Kétszáz kurd fegyverest öltek meg a törökök

Pesmerga, Makmur
Iraq, Kurdistan, Makmur front line - Peshmerga and PKK liberate five villages from the controle of Islamic State (IS) and kill at least seven islamist fighters, one PKK member dies in combat in Iraq, 12 September 2014. Photo: Thomas Rassloff/dpa
Vágólapra másolva!
Több mint kétszáz kurd fegyveressel végeztek a török biztonsági erők az ország délkeleti részén. A törökök két hete indították offenzívát a Kurdisztáni Munkáspárt ellen, az akcióban közel tízezer rendőr és katona vesz részt.
Vágólapra másolva!

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadó szervezet több mint kétszáz tagjával végeztek a török biztonsági erők az ország délkeleti részén közel két hete tartó offenzívájuk során - közölték az ankarai hatóságok pénteken.

A Kurdisztáni Munkáspárt kétszáz tagjával végeztek a törökök Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Thomas Rassloff

A Dogan török hírügynökség a biztonsági erőkre hivatkozva arról számolt be, hogy

a legtöbben, 139-en a szíriai határ közelében fekvő Cizre városában, ahol 11 napja indítottak offenzívát a terület "lázadóktól való megtisztítására". A biztonsági erők által elszenvedett veszteségeket nem részletezte a Dogan jelentése.

Áldatlan állapotok

A biztonsági művelet összesen négy, jelentősebb kurd lakossággal rendelkező délkelet-törökországi tartományra terjed ki, a térségben több helyen napok óta kijárási tilalom van érvényben.

A harcokban mintegy 10 ezer rendőr és katona vesz részt,

akik harckocsikkal és helikopterekkel vonultak fel a PKK ellen.

Helyszíni jelentések szerint Cizrében pénteken is fegyverropogás és robbanások hallatszottak. A többségében kurdok lakta városban péntekre virradóra a biztonsági erők hat kurd fegyveressel végeztek, a harcokban egy katona vesztette életét.

Helyi lakosok a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva arról számoltak be, hogy a biztonsági erők válogatás nélkül lőnek, és

Emberi jogi szervezetek korábban élesen bírálták a török akciót, míg az Európai Unió a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel a feleket.

150 civil halt meg július óta

A PKK és a török biztonsági erők között kétévi tűzszünet után, július végén újultak ki az összecsapások Törökország délkeleti, többségében kurdok lakta tartományaiban a szíriai válsággal összefüggésben.

Ez az összeomlás szélére sodorta a 2012-ben megkezdett békefolyamatot, amely a PKK 1984 óta tartó, eddig 40 ezer halálos áldozatot követelő felkelését lett volna hivatott lezárni.

A PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek minősíti.

Az összecsapások miatt az utóbbi hónapokban mintegy 200 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására Törökország délkeleti részén, és a fegyveres cselekmények legalább 560, köztük 150 civil halálos áldozatot követeltek.