet-elhárítással foglalkozó szakemberei is. A környékre kétszáz katonát is kivezényeltek. Az utcákat lezárták.

Forrás: MTI/EPA/KERCH.FM/-

Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában bejelentette, hogy

A RIA Novosztyi hírügynökség este közölte, hogy az iskolában egy második robbanószerkezetett is találtak, amelyet hatástalanítottak.

Sajtójelentések szerint

a támadó anyja, aki ápolónő, részt vett a sérültek mentésében, és nem tudta, hogy a fia az elkövető.

Angol nyelvű híroldalán, szemtanúkra hivatkozva a külföldre sugárzó RT állami televízió is arról számolt be, hogy

kötött maszkot viselő fegyveresek nyitottak tüzet a diákokra.

Az iskolák vagy más, sokak által látogatott intézmények ellen elkövetett fegyveres támadások tapasztalatai egyébként azt mutatják, hogy az egymásnak gyakran ellentmondó szemtanúi vallomások olykor akkor is több elkövetőről szólnak, ha a támadó egyedül követte el tettét.

Forrás: MTI/EPA/KERCH.FM/-

A kiürített tanintézményt tűzszerészek kutatták át. A helyszínre több mentőautó is kiérkezett, de annyi volt a sebesült, hogy nem tudják mindet elvinni, ezért a tömegközlekedés buszait is igénybe kellett venni.

A helyszínre kivonultak a rendőrség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a katasztrófavédelem, valamint a gázszolgáltató vészhelyzet-elhárítással foglalkozó szakemberei is.

A környékre kétszáz, páncélozott harcjárművekkel felszerelt katonát is kivezényeltek.

Kercsben fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, egyebek között megerősítették a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Kercsi-híd védelmét.

Az iskolában hallgatag diákként ismerték az elkövetőt, jó véleménnyel voltak róla. A jelek szerint nem tartozott semmilyen vallási szektához.

Az Interfax hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó, jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ámokfutásnak a nyomozás nem végleges verziója szerint személyes indítéka lehetett,

a diák konfliktusban állhatott tanáraival.

Az informátor szerint

Roszljakov egy lövészklub tagja volt,

és érdeklődött a fegyverek iránt, de arra egyelőre nincsen bizonyíték, hogy szélsőséges csoportokhoz is köze lett volna. Elmondta, hogy a tetthelyen 10 csomag lőszert, 10 házi készítésű gyújtószerkezetet és Molotov-koktélokat is találtak.

A városba orvosok és pszichológusok érkeztek Rosztov-na-Donuból és

oda utazott Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter is.

A történtek miatt a Krímben hámnapos gyászt rendeltek el, több orosz városban este gyászliturgiát tartottak, a moszkvai Kreml falainál elterülő Sándor-kertben pedig sokan virágot helyeztek el a második világháborúban hős városi címet kiérdemlő Kercs emlékművénél.

A félszigetet Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától, de azt a lépését az ENSZ tagállamainak túlnyomó többsége nem ismerte el.