Kim Dzsongnam-gyilkosság: ezt lehet eddig tudni

Half brother of Kim Jong Un ‘assassinated’
File: A photo shows Kim Jong Nam, the half brother North Korean leader Kim Jong Un in Japan on May 2001. Kim Jong Nam was murdered at Malaysia on Feb.13, 2017 and South Korea determined he was assassinated by North Korea.( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A malajziai rendőrség eddig két férfit és két nőt vett őrizetbe Kim Dzsongnam, az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun féltestvérének a meggyilkolása miatt. Az egyik nő azt állította, hogy nem tudott arról, hogy mi készül. A nő szerint neki azt mondták, hogy egy kandi kamera típusú showműsorban fog szerepelni. A rendőrség szerint külföldi ügynökök a lány tudtán kívül gyilkoltatták meg vele a férfit.
Vágólapra másolva!

A malajziai sajtó arról számolt be korábban, hogy Kim Dzsongnamot hétfőn két nő megmérgezte a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren.

A dél-koreai TV Csoszun szerint a hatóságok a dél-koreai társszervektől kapott ujjlenyomati adatok alapján azonosították Kim Dzsongnamot, amit a szöuli kormány képviselői is megerősítettek.

Korábban a sajtó azt írta, hogy a malajziai igazságügyi

orvosszakértők egyelőre nem állapították meg a halál okát, dél-koreai tisztségviselők szerint ugyanakkor mérgezés történt.

Az utolsó kép Kim Dzsongnamról akkor készült, amikor már eszméletlenül ült a repülőtéren, és kihívták hozzá a mentőt. A férfihoz megérkezett a segítség, azonban meghalt, mialatt a kórházba vitték – írja a Daily Mail.

Sokan azt valószínűsítették, hogy Kim Dzsongnam politikai gyilkosság áldozata lett.

A totális állami ellenőrzés alatt álló észak-koreai sajtó mindeddig hallgatott Kim Dzsongun féltestvérének haláláról.

Észak-Korea már tiltakozik

A rezsimet már az is felbosszantotta, hogy a holttestet nem adták ki azonnal Észak-Koreának, és közölte: határozottan el fogja utasítani a boncolási jegyzőkönyvet. Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövete a halottasház előtti pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta:

a malajziai hatóságok biztosan el akarnak titkolni valamit, összejátszanak az ellenséges erőkkel.

Egy meg nem nevezett malajziai tisztségviselő azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy azért kellett elvégezni egy újabb boncolást, mert az első eredménytelen volt. A második eredménye még nincs meg.

Két férfi és két nő

Szerdán fogták el az első gyanúsítottat: a nőről a hatóságok azt mondták, hogy az azonosításában egy biztonsági kamera felvétele, illetve a nő pólójának felirata is segített nekik. Az útlevele szerint vietnami születésű, és Doan Thi Huongnak hívják – írja a Reuters.

Csütörtökön is letartóztattak egy nőt, akinél indonéziai útlevél volt, és Dél-Koreába akart utazni. Az útlevele szerint Sziti Aiszjahnak hívják.

Róla az indonéz rendőrfőkapitány pénteken azt mondta, állítása szerint látszólag bevonták egy kandi kamera típusú showműsorba. A 25 éves Sziti Aiszjah azt mondta a hatóságoknak, hogy

pénzt ajánlottak fel neki és egy másik nőnek azért, ha megtesznek különböző merész dolgokat.

Ezek egyike volt, hogy rá kellett venni férfiakat arra: hunyják be a szemüket, majd vízzel le kellett őket locsolni.

– mondta az indonéz rendőrfőkapitány. Szerinte valószínűleg külföldi ügynökök a lány tudtán kívül gyilkoltatták meg vele Kim Dzsongnamot.

A harmadik gyanúsított őrizetbe vételét csütörtökön jelentette be a rendőrség. A 26 éves, maláj állampolgárságú férfit – aki feltehetőleg a második gyanúsított barátja – Kuala Lumpurban fogták el.

A maláj rendőrségi közlemény szerint a letartóztatott negyedik gyanúsított

Ri Dzsongcsol 46 éves észak-koreai állampolgár.

A család sincs biztonságban

A makaói rendőrség védelmet biztosított Kim Dzsongnam családtagjainak – közölte pénteken a South China Morning Post.

A lap információi szerint a jelenleg Kína különleges igazgatású területének számító Makaóban él Kim Dzsongnam második felesége, valamint a 21 éves fiuk és 18 év körüli lányuk.

A rejtélyes haláleset óta a családtagok aggódnak a biztonságukért, ezért a hatóságok védőőrizetet biztosítottak számukra.

Kim Dzsongnam egy évekkel ezelőtt készült fotón Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Toshiyuki Kon

Kim Dzsongnam Észak-Korea néhai kommunista diktátora, Kim Dzsongil elsőszülött fia volt. A dél-koreai Jonhap hírügynökség szerint házasságon kívül született: anyja színésznő volt, aki Moszkvában halt meg.

A férfi az elmúlt években

önkéntes száműzetésben élt,

idejének nagy részét Kínában és Délkelet-Ázsiában töltötte. Észak-Koreában nem volt semmilyen hivatalos tisztsége.