Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Miami Nagydíj első és egyetlen szabadedzésén a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen teljesítette a leggyorsabb kört. A gyakorlás elején Charles Leclerc megforgott autója miatt félbe kellett szakítani az edzést, majd a Ferrari monacói pilótája már nem is tudta folytatni az etapot.

A 2024-es szezon második sprinthétvégéjét Floridában rendezik, a Forma-1-es Miami Nagydíj harmadik alkalommal szerepel a versenynaptárban, de először sprintfutamos formában. Így aztán az egyetlen szabadedzés a nehéz tapadási viszonyok között különösen eseménydús volt, hiszen mindenki hamar ki akarta próbálni a körülményeket: két perc elteltével már csak a Williams pilótapárosa maradt a garázsban. Lando Norris sokáig elégedetlen volt a jelentős fejlesztéseken átesett McLarenjével, ugyanis elmondása szerint jóval nehezebben tudott jobbra kanyarodni, mint balra, majd csapattársa, Oscar Piastri is panaszkodott a kormányzásra.

Forma-1, Miami Nagydíj, 2024, Lando Norris, McLaren
Lando Norrisnak a kormányzással gyűlt meg a baja a megújult McLarennel
Fotó: GIORGIO VIERA / AFP

Leclerc miatt félbeszakadt a Forma-1-es Miami Nagydíj szabadedzése

Az első tíz perc végén aztán Charles Leclerc Ferrarija pörgött meg, és noha az autója nem ért a falhoz, a pálya olyan szűk részén történt a megforgás, hogy önmagától (kockázatmentesen) a monacói nem tudott visszafordulni. Így piros zászlóval félbe kellett szakítani az edzést, amíg kimentik Leclerc autóját, és csak mintegy hétperces szünet után jöhetett a folytatás – de a monacói pilóta számára már ekkor véget ért a gyakorlás.

Forma-1, Miami Nagydíj, 2024,
Charles Leclerc korán megforgott az F1-es Miami Nagydíj szabadedzésén, ezzel véget is ért számára a gyakorlás
Fotó: GIORGIO VIERA / AFP

A folytatásban a mezőny többsége kemény keverékű abroncsokon próbálkozott, így a szabadedzés feléig a közepes gumikon 1:29,632-es időt autózó Sergio Pérez állt az élen. Ekkor Carlos Sainz vette át a vezetést, de továbbra is a versenyszimulációs körök voltak a középpontban – sok csúszkálással, bukótérbe kerüléssel, de falnak ütközés nélkül telt el a gyakorlás, Max Verstappen is nehezen érzett rá a körülményekre.

A hajrában aztán az addigra nagyrészt felgumizott pályán a pilóták az egykörös tempót is kipróbálták, így a két Red Bull is az utolsó helyek egyikéről az élmezőnybe ugrott. Másfél perccel a vége előtt 

az addig 19. Verstappen 1:28,595-ös idővel átvette a vezetést, és végül ez maradt a leggyorsabb a szabadedzés végén is. 

A holland világbajnok mögött Oscar Piastri, Carlos Sainz, George Russell és Lance Stroll zárta a floridai gyakorlást, de a kanadai lemaradása is csak 222 ezred volt. A lágyakat ki nem próbáló Fernando Alonso csupán 19. lett, Charles Leclerc pedig csupán egy mért kört tudott teljesíteni az edzésen.

Az F1-es Miami Nagydíj hétvégéje magyar idő szerint pénteken 22:30-tól a sprintkvalifikációval folytatódik. Szombaton 18 órától a 19 körös sprintfutamot, 22 órától a vasárnapi verseny rajtrácsát meghatározó időmérőt rendezik. Az 57 körös futamra vasárnap, magyar idő szerint 22 órától kerül majd sor.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek