Feleségét nevezte ki alelnöknek az azeri elnök

ALIYEV, Ilham
Baku, 2017. február 21. 2016. június 19-én a Bakuban rendezett Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság bakui futamán készített kép Ilham Aliyev azrebajdzsáni elnökről és a feleségéről, Mehriban Aliyeváról. Aliyev 2017. február 21-én a feleségét kinevezte Azerbajdzsán történetének első alelnökévé. Az új tisztség létrehozását az előző évi alkotmányügyi népszavazás tette lehetővé. (MTI/AP/Ivan Szekretarev)
Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán elnöke, Ilham Alijev feleségét, Meriban Alijevát nevezte ki alelnöknek. Azerbajdzsánnak eddig egyáltalán nem volt alelnöke, a posztot a 2016 szeptemberében tartott alkotmányos népszavazás nyomán hozták létre. A népszavazás emellett az elnök mandátumát öt évről hétre hosszabbította.
Vágólapra másolva!

Ilham Alijev azeri elnök feleségét, Meriban Alijevát nevezte ki Azerbajdzsán első alelnökévé, írja az AP hírügynökség. Az 52 éves Meriban Alijeva korábban képviselő volt, illetve egy jótékonysági szervezetet vezetett.

Az első alelnök

Azerbajdzsánnak még sosem volt alelnöke, a posztot a tavaly szeptemberi népszavazás nyomán hozták létre.

Az alkotmány nem rendelkezik az alelnök jogköreiről,

de az AP szerint valószínűleg a kormány működésének felügyelete közéjük fog tartozni.

A népszavazással az elnök mandátumát öt évről hétre hosszabbították, Alijev ellenzéke szerint a lépéssel az elnök saját családjának uralmát próbálja bebetonozni.

Az elnöki pár Forrás: MTI/AP/Ivan Szekretarev

Az Alijev-dinasztia

Ilham Alijev 2003 óta Azerbajdzsán elnöke,

a poszton apját követte, aki közel három évtizedig vezette az országot,

először a Kommunista Párt fejeként, a Szovjetunió széthullása és Azerbajdzsán függetlenné válása után pedig elnökként.

Alijev igyekezett kivonni Azerbajdzsánt az orosz érdekszférából, és sikeresen erősítette a nyugati országokkal fennálló kapcsolatokat. Ugyanakkor gyakran kritizálják az emberi jogok megsértése és az ellenzék elnyomása miatt.