Halálos szélvihar söpör végig Németországon

Németország, szélvihar, vihar
Firefighters work on a car after a tree fell on it, heavily injuring the driver on January 18, 2018 on a road near Moers, western Germany. Weather forecasts predict a heavy storm and snow over Germany. / AFP PHOTO / dpa / Christoph REICHWEIN / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Németországban közlekedési káoszt és károkat okozott csütörtökön az Európa nyugati részén végigsöprő szélvihar. Többen megsérültek, egy ember meghalt.
Vágólapra másolva!

A Németország nyugati tartományaira óránkénti

120-130 kilométeres sebességes széllökésekkel érkezett Friederike nevű viharfront

miatt több térségben felfüggesztették a vasúti közlekedést, így nem járnak a vonatok a legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, valamint Rajna-vidék-Pflazban és Alsó-Szászországban.

Akadozik a közlekedés a térség legnagyobb légiközlekedési csomópontjában, a Köln Bonn repülőtéren is, ahol az

erős szél miatt késésekkel és járatkimaradásokkal kell számolni.

Egy férfit agyoncsapott egy kidőlt fa Forrás: AFP/Christoph Reichwein

A lehűlést okozó front miatt sok helyütt jegesek az utak. Alsó-Szászországban a rendőrség tájékoztatása szerint szinte percenként történnek koccanásos balesetek.

Máshol leszakadt felsővezetékek és tetőszerkezetek, kicsavarodott fák okoznak gondot és sérüléseket. A Westdeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint a holland határnál fekvő Kleve közelében

egy férfit agyoncsapott egy kidőlő fa.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) az ország egészére figyelmeztetést adott ki, a középső és nyugati régiókban a legmagasabb fokú, vörös riasztás van érvényben. A legerősebb, óránkénti 134 kilométeres sebességű szelet az ország középső térségében, a Hessen tartományi Geismar-Frankenberg mérőállomáson regisztrálták. A DWD előrejelzése szerint a viharfront péntekre virradóra hagyja el az országot, Lengyelország felé.