Burkiniben strandoló muszlim nőket büntettek Franciaországban

burkini fürdőruha
Tunisian women, one (R) wearing a "burkini", a full-body swimsuit designed for Muslim women, swim on August 16, 2016 at Ghar El Melh beach near Bizerte, north-east of the capital Tunis. / AFP PHOTO / FETHI BELAID
Vágólapra másolva!
Fejenként 38 euróra büntettek négy burkiniben, azaz szinte az egész testet eltakaró ruhában strandoló nőt Cannes-ban – nekik kell először büntetést fizetniük a híres francia városban betiltott fürdőruha viseléséért. A terrorizmus miatt félelmet vált ki a muszlim fürdőruha, Cannes városa ezért tiltotta be. Manuel Valls miniszterelnök szerint a burkini viselése nem egyeztethető össze a francia értékekkel.
Vágólapra másolva!

A négy megbüntetett nő Cannes-ban strandolt a múlt hétvégén. Hat, szintén burkinit viselő muszlim nő pedig a büntetést látva gyorsan elmenekült a strandról, így nekik nem kell fizetniük – írta a Le Figaro. Cannes egyébként néhány kilométerre van Nizzától, ahol egy tunéziai terrorista egy hónapja, Franciaország nemzeti ünnepén 85 embert meggyilkolt.

Teljes testüket eltakaró ruhában fürdőző nők Franciaországban tavaly nyáron: világok harca Forrás: AFP/Raymond Roig

Cannes polgármestere Franciaországban elsőként,

a közrend és a szekuláris francia hagyományok védelmére hivatkozva rendelte el a tiltást július végén

– szerinte a feltűnő, szinte az egész testet befedő ruhadarab a terrorszervezetekhez való hűséget fejezi ki. Laurence Rossignol női jogokért felelős miniszter szerint a kérdésnek nincs köze a terrorizmushoz, de a tiltást támogatja. Ő úgy látja,

– írta a France24.

Cannes példáját gyorsan követte több más város is, szinte naponta érkeznek hírek arról, hogy újabb városban tiltották be az Európában szokatlan strandolást. Az európai országok közül Franciaországban van egyébként érvényben az egész arcot eltakaró, muszlim viseletek legszigorúbb tiltása.

Manuel Valls miniszterelnök azzal indokolta a burkini betiltását, hogy szerinte a burkini viselése nem egyeztethető össze a francia köztársaság értékeivel, és

Burkiniben strandoló nő Tunéziában Forrás: AFP/Fethi Belaid

Fejszékkel estek a fotózóknak

A téma érzékenységét jól jelzi, hogy a múlt hétvégén Korzikán feldühödött észak-afrikai migránsok fejszékkel és szigonyokkal estek neki helyieknek, akik a migránsok társaságában burkiniben fürdő muszlim nőkről készítettek fényképeket. A francia újságokban „nagyon erőszakosnak” leírt támadás miatt öten kerültek kórházba, köztük egy terhes nő. Bernard Cazeneuve belügyminiszter azonnal elítélte a támadást, és ígéretet tett a felelősök megbüntetésére.

Az eset másnapján a dühös korzikaiak százai vonultak fel a sziget egyik legnagyobb városa, Bastia egy bevándorlók által sűrűn lakott kerületében.

A felvonulók azt skandálták: „ez a mi otthonunk”.