Ultimátumot kaptak a görögök az EU-tól

menekültek görögország
A German police officer, representative of the EU's border management agency Frontex, helps refugees and migrants arriving on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean Sea from Turkey, on October 17, 2015. Twelve migrants drowned when their boat sank off the Turkish coast as they were seeking to reach Greece, while around 25 others were rescued, the Anatolia news agency reported. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF / AFP / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
Három hónapot kapott Görögország az Európai Uniótól, hogy rendbe tegye az unió külső határvédelmét. Ha a felszólításnak nem tesznek eleget, kirakják őket a schengeni övezetből.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió felszólította Görögországot, hogy pótolja a hiányosságait a schengeni övezet határvédelmének ellátásában. A rendbetételre három hónapot kaptak a görögök – írja a BBC. Ha nem tesznek eleget az uniós követelésnek, akkor két évre felfüggesztik a schengeni tagságukat.

Megelégelték a nemtörődömséget

Az Európai Bizottság egy két héttel korábbi jelentésében a görög mulasztások sorát emelte ki.

Görögország képtelen ellátni az unió külső határának védelmét.

A nagy számban érkező menekültektől nem vesznek ujjlenyomatot, nem regisztrálják őket megfelelően. Több mint 850 ezer menedékkérő jutott át a görög határon tavaly, köztük sokan ellenőrizetlenül.

Macedóniai belépésre várakozó menekültek pihennek az észak-görögországi Idomeniben felállított sátortáborban Forrás: AP/Thanászisz Sztavrakisz

Török–görög küszködés

Angela Merkel német kancellár a CDU éves kongresszusán tavaly decemberben ígéretet tett arra, hogy érezhetően csökkenteni fogják az Európába érkező menekültek számát, amihez elengedhetetlen Törökország és Görögország együttműködése.

Törökország első körben hárommilliárd eurót kap az uniótól,

hogy megfelelő körülményeket biztosítson a menekülteknek a táborokban, és gátat szabjon a görög–török tengeri útvonalon virágzó embercsempészetnek.

Németország segítséget ígért a török parti őrség megerősítéséhez is, amihez Görögországtól és az európai uniós határőrizeti ügynökségtől, a Frontextől is segítséget vár.