Pártjuk bizalmat szavazott a kormányfőnek, ezért több ausztrál miniszter lemondott

Vágólapra másolva!
Gyülekeznek a viharfelhők Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök feje felett: szerdán, egy nappal azután, hogy a pártbeli bizalmi szavazáson legyőzte kihívóját, Peter Dutton belügyminisztert, hét minisztere nyújtotta be a lemondását, és elemzők szerint várhatóan napokon belül újra szavazni fognak a sorsáról pártjában.
Vágólapra másolva!

Hét olyan miniszter nyújtotta be lemondását, aki Duttont támogatta a Liberális Párt vezető tisztségviselőinek keddi szavazásán. Turnbull azonban nem fogadta el a lemondásukat, és arra kérte őket, hogy folytassák a munkát a tárcájuk élén.

Választási kudarctól tartanak

A Liberális Párt vezető tisztségviselőinek keddi szavazásán Turnbull 48 szavazatot kapott, míg kihívója, a párt befolyásos jobboldali szárnyát vezető Dutton 35-öt, így Turnbull maradt a párt és egyben az ausztrál kormány élén.

Turnbull azután jelentette be, hogy "szabad a verseny" a pártelnöki tisztségért, miután kifogásolták teljesítményét a kormánytisztséggel nem rendelkező pártbeli képviselők, és hetekkel ezelőtt olyan hírek kaptak lábra, hogy elfogyott a pártbeli támogatottsága. Közben

közvélemény-kutatások a liberálisok népszerűségének csökkenését jelezték,

ami táplálta azokat a félelmeket, hogy a párt súlyos vereséget szenvedhet a jövő májusi választáson az ellenzéki Munkáspárttól.

Bankárból lett miniszter

Annak ellenére, hogy Turnbull sikeresen vette a keddi erőpróbát, helyzete bizonytalan maradt. Az ausztrál sajtó szerint mivel csak szoros versenyben tudott felülkerekedni, és több minisztere benyújtotta lemondását, nagyon valószínű, hogy

Dutton napokon belül újabb szavazást fog kérni a pártban,

és erre már csütörtökön sor kerülhet, egy nappal a kéthetes parlamenti nyári szünet kezdet előtt.

Dutton sem volt hajlandó kizárni egy újabb szavazást, és azt hajtogatta, hogy ő Turnbullnál jobban szembe tudna szállni az ellenzéki Munkáspárttal a jövő évi májusi szövetségi választáson.

Ausztráliának 2007 óta öt miniszterelnöke volt, és egyikük sem töltötte ki teljesen megbízatását. Dutton legfőbb szövetségese volt Tony Abbott volt miniszterelnöknek, akit tavalyelőtt győzött le a pártbeli bizalmi szavazáson Malcolm Turnbull dúsgazdag bankárból lett távközlési miniszter.