Egymillió tisztviselő ellen indult korrupciós eljárás

Hszi csin-ping kínai politikus, alelnök, leendő elnök, kongresszus
Vágólapra másolva!
Megkezdődött Pekingben a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának négynapos ülése, amelyhez kapcsolódva beszámoltak a kormányzat korrupcióellenes harcának eddigi eredményeiről.
Vágólapra másolva!

Kormányzati források szerint egymilliónál is több tisztségviselő ellen indult korrupciós eljárás, és 409 gyanúsítottat vettek őrizetbe, aki külföldre szökött.

Hivatalosan Hszi Csin-ping elnök érdeme a széles körű korrupcióellenes harc, sok elemző azonban úgy véli, hogy az államfő mindezt politikai riválisainak az eltávolítására használja – emlékeztetett a BBC.

Hszi csin-ping a hatalma további koncentrálására használja a korrupcióellenes harcot Forrás: AFP/Wang Zhao

Hatalomkoncentrálás

A mintegy 370 fős pártvezetés zárt ajtók mögött ülésezik a nyugat-pekingi Jinghszi Hotelben, amelyet ez alkalomból szigorúan elkerítettek.

A plénum egyik feladata a párt belső fegyelmi szabályainak átalakítása, ami a BBC pekingi tudósítója szerint az eddiginél sokkal nagyobb hatalmat koncentrálhat Hszi kezében.

Egyes feltételezések szerint az sem zárható ki, hogy a bizottság hivatalosan is a „legfőbb vezető” címmel ruházza fel az elnököt, aki ezzel szeretné biztosítani helyét Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping mellett a KKP panteonjában.