Moszkva: Az amerikai hatóságok elfoglalták a San Franciscó-i orosz konzulátust

Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok elfoglalták a San Franciscó-i orosz főkonzulátus összes helyiségét, beleértve a főkonzuli rezidenciát is - közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium, amely tiltakozott a történtek miatt és ellenlépések lehetőségét helyezte kilátásba.
Vágólapra másolva!

A moszkvai diplomáciai tárca szerint a főkonzulátus bejárati ajtaját feltörték és az egész épületet átkutatták. Az orosz külügyminisztérium szerint Washington ismét súlyosan megsértette a nemzetközi jogot."Tavaly december óta az amerikaiak már öt orosz diplomáciai objektumot foglaltak el erővel, amelyek a tulajdonunkat képezik" - állítják.

"Sosem adtuk és adjuk a beleegyezésünket az Egyesült Államok hatóságainak az immunitás levételéről az orosz diplomáciai és konzuli tulajdonról, nem engedtünk és nem engedünk meg semmilyen behatolást a létesítményeinkbe.

- írja a külügyi közlemény.

Egy hónapja ürítették ki az épületet

A tárca határozott tiltakozást jelentett be a történtek miatt rámutatva, hogy fenntartja magának a válaszadás jogát, mert "a diplomácia sarokköve mindig a kölcsönösség elve volt és marad". A minisztérium értelmezése szerint az amerikaiak azzal, hogy "betörtek" az orosz külképviseletekre,

Oroszország az amerikai külügyminisztérium felszólítására egy hónappal ezelőtt ürítette ki San-Franciscó-i főkonzulátusát, egy New York-i és egy washingtoni ingatlannal egyetemben. Ezt megelőzően Moszkva rendelte el, hogy az Egyesült Államok szeptember 1-ig 755-tel csökkentse négy oroszországi képviseletének létszámát.