A román külügy szerint nem magyarellenes az akasztásos nyilatkozat

2018.01.12. 16:47

A bukaresti külügyminisztérium véleménye szerint Mihai Tudose román kormányfő, a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alkotmány betartásának szükségességére, a helyi és a központi hatóságok felelősségére hívta fel a figyelmet, de nyilatkozatának nem volt etnikai vonatkozása, és nem volt magyarellenes.

A külügyi kommünikét válasznak szánták arra, hogy ma reggel a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette a román nagykövetet, de egy szóval sem említi, hogy Budapest lépésére amiatt került sor, mert a miniszterelnök egy televíziós interjúban akasztással fenyegetőzött az erdélyi magyar pártok közös autonómiaköveteléseit kritizálva.

A román külügyminisztérium úgy véli: az autonómiaigény nem tesz jót az etnikai harmóniának, és nem segíti a kétoldalú román-magyar kapcsolatok fejlesztését. Tehát szerintük csak a miniszterelnök akasztással való fenyegetése segíti a megbékélési folyamatot?

Mihai Tudose, román kormányfőForrás: AFP/Stringer

A kommüniké értelmében a Tudose kijelentései nem magyarellenesek, mert csak felhívják a figyelmet a hatóságok felelősségére az üggyel kapcsolatban.

Bukarest aggasztónak tartja az etnikai alapú területi autonómia ügyének napirendre helyezését, mondván, hogy egy ilyen alkotmányellenes követelés hangoztatói tudatosan eltekintenek azoktól az intézkedésektől, amelyeket Románia a "legigényesebb elvárásoknak is eleget téve" hozott a nemzeti kisebbségek védelmében. 

Ezt a hazugságot nyilván senki sem hiszi el, az erdélyi magyarok pedig tudnának arról mesélni, hogy milyen mértékben tartják tiszteletben a jogaikat. 

"A román külügyminisztérium elítél minden ilyen provokációt, főleg abban az évben, amikor Románia az összefogás és tolerancia, az etnikai hovatartozástól független kölcsönös tisztelet jegyében szeretné megünnepelni a nagy egyesülés (az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat) centenáriumát" - olvasható a közleményben.

Itt felvetődik a kérdés, hogy a román fél a tolerancia alatt akasztást ért-e?  

A bukaresti külügy kifejezte reményét, hogy a román-magyar kapcsolatok a két ország közötti alapszerződés jogi és politikai pilléreire alapozva, a stratégiai partnerség, az európai értékek szellemében fognak fejlődni. 

A magyarellenes kijelentésekért "természetesen" nem kértek bocsánatot, és nem is nem határolódtak el azoktól. 

Péntek reggeli sajtóértekezletén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlannak nevezte Mihai Tudose román miniszterelnök magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatát, és közölte, hogy az ügy miatt a külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét.

A Realitatea hírtelevízió által szerda este telefonon kérdezett Mihai Tudose miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez.

A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.