Az Iszlám Állam vállalta a kabuli merényletet

Kabul, 2016. július 23. A hazara kisebbség egyik tagja egy kabuli öngyilkos merénylet helyszínén 2016. július 23-án. Az öngyilkos elkövető egy kisebbségi tüntetésen robbantotta fel magát, a támadásban legkevesebb húsz ember életét vesztette, több mint 150 megsebesült. (MTI/EPA/Hedayatullah Amid)
Vágólapra másolva!
Felrobbantotta magát szombaton két öngyilkos merénylő a hazara kisebbség Kabulban rendezett békés demonstrációján - közölték helyi tisztségviselők. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta. Legkevesebb 80 halálos áldozata és 231 sérültje van a robbantásnak.
Vágólapra másolva!

Az első tájékoztatásokban 20 halott és 160 sebesült szerepelt, később az egészségügyi minisztérium szóvivője 61 halottról és 207 sérültről, majd néhány órával később a belügyminisztérium már 80 halottról és 231 sebesültről számolt be.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet Kabulban április óta, amikor 60 halálos áldozatot szedett egy támadás, amelyet afgán biztonsági szolgálatok irodái ellen követtek el.

Asraf Gáni afgán államfő a televízióban mondott, egyenes adásban közvetített beszédében vasárnapra nemzeti gyászt hirdetett.

Vérfürdő

Szemtanúk szétroncsolt holttestekről és "borzasztó vérfürdőről" számoltak be. Egyes szemtanúk elmondása szerint az első robbanás után a rendőrök a levegőbe leadott lövésekkel próbálták a tömeget feloszlatni. Ugyancsak szemtanúk közlése szerint a robbanások nem egyszerre történtek, a jelek szerint a második robbantás az áldozatok segítségére sietőket célozta.

A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett a szélsőséges csoport Amak nevű propagandaoldalán.

"Az Iszlám Állam két harcosa hozta működésbe robbanóanyagokkal teli övét egy síita megmozduláson" - írták a dzsihadisták.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban az Iszlám Állam áll mögötte, az azt is jelenti, hogy az Afganisztánon belül eddig jobbára Nangarhar tartományban tevékenykedő terrorszervezetnek Kabulra is sikerül kiterjesztenie működését. Az áldozatok síita vallására való utalás pedig azért hangzik fenyegetően, mert Irakkal ellentétben Afganisztán eddig nagyobbrészt mentes maradt a síiták és szunniták közötti felekezetközi erőszaktól.

A hazara kisebbség egyik tagja egy kabuli öngyilkos merénylet helyszínén Forrás: MTI/EPA/Hedayatullah Amid

Több százan demonstráltak

Az afgán fővárosban a hazara kisebbség tagjai közül több százan vonultak utcára, hogy síkra szálljanak a kormány projektje ellen, amelynek keretében villamosvezetékeket húznának keresztül a hazarák Bamijan tartományban fekvő földjein, s ezzel gyakorlatilag tönkretennék a területet.

A túlnyomórészt síita vallású hazarák - akik a 28 milliós afgán népesség nagyjából 10 százalékát teszik ki - már korábban is támadások célkeresztjében álltak, különösen a szunnita tálibok 1996 és 2001 közötti afganisztáni uralma alatt.

Irán elítélte a merényletet

Irán külügyminisztere is elítélte vasárnap a Kabulban elkövetett öngyilkos merényletet, és a szélsőségesekkel szembeni síita-szunnita egységre szólított fel Twitter-üzenetében.

"Az afganisztáni terrorista támadás a Dáes egy újabb barbár tette. Síitáknak és szunnitáknak össze kell fogniuk a szélsőségesekkel szemben" - írta Mohamed Dzsavad Zarif, az Iszlám Állam terrorszervezet arab nyelvű elnevezésének rövidítését használva.