27 kurd fegyverest öltek meg a törökök

Vágólapra másolva!
Huszonhét kurd fegyveressel végeztek a török biztonsági erők pénteken. December közepe óta a Kurdisztáni Munkáspárt több mint hatszáz tagját ölték meg. Cizrében továbbra is kijárási tilalom van. 
Vágólapra másolva!

Huszonhét kurd fegyveressel végeztek a török biztonsági erők Cizre térségében - számolt be pénteken a török haderő.

A legutóbbi összecsapások azon a napon zajlottak, amelyen Efkan Ala török belügyminiszter bejelentette:

a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen.

80 civil halt meg december óta

16 felkelőt Cizrében, 5-öt a Diyarbakir tartományban található Sur körzetben, 6-ot pedig Hakkari tartományban, az iraki határ mentén fekvő Cukurca körzetben "hatástalanított" a török katonaság csütörtökön - írta az Ihlas török hírügynökség.

Rátaláltak továbbá 24 korábban megölt lázadó holttestére is, így a haderő közlése szerint

a PKK 619 tagja veszítette életét eddig a tavaly december óta

tartó katonai művelet során. A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) szerint csak Cizrében december közepe óta 80 civil vesztette életét.

Kijárási tilalom van

A főleg kurdok lakta városban december 14-én kijárási tilalmat vezettek be, azóta a biztonsági erők felszámolták a PKK barikádjait és robbanószerkezeteit.

A kijárási tilalom érvényben maradt,

és a biztonsági erők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a környéket. A konfliktus kiújulása ellen ideiglenes és állandó biztonsági pontokat egyaránt létrehoznak.

Az NTV török hírtelevízió értesülései szerint a beavatkozás közel két hónapja alatt ennek ellenére mintegy 40 ezer ember hagyta el a százezres települést.

Törökország délkeleti részén két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában kezdődtek újra a harcok. A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ben indított kormányellenes felkelése óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.