Pénzmosással gyanúsítják a román szocialisták elnökét a brazil hatóságok

Horizontal
Liviu Dragnea, the leader of The Social Democratic Party (PSD), gives a presser shortly after vote closing and announcing of the exit-polls at the party's headquarters in Bucharest December 11, 2016. Romania's left staged an emphatic comeback in elections Sunday, a year after anger over a deadly nightclub fire forced them from office. / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Brazília első számú szövetségi ügyésze szerint az ügyben már elindult a nyomozás. Több Liviu Dragneához közel álló személy is érintett lehet. Közben a román hatóságok három másik korrupció-gyanús esettel kapcsolatban vizsgálják őt.
Vágólapra másolva!

Az ügyet a RISE Project nevű független oknyomozó szervezet újságírói tárták fel. Nekik hála az utóbbi időben közismertté vált, hogy

a román baloldali „elit" Brazíliában mossa tisztára - különböző kétes hírű befektetéseken keresztül - a korrupcióból származó vagyonát.

Liviu Dragnea, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Képviselőház elnöke. Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Carlos Wagner Barbosa Guimaraes, az egzotikus latin-amerikai ország első számú ügyésze szerint azzal gyanúsítják a szociáldemokraták vezetőjét, aki egyben a Képviselőház elnöke is, hogy

két stróman segítségével romániai korrupciós ügyletekből származó összegekből vásárolt ingatlanokat a cumbucoi tengerparton,

30 kilométerre Ceara állam fővárosától, Fortalezától, írja a Maszol.ro nevű erdélyi magyar hírportál.

A feltételezett strómanok egyike Mugurel Gheorghias, Liviu Dragnea volt évfolyamtársa és a TelDrum nevű cég korábbi főrészvényese.

Az üzletember brazíliai cége egy luxusvillát vásárolt a cumbucoi tengerparton, amelynek rendszeres vendége volt Dragnea.

A másik feltételezett stróman egy brazil állampolgár, Cauby Cursino Campos Junior. A volt taxisofőr Mugurel Gheorghias és az időközben öngyilkosságot elkövető Costel Comana román üzletember cégeinek ügyvezetője.

Brazília, cumbucoi tengerpart - itt "nyaral" a román balos elit. Forrás: Shutterstock

A szociáldemokraták elnöke csupán ironikusan reagált a vádakra.

Szerinte

Véleménye alapján a RISE Project azért most hozta le a témát, mert befolyásolni akarja a PSD holnap kezdődő kongresszusának a döntéshozatalát.

Liviu Dragnea határozottan tagadja, hogy járt volna a cumbucoi luxusvillában.

A baloldali politikust már régóta vádolják azzal, hogy Brazíliába menekítette ki a vagyonát.

Ő a vádakat általában nevetségesnek minősíti.

Dragneát egyébként

2015-ben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert segédkezett a 2012-es népszavazás elcsalásában,

amit Traian Basescu akkori államfő elmozdítása érdekében rendeztek meg.

A népszavazás végül eredménytelen lett.

Bűnszövetkezett megszervezésével, hivatali visszaéléssel, és uniós források eltérítésével is vádolják,

várhatóan mindhárom ügy el fog húzódni.